fbpx

Uz Kafu logo

Kako da kupim svu hranu ovog sveta i kako da smršam za dva sata?

Za bolji dan

Autor: UzKafu

Danas na meniju čuvena tema o praznicima i hrani, o ruskoj salati, vrućem pečenju i slatkišima posle večere.

Za dezert je spremna priča o parama kojih posle praznika nema.

Svake godine isto: neki prvo nekontrolisano jedu, kao da ne shvataju šta rade pa se onda čude kada ne mogu da uđu u pantalone koje su nosili pre 10 dana. Još ako “spajaju” Novu godinu i Božić, treba im skoro pa kompletno menjanje garderobe kada počnu da rade.

Prejedanje je u stvari logična posledica onoga što se dešava u marketima i na pijacama.

Čini se da ljudi kupuju sve što od hrane vide. Svaku mrvicu hleba i svaki čvarak.

I nije strašno to što kupuju hranu u velikim količinama. Praznik je, žele da se počaste. Strašno je što su nekulturni, guraju jedni druge, utrkuju se, raspravljaju se međusobno i sa prodavcima.

 

Kao da negde gori, kao da ih neko juri.

Umesto da se praznicima ljudi ujedine i budu ljubazniji, utrkuju se ko će više da potroši i da pojede.

Slično je i u tržnim centrima nekoliko dana pre Nove godine. Gužve i razbacana garderoba u prodavnicama radnicima stvaraju tešku glavobolju.

Plus, postoji i posebna grupa neshvaćenih, to su oni koji u tržne centre dolaze 31. decembra u 18h. Kako im to padne na pamet nikada nećemo saznati.

Možda ljudi iskusno u tržnim centrima kupuju garderobu za broj veću? Treba im za dane posle praznika, kad počnu da guglaju i čitaju tekstove o instant mršavljenju.

Evo, mi imamo odgovor na pitanje: Kako smršati brzo i lako, ako je moguće za dva-tri dana?

Odgovor je: nikako. Nema instant mršavljenja posle nekontrolisanog unosa slatkiša i masne hrane.

U redu je častiti se za praznike, ali niste se častili ako pojedete tri parčeta torte sa nekim gaziranim napitkom. Vaše telo nije vam zbog toga zahvalno.

Niste se častili ako posle ručka koji podrazumeva mimoza i rusku salatu pa pitu i masno pečenje uz pivo, legnete i spavate dva sata. Samo ste prizvali holesterol i kilograme da vam prave društvo narednih meseci.

Dakle, kontrolišite situaciju, ne dozvolite da hrana u prazničnim danima bude jača od vas.

Postoji ona čuvena “jednom se živi” i služi kao opravdanje onima koji jedu kao sumanuti. Ali živi se i sutra. Ima hrane dovoljno. Ne uništavajte svoj organizam bez potrebe.

Isto je i sa novcem uoči praznika. Mislite na sledeću nedelju, na sledeći mesec.

Prilično je stresno kada neko shvati da zbog toga što je trošio bez razmišljanja nema dovoljno novca da plati račune ili da “pregura” do kraja meseca. To takođe loše utiče na zdravlje.

Tokom praznika bi trebalo da pokažemo zahvalnost i slavimo život, a ne da ga ugrožavamo.

Zato bi bilo dobro da svi malo usporimo. Da izbegavamo gužvu i raspravljanje na ulici i u marketima; da novac trošimo razumno, jer ga ne zarađujemo lako i da jedemo sa uživanjem. Nema potrebe da se ponašamo bahato i da se hvalimo preterivanjem.


4
Ostavi komentar

avatar
2 Teme
2 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
3 Autori komentara
MilenaMajaBojana Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Bojana
Gost

Onog momenta kad sam istinski razumela sta znaci “jedem da bih zivela, ne zivim da bih jela” tad mi se mnogo toga sklopilo u glavi. 🙂

Milena
Administrator

Ail neki i dalje misle da je suština praznika prejedanje i punjenje frižidera.

Maja
Gost

“Nema instant mršavljenja posle nekontrolisanog unosa slatkiša i masne hrane.” Amin.

Milena
Administrator

Iako su posle praznika najčitaniji tekstovi o mršavljenju za 5 dana.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis, kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

MedicinaZa bolji dan

Sprečite šmrcanje

Kad više ne znamo kako da se izborimo sa prehladama, alergijama i ostalim ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Zdravi zubi za zdrav osmeh

Ako  su oči ogledalo duše onda su zubi ogledalo našeg zdravlja i ...

Autor: Lavanda