Uz Kafu logo

Kako pametno kupiti nekretninu: Sve što treba da znate

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Trenutak u životu kada razmišljamo o kupovini nepokretnosti, bilo da je reč o zemljištu ili stambenom prostoru, predstavlja važnu odluku koja nosi poseban značaj.

S jedne strane, to je početak novog poglavlja u našim životima, dok s druge strane, donosi sa sobom značajan nivo stresa i neizvesnosti.

Pitanja “Da li je sve u vezi sa imovinskim statusom u redu?”, “Da li postoje stvari iza kulisa o kojima možda nismo u potpunosti obavešteni?”, “Da li su svi koraci preduzeti u skladu sa važećim pravilima i propisima?”, kao i “Šta i kako dalje?” počnu da prolaze kroz glavu.

U ovom tekstu, a s ciljem da vam olakšamo proces kupovine nekretnine, na jednom mestu smo sumirali sve relevantne informacije koje bi trebalo da imate u vidu.

Koraci za procenu vrednosti nekretnina i troškova

Da biste stekli uvid u tržišne cene nekretnina, preporučljivo je da pratite aktuelne ponude na vodećim internet portalima za prodaju nekretnina. Takođe, možete se konsultovati sa stručnjacima u agencijama za nekretnine kako biste dobili savete o potencijalnim dodatnim troškovima.

Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste što preciznije ocenili vrednost stambenog prostora:

Pretražite ponude za prodaju nekretnina na internetu

Prvi korak u ovom procesu je istraživanje aktuelnih ponuda na portalima specijalizovanim za prodaju nekretnina. Alternativno, možete olakšati pretragu tako što ćete direktno u pretraživač uneti ključne reči poput “prodaja stanova Beograd” ako želite nekretninu u prestonici, ili “prodaja stanova Novi Sad” i “prodaja stanova Niš” ako tražite nekretninu u tim gradovima.

Konsultujte agencije za nekretnine o dodatnim troškovima

Agenti za nekretnine su stručnjaci koji poseduju najrelevantije i proverene informacije o realnosti cena nekretnina i njihovom odstupanju od tržišnih vrednosti. Kroz konsultaciju s njima, možete dobiti savete o tome da li je ulaganje u određenu nekretninu isplativo ili ne.

Izračunajte projekciju budućih troškova održavanja

Prilikom ocenjivanja vrednosti nekretnine, važno je uzeti u obzir i buduće troškove održavanja koji će se pojaviti tokom vremena. Ovi troškovi mogu obuhvatiti popravke, održavanje, grejanje i druge potencijalne izdatke.

Uporedite sa cenama okolnih nekretnina

Da biste preciznije ocenili stvarnu vrednost određene nekretnine i isplativost potencijalnog ulaganja, preporučuje se upoređivanje sa cenama sličnih nekretnina u okolini. Tako ćete dobiti relevantan kontekst i bolje razumevanje tržišne dinamike.

Procenite sve činioce pre nego što uložite u nekretninu

Izbor lokacije može da ima presudan značaj prilikom donošenja odluke o investiranju u nekretninu. Pored analize ličnih potreba i želja, preporučuje se detaljno istraživanje lokacije na kojoj se nalazi željena nekretnina. 

Važni faktori koje bi trebalo uzeti u obzir uključuju blizinu javnom prevozu, vrtićima, školama, bolnicama, kao i dostupnost poslovnih centara i drugih društvenih aktivnosti. Takođe, važno je razmotriti budućnost lokacije, odnosno da li postoji planirana izgradnja novih objekata i kako bi to moglo uticati na vrednost nekretnine.

Pored toga, neophodno je odgovoriti na pitanja koja se odnose na vaš budžet, planove za život u stanu, mogućnost proširenja porodice i željeni način grejanja. Postavite sebi i pitanje da li želite da investirate u novogradnju ili starogradnju, kao i da li planirate eventualno izdavanje stana.

Nakon što date odgovore na navedena pitanja, stvorićete osnovu za istraživanje dostupnih opcija i donošenje dobro informisane odluke o kupovini nekretnine.

Proverite stanje nekretnine pre kupovine

Kako biste stekli potpuni uvid u nekretninu koju planirate da kupite, neophodno je da proverite i okolne objekte. Provera prodavnica, gradskog prevoza, udaljenosti od radnog mesta i škola važna je kako biste osigurali da zadovoljava vaše potrebe. 

Preporučuje se i šetnja ulicom u različitim delovima dana kako biste procenili nivo saobraćaja i dostupnost parkinga.

Osim toga, važno je da pregledate stanje same zgrade, posebno ako se odlučite za starogradnju, jer to može značajno da utiče na cenu, investiciju i vaše vreme. 

Pre donošenja konačne odluke o kupovini, preporučljivo je dobiti izveštaj o stanju zgrade od arhitekte ili inženjera. Takođe, razgovor sa budućim komšijama može pružiti korisne informacije. Na sve to, trebalo bi proveriti i mere bezbednosti, troškove održavanja zgrade i šta tačno obuhvataju.

Triput merite, jednom secite

Kada razmatrate ulaganje u nekretnine u Srbiji, važno je da razvijete solidan finansijski plan i pažljivo odabrite lokaciju. Investiranje u nekretnine može biti pouzdano, bilo da kupujete stan za gotovinu ili putem stambenog kredita.

Da biste doneli pametnu odluku, neophodno je da uskladite svoje finansijske mogućnosti, životne aspiracije i prioritete. Verujemo da nećete pogrešiti ako odaberete nekretninu bilo gde u Srbiji. Naprotiv, investiranje u nekretnine može predstavljati izuzetnu strategiju koja će vam pružiti dobit tokom celog života.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija