Kaži paprika, misli ljuto
Zanimljivosti
Autor: Lavanda
Da li volite ljuto? A ljute papričice?
Skovil je osnovna mera za jačinu ljutine paprike. Dobila je naziv po Vilbur Skovilu, farmaceutu koji je davne 1912.godine napravio test za praktično merenje količine kapsaicina (aktivne komponente ljutih papričica). Broj jedinica skovila određuje nivo ljutine određene sorte papričice. Naravno, način gajenja može da utiče na krajnji ishod, ali evo kako bi trebalo da stoje stvari:
Kod postoji verovanje da je meksička kuhinja ljuta. Probajte jamajčansku i odmah će sve biti mnogo jasnije :biggrin:
Različite ljute papričice imaju različite ukuse tako da nije samo ljutina ono što određuje jednu sortu. Takođe, ljuta paprika se ne mora jesti živa. Možete je osušiti, samleti pa dodavati u jela zbog pojačavanja arome, praviti ljute sireve ili marinirati beli luk u maslinovom ulju sa dodatkom mlevene ili tucane paprike. Puno je ideja za one koji vole ljuto, a za one koji ga ne vole tu su grmovi papričica za ulepšavanje kako enterijera tako i eksterijera. Možete je gajiti u saksiji samo treba voditi računa o svetlosti i temperaturi kako bi cvetala, a onda i rodila.
Evo nekih primera, a ako se odlučite za neku, bilo da želite ljuti sos, senf, umake za roštilj ili seme paprike ja preporučujem sajt www.mopeppers.at i njihov sos ‚‚El Chaman 111‚‚
Slični postovi
Zanimljivosti
Mensa – testiranje u Nišu
Mensa Srbije organizuje testiranje-proveru potencijala. Testiranje će biti ...
Autor: Lavanda
Zanimljivosti
Marijin kreativni kutak- nova kolekcija i giveaway
Marija iz Marijinog kreativnog kutka nam je pripremila novu kolekciju prelepog ...
Autor: uzkafu
Zanimljivosti
Supermodeli – gde su i šta rade?
Termin ‘’supermodel’’, kako kaže Wiki, odnosi se na visoko plaćenog ...
Autor: uzkafu
Zanimljivosti
Festival “Nauk nije bauk 4”
Gimnazija "Svetozar Marković" iz Niša organizuje četvrti Festival "Nauk nije ...
Autor: Ana
Sa stilom, Zanimljivosti
31. Amstel fešn vik
Ovogodišnja 31.prolećna beogradska Nedelja mode biće održana od 31. marta ...
Autor: uzkafu
Obilje informacija, do sada meni nepoznatih. Bravo!!!