Uz Kafu logo

Kako crtanje pomaže da dete poboljša učenje i napreduje u školi

Da ti kažem

Autor: uzkafu

Kao jedna od omiljenih aktivnosti deteta, crtanje ima veliku vrednost i zapravo je mnogo više od pravljenja lepih dečjih radova i slika. Crtajući deca se razvijaju na mnogo različitih načina, uče da vežbaju brojne osnovne veštine koje su potrebne u školi, ali i u životu.

Ako vaš mališan uživa u crtanju i bojenju, podstaknite ga da što više vremena provodi na ovaj način. Upravo kroz slobodnu igru i crtanje deca shvataju svet oko sebe i podstiču razvoj samopouzdanja i emocionalne inteligencije. Veštine crtanja mogu da im pomognu da steknu prijateljstva, impresioniraju nastavnike, i naravno, dobiju bolje ocene u školi. O ovim i svim drugim prednostima crtanja pročitajte u nastavku članka.

Crtanje kao način da dete pokaže šta zna

Krenimo od uticaja crtačkih veština na akademsko postignuće i školski uspeh učenika. Iako mnogi roditelji doživljavaju crtanje kao “slobodnu aktivnost” od koje dete ne može imati mnogo koristi u školi, istina je, zapravo, mnogo drugačija. Dete koje voli i ume lepo da crta može da iskoristi to svoje umeće da na pravilan i uredan način prezentuje svoje znanje. Primera radi, ako se potrudi da nacrta dijagram ili neku šemu za čas biologije i lekciju o fotosintezi, vaš đak pokazuje ne samo šta je sve o ovoj temi naučio, već i koliko vremena i interesovanja je uložio. Urađena prezentacija odmah dobija na vrednosti, pa je i odlična ocena izvesna. 

Pročitajte i: Šta kad dete odbija školu.

Razmišljanje olovkom – prilika za razvoj kreativnog mišljenja

Crteži koje deca crtaju dok razgovaraju sa školskim drugovima telefonom mogu dovesti do dragocenih ideja. Veliki deo dečjeg razmišljanja i rešavanja problema dešava se duboko u mozgu. Crtanje olovkom stavlja proces razmišljanja na papir. Pa na taj način, naizgled nasumični crtež može postati rešenje za frustrirajući problem zadatka iz geometrije. Haotična i neobična “škrabotina” može da se pretvori u apstraktni dizajn za umetnički zadatak na času likovne kulture. Mogućnosti su beskrajne!

Crtajte za bolje ocene iz matematike

Podstaknite dete da tokom sesija vežbanja zadataka iz matematike, odvoji vreme da uredno i precizno nacrta svoje lekcije iz geometrije. Može “ukrasiti” brojeve ili pronaći neku lepu šemu ili oblik da slikovito prikaže razlomke. Ne samo da će crtežom sebi razjasniti mnoge matematičke probleme, već tako može pomoći nastavniku da stekne uvid u njegov metod i odgovore. Dakle, kroz kreativno izražavanje dete razvija jasniju sliku o nekom zadatku i može da je menja i poboljšava. Ujedno se izoštrava koncentracija, a fokus je na radu i na postizanju cilja.

Takođe, crtanje pokazuje interesovanje za učenje matematike, što dalje otvara vrata boljem razumevanju i boljim ocenama. 

Ilustrovane lekcije iz istorije, geografije i biologije

Ponekad nastavnici mogu govoriti prebrzo, pa dete ne stigne da zabeleži sve što želi dok prati predavanje. Vizuelne beleške ovde mogu da budu od velike koristi. Predložite svom detetu da sluša lekciju i crta o onome što čuje, uz sve pisane zabeleške. Ne mora da obraća pažnju na detalje, brze linije i oblici mogu opisati kako neka mašina radi ili pokazati kako izgleda struktura ćelije, na primer.

Idealno bi bilo da dete primeni svoje crtačke veštine kad god uči i obnavlja gradivo iz istorije, geografije i biologije. Jednostavnim dodavanjem ilustracija, kao što je crtež Nikole Tesle, cara Dušana ili amebe i amfioksusa mogu se steći ekstra poeni za pisanje referata ili pripremu prezentacije. Ako dete izdvoji malo vremena da docrta zanimljive detalje na mapi Srbije ili Evrope, takođe može povećati svoju ocenu iz geografije. Naravno, svuda gde može koristiti crteže grafikona i slične šeme, dete bi trebalo to da upotrebi. Pored toga što se ovim unapređuje vizuelni izgled sveske, prezentacije i referata, ujedno i se olakšava i učenje

Usmeravanjem kreativnog uma i primenom veština crtanja na časovima fizike i hemije vaše dete može bolje razumeti složene naučne koncepte i teorije. Vizuelne beleške o tome kako atomi formiraju molekule su od velike pomoći prilikom učenja za kontrolni zadatak iz fizike. Rukom nacrtana zapažanja koja pokazuju metamorfozu leptira mogu postati sjajne ilustracije za seminarski rad iz biologije.

Crtanjem do jačih prijateljstava

Većina dece voli da crta, pa se crtanje kao zajedničko interesovanje nameće kao dobra podloga za druženje i sticanje novih prijatelja. Ako dete u školi upozna druge učenike koji vole da crtaju ili se priključi likovnoj sekciji, to može biti odlična prilika ne samo za zabavu, već i za razvoj kreativnosti. Kroz razne vizuelne i umetničke projekte za školske događaje, deca se zbližavaju i povezuju. Velika drugarstva mogu nastati između dece koja zajedno prave strip ili poster za Dan škole.

Čak i oni mališani koji nisu najveštiji u crtanju vole da vide lep crtež. Prema tome, svaki crtež vašeg deteta, bilo da je neobavezno urađen u školskoj svesci ili ozbiljan projekat za školski pano zainteresovaće njihove drugove iz učionice i biti potencijalna tema za razgovor. Ko zna, možda inspiriše svoje nove prijatelje da počnu da crtaju! Kako komunikacijske veštine vašeg deteta napreduju, to će imati više slobode i samopouzdanja tokom društvene interakcije sa drugima. 

Umesto zaključka

Bez obzira na detetov uzrast, crtanje ima svojih benefita koje vredi iskoristiti. U mlađim razredima pomoći će mališanima oko sticanja prijatelja, lakšeg razumevanja nekih lekcija i prvo susretanje sa pojmovima kao što su razlomci ili osnovni delovi biljaka. Kasnije, kada počnu da uče o ozbiljnijim temama iz oblasti istorije, goegrafije ili se suoče sa rešavanjem složenijih matematičkih problema, svaki koncept će im biti prijemčiviji uz adekvatnu ilustraciju. Prema tome, kao roditelji možemo samo d aim pomognemo da usmere svoju pažnju na razvijanje svih kompetencija na jedan tako zabavan i kreativan način kao što je crtanje.

Načini na koje crtanje može pomoći detetu u školi su brojni i raznovrsni. Ako vaš mališan voli da crta i zanima se za umetnost, podržite ga i podstaknite da razvija ove veštine. Pored crtkanja u slobodno vreme, možete da idete korak dalje i da upišete dete na kurs crtanja. U školi usmerenoj na razvoj crtačkih veština sasvim je izvesno da će crteži vašeg mališana postati još kvalitetniji, a samim tim njegove šanse za školski uspeh veće.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Kada je dosta

Koliko smo samo puta čuli za izraze potrošačko društvo, konzumerizam, ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

„Za sat vreme idem na bas”

Ovo će biti jedan tekst o našem govoru, ali bez zaključka i bez uplitanja ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Bez saveta, molim!

Pripadam onoj grupi ljudi koja nespremno dočekuje svako godišnje doba i ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

U godini jedan dan

Prošle nedelje svi su pričali o Danu maternjeg jezika i isticali njegov ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Max Mara u smeću

Moja sestra mršava je dobrim delom i zbog genetskog nasleđa, ali ja ipak ...

Autor: uzkafu