Uz Kafu logo

Kako da pripremite nekretninu za prodaju

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Prodaja nekretnine je ozbiljna životna odluka i zadatak koji ne smete prepustiti slučaju i amaterima. Ukoliko ste odlučili da iz bilo kog razloga prodate svoju kuću ili stan i želite da postignete dobru cenu, ali da u isto vreme to uradite brzo i bez komplikacija, potrebno je da se dobro pripremite. Pre nego što objavite oglas i počnete da odgovarate na pitanja zainteresovanih kupaca, neophodno je da vi sami budete sigurni u ono što govorite. Na primer – da li je zakonski sve regulisano, da li je instalacija u ispravnom stanju ili nešto zahteva popravku, da li postoje neki problemi sa zgradom u kome je stan itd. 

Svakako ne biste želeli da upadate u neprijatne situacije i da kupci odustaju od odluke u poslednji čas. To je stresno i nepoželjno za obe strane. Zbog toga predlažemo da pročitate nastavak teksta u kome navodimo šta je važno da uradite pre prodaje nekretnine, a spisak je napravljen na osnovu saveta iskusnih agenata. 

Nabavite sve ugovore i dokumentaciju na vreme

Činjenica je da se prodaja nekih nekretnina obavlja preko noći. Na primer, prodaja stanova u Beogradu ranije je trajala mnogo duže i zahtevala ozbiljno angažovanje prodavca i agencije. S druge strane, pre nego što su notari počeli da obavljaju veliki deo posla, dokumentaciju je nabavljao i sređivao sam vlasnik ili agent. Danas sve to traje mnogo kraće i sigurnije je, jer stručna lica znaju šta je sve potrebno i na šta treba da obrate pažnju. Ne dešava se često situacija da fali jedan papir ili jedan potpis. 

Međutim, iako sve teče brže nego ranije, to ne znači da vam osnovna dokumentacija nije potrebna. Nabavite je na vreme. Tražite od agenta za nekretnine da vam dostavi spisak svega što vam je potrebno i obezbedite svaki papir i svaki potpis. Ne želite da se kupac predomisli zato što niste vodili računa o dokumentaciji. 

Proverite instalaciju u stanu

Angažovanje profesionalne ekipe električara i vodoinstalatera za proveru instalacije u stanu biće vam od velikog značaja kada ga prodajete. Umesto da budete pod stresom i kupcima pružate nesigurne odgovore i ispravnosti instalacione mreže, najbolje je da se i sami uverite u njeno funkcionisanje. Profesionalci će vam lepo i detaljno objasniti kako stoje stvari. Ako je nešto pokvareno, možete da izaberete da li ćete to popraviti vi ili ćete posao prepustiti kupcu. Ukoliko ne želite da popravljate, budite spremni da korigujete cenu u skladu sa prirodom kvara. Nema potrebe da doživljavate neprijatne situacije nakon prodaje stana i da vas neko optužuje da ste prćutali veliki kvar na cevima ili sa strujom. Bolje je da odmah kažete i predočite problem nego da izazovete nešto veće. 

Sredite i okrečite prostorije 

Veoma je nekulturno i neumesno prodavati stan sa prljavštinom i neredom. Kada pogledate fotografije nekih stanova na sajtovima za prodaju, ne možete da sagledate prostorije od nagomilanih stvari i nereda. Zato se potrudite da vi kao prodavac ne budete takvi. Ako već nešto prodajete i želite da to uradite brzo, poštujte kupca i ono što on treba da vidi.

Nema potrebe da neko zamišlja kako izgledaju prostorije bez nereda i sa čistim zidovima. Pružite mu priliku da to vidi. Raščisitite nered, bez obzira na to što ćete se uskoro seliti. Potrudite se da okrečite stan ili da makar očisitite eventualnu prljavštinu i prašinu. 

Sve bolje izgleda kada je seđeno pa će tako i fotografije vaše nekretnine biti lepše o kupcima provlačnije ako su prostorije uredne i lepo uređene. 

Ne zaboravite da angažujete profesionalnog fotografa koji će napraviti dobre i kvalitetne fotografije stana. 

Sve ovo uticaće na bržu prodaju i na to da pronađete kupce koji će lako doneti odluku i bez problema kupiti stan ili kuću koju prodajete. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu