Uz Kafu logo

Kako da pored bebe pronađeš vremena za bavljenje omiljenim hobijem

Dok beba spava

Autor: Milena

Kada postaneš mama, najteži deo je navikavanje na potpuno nov način razmišljanja i posvećivanja nekom drugom. Vreme koje ste nekada imala za sebe i koristila ga za opuštanje, druženje ili bavljenje omiljenim hobijem, na početku roditeljstva više ne postoji. Koliko god da misliš da je sve isto i da ćeš ostati ista, uprkos tome što si postala mama, varaš se. Slušaj druge majke i shvatićeš ozbiljno činjenicu da se život sa dolaskom bebe u potpunosti menja. 

Međutim, to ne znači da ćeš se odreći onoga što najviše voliš da radiš. Naprotiv – kada prođe period užurbanosti, dolaska bebe i uvođenja neke osnovne rutine, možeš da razmišljaš i o onome što si nekada najviše volela da radiš. 

Zaista će ti prijati da pronađeš način i malo vremena da se posvetiš sebi i onome što voliš da radiš. Iako ti se čini da je to teško izvodljivo, veruj da je moguće i da će tvoj hobi dobiti potpuno novu dimenziju, jer to će biti posebni trenuci koje posvećuješ isključivo sebi. Zato prati naše predloge i sigurno ćeš pronaći ideju kako da skreneš svoje misli i ideje od razmišljanja o pelenama, dojenju, peglanju i presvlačenju. 

Budi sigurna da si spremna 

Prva stvar koju treba da zapamtiš kada postaneš mama je da će ti za mnogo toga u životu biti potrebno vreme i određena psihička ili emotivna priprema. Tako je i kada odlučiš da se vratiš aktivnostima koje se tiču isključivo tebe. Ako osećaš da nisi spremna i peče te savest kada ostaviš bebu sa nekim, pa makar to bio i tata, onda sačekaj još malo. Koliko je bebi teško razdvajanje od mame, toliko je teško i tebi. Tvoje telo, psiha i emocije i dalje se nisu navikli na promenu i ne treba da radiš neke stvari na silu ili samo zbog toga što ti je neko rekao da je vreme da se posvetiš svom hobiju. 

Dobra opcija je i da polako ali sigurno pripremaš bebu na svoje odsustvo, odnosno na to da joj nisi uvek u vidokrugu i da se baviš nečim drugim. 

Na primer, ako želiš da pročitaš neku stranicu knjige, da se središ ili malo ležiš gledajući u jednu tačku, ostavi bebu da bude sama sa sobom makar deset minuta. Za ovakve situacije odlična opcija je takozvana gimnastika za bebe, koja će joj pružiti dovoljno zabave, a tebi malo vremena da sabereš misli i posvetiš se samo sebi. 

Napravi jasan plan i raspored

Kada budeš sigurna da si spremna da radiš nešto više osim čuvanja bebe, obavesti o tome svoje najbliže. Prvo supruga, a zatim i one koji su spremni da ti povremeno priteknu u pomoć oko bebe. Razmisli o rasporedu svojih aktivnosti i razgovaraj sa njima da li im odgovara određeno vreme i kada bi oni mogli da pričuvaju bebu. Budi sigurna da tati, bakama i dekama briga o bebi nije opterećenje, već pravo zadovoljstvo. Još veće im je zadovoljstvo kada tebe vide nasmejanu, zadovoljnu i ispunjenu, zato što si uspela da sve organizuješ i posvetiš malo vremena sopstvenom zadovoljstvu. 

Zaboravi osećaj krivice 

Kao što je već rečeno, oni koji brinu o tvojoj bebi, to rade sa zadovoljstvom, jer žele da i ti budeš zadovoljna. Upravo zbog toga ne treba da te muči krivica što odlaziš i ostavljaš bebu sa nekim drugim. Razmišljaj pre svega o tome da si toj osobi učinila čast, zato što si joj poverila tako važan posao brige o detetu. Zatim, kreni i od toga da će bebi svakako biti zabavno sa osobom koja brine o njoj dok si ti odsutna. Koliko god da se trudiš da zabavljaš svoje dete, ti si nekada previše umorna i iscrpljena od posla, pa ti i nije do konstantog igranja sa bebom. Neko drugi, međutim, neka iste obaveze i poslove oko bebe, ali zato ima dovoljno energije i želje da se igra sa njom i da je zabavlja. 

Praktikuj hobi sa svojom bebom

I na kraju, ako ne postoji način da organizuješ svoj izlazak iz kuće o samostalno bavljenje hobijem ili zanimljivim aktivnostima, možeš to da radiš i sa svojom bebom. Mnogo je razloga zbog kojih nemaš nekoga u blizini da ti malo pričuva bebu ili da ti pomogne. Ali to ne treba da ti uskrati zadovoljstvo. Kreni na jogu sa bebom, jer postoje klubovi koji to omogućavaju. Plešite po kući uz tvoju omiljenu muziku. Čitaj bebi naglas omiljene delove iz knjiga za decu ili omiljene pesme. Šetajte što češće i što duže i menjajte lokacije. 

Sve može biti hobi, ako to želiš i ako znaš koliko je važno da se povremeno posvetiš sebi, kako bi bila dobra svojoj bebi. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana