fbpx

Uz Kafu logo

Kako skuvati tursku kafu?

Kafa

Autor: Ana St

kafaOd malih nogu, gledajući mame i bake, učimo kako se kuva turska kafa. Prvo stavimo vodu da provri, a onda dodamo nekoliko kašičica kafe. Dobro promešamo i kada krene da vri sklonimo sa ringle i naravno sipamo u praznu šoljicu. Tako sam i ja mislila dok nisam posetila konferenciju na kojoj su prezentovani rezlutati istraživanja kvaliteta kafe. Bez brige, turska kafa koja se prodaje na rafovima u prodavnicama je kvalitetna, ali je problem u tome što retko ko zna kako pravilno da je pripremi.  🙂

 

Istraživači kažu da se turska kafa kuva na sledeći način:

1. Stavite vodu da provri, a kafu sipajte dikretno u šoljicu

2. Kada provri, sa udaljenosti od par cm, prelijte kafu u šollji

3. Sačekajte desetak sekundi i tek onda promešajte

4. Ne konzumirajte odmah, već sačekajte da se talog slegne

Znam da zvuči neobično, ali prema njihovim tvrdnjama, na ovaj način sačuvaćete originalni miris i ukus koji se delimično izgube u procesu vrenja. Ipak, ono što je važnije, prilikom vrenja kafe oslobađaju se supstance od kojih su neke štetne za trudnice. Iskreno, nisam ljubitelj turske kafe ( pijem je samo kada mi neko gleda u šolju :angel:  ), pa nisam primetila neku razliku u ukusu i mirisu. Ipak, ako probate, javite utiske  😉

Zanimljivosti:

1. Građani Srbije spadaju u najstrastvenije ljubitelje kafe, jer gotovo 70 odsto pije i po nekoliko šoljica dnevno

2. U proseku se popije do 2.5 šoljica po osobi, odnosno godišnje oko 2,5 kg

3. Više od polovine dan započinje kafom, kako bi im dala energiju za novi dan

4. Dve trećine ovaj napitak konzumira popodne iz zadovoljstva i radi druženja

5. U kafićima pretežno biraju instant kafu, zbog širokog spektra ukusa i načina pripremanja

6. U svetu se popije godišnje oko 400 milijardi šoljica kafe

 


10
Ostavi komentar

avatar
6 Teme
4 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
4 Autori komentara
MarijakukicaAna StJelena Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Jelena
Član

Obozavam kafu! Dan mora da mi pocne jakom, gorkom, turskom kafom, a popodne volim da popijem Nes 3u1. Ja upravo ovako kuvam kafu, ali nisam znala da tako i treba :biggrin: Pocela sam sa ovakvim nacinom kuvanja kako bih sebi ustedela vreme, jer vodu za kafu spremim za par sekundi u onom elektricnom bokalcetu ili kako se vec zove 🙂 Mislila sam da tako uopste ne treba kuvati kafu, ali posto mi je taj nacin ustedi dosta vremena, a ukus kafe je isti, nastavila sam da je spremam na taj nacin. Plus, nikad ne mogu da se zaboravim pa da… Pročitaj više »

kukica
Gost
kukica

Ko je organizovao konferenciju? Ko je radio to istrazivanje? Mozda ti podaci dodaju kredibilitet samom zakljucku :silly:

Elem, nedavno je u magazinu (ili “Potrosacu” :ermm:) “Politike” bio intervju sa covekom koji proverava kvalitet kafe na nasem trzistu (degustator kafa :lol:) i on dade suprotnu teoriju (vrela voda -> kafa -> skidanje sa grejanja, mesanje i sipanje direkt u solju)… Kome verovati? :tongue:

Inace, sama “turska” kafa (ono turska kao – Turci 😆 ) se definitivno ne pravi na ovaj nacin (ni jedan ni drugi), tako da je mozda prihvatljiviji izraz “domaca” (da ne bi bila “srpska”).

kukica
Gost
kukica

I zasto se ovaj smajli u zagradi nije pojavio nego pise “lol”?! :shocked:
Sramota! :silly:

Marija
Administrator

zato sto nemas razmak (:happy:) -> ( :happy: )

Marija
Administrator

Uvek sam se pitala zato nema uputstvo na kesici turske kafe za njeno spremanje. To se kao uvek podrazumeva da se zna kako se pravi. Slazem se sa Kukicom, Turci kafu prave na treci nacin i sad ko bi ga znao sta je ispravno :biggrin:
Bas cu da probam gore navedeni nacin pripreme i uporedim da li ima razlike u ukusu, posto statisticki spadam u ovih 70% Srba.

kukica
Gost
kukica

Jasno je meni to “zasto” nego je pravo pitanje – zasto je to tako?!? :silly:

kukica
Gost
kukica

Nema tu ispravno / neispravno, sta se kome svidja. Ili za ove lenje kao Ana – sta je brze! :tongue:

I ispravite tu gresku sa smajlijem sto pre, moj opsesivno-kompulsivni poremecaj mi ne dozvoljava da umecem razmak izmedju smajlija i zagrade!! :silly:

I mogli biste da dodate opciju za hronoloski poredjane komentare, evo sad umalo ne videh da sam dobio odgovor (iznad)! Hvala Ana :happy:

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KafaZanimljivosti

Meterološka prognoza u šolji kafe

Osim čuvenog gledanja u šolju, verovali ili ne, ali šolja turske kafe može ...

Autor: Ana St

procitaj vise
Pročitaj više

KafaKozmetikaNega lica i tela

Kako se rešiti celulita uz pomoć kafe?

Još jedna dobra vest za sve kafopije, konkretno za ljubitelje stare dobre ...

Autor: Ana St

procitaj vise
Pročitaj više

KafaKuhinjicaSlatkiši

Italijanski espreso na srpski način

Dugo sam imala kuvalo za espreso, ali ga nisam često koristila. Zapravo, ...

Autor: Marija