Uz Kafu logo

Koji je vaš zaštitni faktor?

Nega lica i telaZa bolji dan

Autor: Aleksandra

zastitaLeto je vreme dugotrajnog izlaganja sunčevim zracima, a koža vrlo dobro beleži sve uticaje i svaki trenutak na suncu. Zato budite oprezni i naučite koji faktor vam je neophodan tokom vrelih dana. Na pragu smo letnjih dana, mada i uživanje u proljetnim zracima sunca treba ograničiti i oprezno postupati s njima.

Otkada se ozonski omotač stanjio i više štetnih sunčevih zraka dopire do naše kože, mnogi dermatolozi insistiraju da se stalno nanose kreme sa zaštitnim faktorom, čak i po oblačnom vremenu u gradu. Brojevi zaštitnih faktora mogu biti zbunjujući, ali jednostavno pravilo je: što veći broj, krema nudi više zaštite.

Koža tamni kroz reakciju na sunčevu svetlost ili veštačko ultraljubičasto svetlo. Kreme za sunčanje koje sadrže titanijum odbijaju ili potpuno blokiraju ultraljubičastu svetlost i ne dozvoljavaju koži da potamni. Za potamnjivanje, kao i za zaštitu od sunca potrebna je krema koja samo delimično apsorbuje ultraljubičastu svetlost. Stepen zaštite izražen je kroz broj faktora (SPF) i označava koliko puta duže možete da ostanete na suncu, nego da ste nezaštićeni.
Potamnjujte kožu postepeno, počnite sa kremom velikog faktora i prvog dana provedite samo jedan sat na suncu.
Uvek koristite kreme koje sadrže zaštitu i od ultraljubičastih zraka B (UVB) i zraka A (UVA), koji su krivci za dobijanje opekotina i starenja kože.

Šta je SPF?

Svi proizvodi za sunčanje imaju na nalepnici napisan zaštitni faktor (SPF-faktor zaštite od sunca). Zaštitni faktor označava koliko se dugo možete izlagati sunčevim UVB zracima pre nego što se pojavi minimalno crvenilo (eritem), u odnosu na kožu koja nema nikakvu zaštitu. Drugim rečima, SPF pokazuje koliko dugo se možete izlagati suncu pre nego što pocrvenite.

Svetao ten

Većina ljudi svetlog tena može da toleriše 10 do 15 minuta direktno na suncu sa zaštitnim faktorom 15, a zaštićeni ste dva i po sata (150 minuta). Nakon toga bi se zaista trebalo skloniti sa sunca, to je vaša dnevna porcija.

Taman ten

Ako imate prirodno tamnu kožu, slobodno možete ostati duže, ali zlatno pravilo je da ponovo stavljate zaštitni faktor nakon nekog vremena. Kada vaše telo postigne zaštitni ten, možete da koristite niži zaštitni faktor, ali stručnjaci ne preporučuju manji SPF od 10.

zastita2UVA i UVB zraci

Uvek tražite kremu koja štiti  i od UVA i od UVB (ultraljubičastih) zraka. U početku naučnici su verovali da UVA zraci nisu opasni po kožu kao UVB. Ali, otkrilo se da UVA zraci pospešuju starenje kože, oštećuju elastičnost i povećavaju rizik od dobijanja raka kože. Od UVB zraka se gori i crveni. Dakle, UVA jednako starenje, UVB jednako gorenje. Čak i sa tolikim izborom zaštitnih faktora i šešira s velikim obodima, čista je ludost izložiti lice suncu jer je koža lica tanja i brže se nabora dok je, recimo, na nogama debela i treba joj duže da potamni. U današnje vreme, sa bronzerima, kremama i novom generacijom odličnih sredstava za potamnjivanje kože, apsolutno nema razloga da nezaštićeni izlažete lice suncu, ako vam je cilj taman ten.

Kako koža tamni?

Koža tamni kroz reakciju na sunčevu svetlost ili veštačko ultraljubičasto svetlo. Kreme za sunčanje koje sadrže titanijum odbijaju ili potpuno blokiraju ultraljubičastu svetlost i ne dozvoljavaju koži da potamni. Za potamnjivanje, kao i za zaštitu od sunca, potrebna je krema koja samo delimično apsorbuje ultraljubičastu svetlost. Stepen zaštite izražen je kroz broj faktora (SPF). Uvek potamnjujte kožu postepeno, počnite sa kremom velikog faktora i prvog dana provedite samo jedan sat na suncu. Uvek koristite kreme koje sadrže zaštitu i od UVB i od UVA zraka, koji su krivci za dobijanje opekotina i starenja kože. Brinite na vreme o kvalitetnoj zaštiti od  UV zračenja, jer posledice možete da osetite tek za 20 godina.

KORISNI SAVETI

  • Koristite kremu za sunčanje na svakih sat vremena, tako ćete uvek biti zaštićeni.
  • Prirodni materijali su dobra zaštita od štetnih zračenja.
  • Deca treba obavezno da nose šešire i naočare za sunce.
  • Pijte dosta vode, čaja i sokova bez šećera. Koža će se tako lakše izboriti sa toplotom.
  • I kada ste u vodi koristite zaštitne kreme.
  • Ne zaboravite da mažete i usta, šake i stopala.
  • Izbegavajte  sunce između 11 i 15 časova.

Kako se vi štite od sunca? Koje su vaše metode zaštite i omiljeni preparati sa SPF faktorom?


6
Ostavi komentar

avatar
3 Teme
3 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
3 Autori komentara
AleksandraSasaMarija Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Marija
Član

Ja koristim Nivea i Chicco mleka za tela za maximalnim zastitnim faktorom 50 :biggrin: , jer imam jako osetljivu kozu. Ono sto sam primentila na primer je da Niveino mleko sa zastitnim faktorom 50 iz Nemacke nije isto sto i isti proizvod kod nas. Jedno letovanje kada sam mazala to mleko uopste nisam izgorela. Chicco mleko je dosta dobro, jedina mu je mana sto se tesko razmazuje, pa ostaju beli tragovi po kozi :dizzy: .
Prosle godine mi je prvu put izbila alergijska reakcija na sunce, tako da necu odustati od max faktora, to je sigurno.
Super tekst! 😉

Sasa
Gost
Sasa

…uz sve to…i vitamin A,…vec dugi niz godina. Prekid bio u trudnoci I dojenju…a sad je opet tu,kao pomoc u zastiti. Ali…sunce je izvor zivota :blush: :))) ipak.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Nega lica i tela

Veštačke trepavice – drugačiji način lepljenja

Veštacke trepavice vam mogu odmah po stavljanju dati sjajan glamurozan izgled. ...

Autor: UzKafu

procitaj vise
Pročitaj više

Nega lica i tela

Ah, te divne kovrdže

Frizura je deo nas koji se menja sa dolaskom nove sezone, baš kao i dezeni, ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Nega lica i tela

Oslobodite se mitisera

Predstavljam vam jedan stari i provereni recept za uklanjanje mitisera. Sve ...

Autor: Marina