Uz Kafu logo

Kako da uspešno reorganizujete kućnu biblioteku?

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Ako pogledate po svom domu i vidite više knjiga nego što ste mislili da imate, niste usamljeni slučaj. Kupovina knjiga koje možda i ne stižemo da pročitamo je danas uobičajena pojava. Toliko uobičajena, da ima svoj naziv. Čin gomilanja gomila knjiga koje nameravate da pročitate jednog dana naziva se tsundoku na japanskom, Amerikanci to zovu hording, a početkom 19. veka britanski aristokrati  su patološku strast prema knjigama nazivali bibliomanijom.

U modernoj eri, navika gomilanja knjiga obično se među ukućanima šaljivo naziva „dijagnozom“ – ali svakako može stvoriti mnogo nereda u domaćinstvu ako nemate sistem za sortiranje svoje zbirke literature. Imajući to na umu, evo stručnih saveta za organizovanje sopstvene kućne biblioteke.

1. PROCENITE CELU SVOJU KOLEKCIJU.

Bez obzira da li ste sakupljali knjige ceo život ili tek sada pravite kućnu biblioteku, uradite inventar onoga što se trenutno nalazi u vašoj kolekciji. Pre nego što počnete da sređujete svoje knjige, želećete da odlučite šta želite da zadržite, a šta da poklonite ili prodate. Oštećene knjige očigledno treba baciti, a duplikati i onaj dosadni roman koji vam se nije dopao možete pokloniti. Nastavite da razmišljate o uređivanju kolekcije dok ulazite dublje u proces organizovanja. Mnoge Fejsbuk književne grupe imaju organizovanu licitaciju knjiga, pa možete tamo da ponudite neke naslove koje više ne želite. 

Osim toga, na vama je da odlučite koliko obimna želite da vaša biblioteka bude. Kao neko ko je i sam ljubitelj knjiga usuđujem se da kažem da postoji previše kofera, previše garderobe, previše escajga, ali nikada, nikada, previše knjiga.

2. STAVITE KNJIGE TAMO DA SU NAJPOTREBNIJE.

Mnogi bibliofili imaju knjige u svakoj prostoriji kuće – i to je u redu. Možete biti praktični – da postavite knjige tamo gde su najpotrebnije. To znači da kuvari idu u kuhinju ili ostavu, omiljeni romani za čitanje pre spavanja idu u spavaću sobu, knjige o zanatu i hobiju idu gde god se ta aktivnost odvija. Na taj način će vam knjige biti nadohvat ruke i češće će se upotrebljavati.

3. ISKORISTITE VERTIKALNI PROSTOR.

Kada imate ideju o tome gde u svom domu želite da držite svoje knjige, investirajte u police za knjige kako biste smestili svoju kolekciju. Iskoristite visine zidova kako biste dobili više prostora. Postavite police do plafona, ako je moguće, i potražite visoke police za knjige koje će maksimalno povećati vaš potencijal za skladištenje. Neki pristupačni modeli polica za knjige imaju čak i opciona staklena vrata tako da možete da prikažete svoju kolekciju dok je štitite od prašine.

Čišćenje od prašine može biti veoma zahtevan posao ukliko je biblioteka već premašila neki gabarit. Knjige iz biblioteke se čiste tako što je potrebno sve da ih izvučete sa police, prebrišete policu i knjige pojedinačno, a zatim vratite nazad u određenom poretku. Da ne biste oštetili ni knjige ni podnu oblogu, preporučuje se korišćenje kartonske obloge na koju možete da postavite knjige pre reorganizacije. Karton u rolni je idealno rešenje, nabavite ga pre sređivanja biblioteke. 

4. GRUPI SLIČNE KNJIGE U ODELJAK I PODODELJKE.

Prva stvar koju iskusni knjižari i bibliotekari preporučuju je da sortirate knjige u opšte kategorije kao što su beletristika i stručna literatura. Knjižare beletristiku dele prema žanru – ljubavni, drama, trileri, klasici i tako dalje – a zatim po izdavačima ili po abecednom redu imena autora. Dokumentarna literatura se može podeliti na kategorije kao što su istorija, putovanja, biografije, umetnost i još mnogo toga. Ti odeljci se zatim mogu organizovati po temama. Grupisanje sličnih knjiga će vam dati bolju predstavu o tome koje knjige imate i pomoći vam da donesete odluke o tome šta da zadržite, a šta da izbacite dok budete napredovali u sređivanju.

5. PROBAJTE APLIKACIJU ZA KATALOGIZACIJU.

Ako ste izgubili račun o svojim knjigama i morate da ih organizujete, možete da pitate bibliotekara u vašoj lokalnoj biblioteci za savete – ili koristite neku od veb aplikacija za popiivanje biblioteke. Library Thing i My Home Library su popularne aplikacije koje mogu prostim skeniranjem bar-koda da izlistaju sve informacije o knjizi. 

6. POPRAVITE RAVNOTEŽU IZMEĐU MODE I FUNKCIJE.

Možda ćete biti u iskušenju da organizujete svoje knjige po bojama ili po veličini. Ali budite upozoreni: može izgledati lepo, ali verovatno nećete moći da pronađete knjigu koju želite kada dođe vreme. A i to podseća na ona vremena kada su se kompleti kupovali po boji garniture u stanu. 

Međutim, ne morate u potpunosti da zanemarite stil. Još uvek možete da imate prelepu biblioteku tako što ćete uključiti diskretne grupe objekata da biste stvorili izgled nalik galeriji. Većina vaše biblioteke treba da bude organizovana tako da vašim knjigama bude lak pristup.

7. ORGANIZUJTE KNJIGE ZA DECU DA BISTE USADILI LJUBAV PREMA ČITANJU.

Možete podstaći svoju decu da razviju dobre čitalačke navike tako što ćete i za njih napraviti minijaturnu kućnu biblioteku. Dečje knjige su divne na polici za knjige u spavaćoj sobi svakog deteta, gde bi mogle da budu isprepletene sa voljenim igračkama ili dečijim uramljenim umetničkim delima.

Oktobar je mesec, Sajam knjiga u Beogradu se bliži. Pravo je vreme da reorganizujete svoju biblioteku jer stižu nove knjige kojima niste odoleli, novi „must have“ hitovi i nova izdanja. Napravite im mesta u biblioteci, a zatim se opustite i uživajte u čitanju uz kafu.


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nenad agent
1 godina ranije

oji su imali mnogo knjiga, počeo sam i ja da skupljam misliio sam da celu jednu sobu odvojim za tu namenu, da imam svoju biblioteku. Ali došlja je digitalizacija. Posjavile su se e-knjige, CD-ovi, USB-ovi. Retko ko više skuplja knjige. Prestali smo i mi, više mi ne treba posebna soba za biblioteku. Neko mi je komentariosa da to sada deluje snobovski, svi što rade na deljinu sada u psotadini stave policu sa knjigama

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija