Koktel ili moktel? Odlučite sami!
Kafa kod kuće
Autor: Milena
![](https://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2021/03/uz-kafu-bezalkoholni-koktel1-244x300.jpg)
Sasvim je u redu da nekada ne želite da popijete alkoholno piće ili da uopšte i ne konzumirate alkohol. To ne znači da ne volite izlaske, provod, druženja i da niste zabavni. Štaviše, prava zabava je bez alkohola. Sve što se dešava pod suženim stanjem svesti često nije baš zanimljivo i prikladno.
Pređite na moktele! Da, da, dobro ste pročitali. Mock + koktel = moktel! Odnosno, bezalkoholni koktel od gaziranog i voćnog soka.
Za one kojima nekada nije do alkohola, ali jeste do lepog i ukusnog pića, imamo recepte za čak 10 bezalkoholnih koktela i to ne onih sa ledom do vrha. Ovo su kokteli za svežije dane. Neki greju, a svi osvežavaju. Uverite se sami!
Citrusni špricer
- 400ml soka od narandže
- 300ml Šveps Tonika ili Bitera
- 2 ceđene narandže
- 2 ceđene limete ili 1 ceđeni limun
Sve sastojke osim Tonika ili Bitera poešajte i ostavite u frižideru pola sata. Nakon toga, pre služenja dodajte Šveps i leda koliko želite. Ukrasite kriškama narandže ili limete.
Moktel brusnica – bosiljak
- 500ml vode
- 100g šećera
- 300ml nezaslađenog soka od brusnice
- Šaka svežih listova bosiljka
- Sok od jedne limete ili od pola limuna
- 1l gazirane vode
- Bosiljak i brusnice ili voće po želji za ukrašavanje
Priprema
U dublju šerpu prokuvajte šećer i vodu, zatim dodajte šaku listova bosiljka, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 20 minuta. Procedite sirup i sačekajte da se ohladi do kraja, zatim ga pomešajte sa sokom od brusnice, sokom od limete ili limuna i gaziranom vodom. Dodajte leda koliko želite i ukrasite brusnicama, bosiljkom ili limetom.
Topli punč od jabuka
- 3 šolje jabukovog sirćeta
- 1l vode
- 6 vrećica čaja English Breakfast
- Jedan limun
Priprema
Kuvajte vodu sa sirćetom oko pola sata, a zatim ubacite vrećice čaja. Držite ih 5-6 minuta, zatim ih izvadite, dodajte isečeni limun i poslužite toli napitak.
Moktel nana-klementina
![](https://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2021/03/uz-kafu-bezalkoholni-koktel2-300x200.jpg)
- 500ml čaja od nane
- 3 klementine
- Sveža nana za ukrašavanje
Skuvajte čaj od nane i ohladite, a zatim dodajte sok od tri ceđene klementine. Sipajte u hladne čaše za martini i ukrasite listovima nane ili uvojcima od kore klementina.
Bezalkoholna Sangrija
- 1l prirodnog soka od nara, brusnice ili višnje
- Dve šolje sirupa od zove
- Četiri šolje gazirane vode
- Dva štapića cimeta
- Voće isečeno na kockice: limun, limeta, narandža, jabuka, kruška, možete da dodate i grožđe.
U velikoj posudi pomešajte litar prirodnog soka sa sirupom od zove, cimetom i kockicama voća. Prekrijte folijom ili adekvatnim poklopcem i držite nekoliko sati, a može i preko noći. Služite u rashlađenim čašama, sa dodavanjem gazirane vide i leda po želji.
Domaće pivo od đumbira
- 200g svežeg krupno sečenog đumbira
- 500ml vode
- Sok od dva velika limuna
- 150g žutog šećera
- 1l gazirane vode
- Listići nane za ukrašavanje
Kuvajte vodu, sok od limuna, šećer i đumbir dok se smesa ne pretvori u gust sirup. Sklonite sa vatre, sačekajte da se ohladi i procedite sirup koji odmah možete da pomešate sa gaziranom vodom i ledom i da posužite. Ali možete i da ga plebiscite u sterilisanu bočicu i da ga čuvate do dve nedelje u frižideru i po potrebi služite.
Bezalkoholna pinakolada
- 150ml soka od ananasa
- 50ml kokosovog mleka
- Sok od jedne limete
Za lažni rum:
- 100g smeđeg šećera
- Nekoliko kockica svežeg ananasa
- 5 zrna crnig bibera
- Štapić cimeta
- Po želji 5 zrna karanfilića
Lažni rum napavite tako što ćete sve sastojke prokuvati dok se ne pretvore u sirup, a zatim procediti. Možete ih čuvati u frižideru do tri dana.
Za pinakoladu sipajte sok od ananasa u visoku čašu, zatim kokosovo mleko i sok od limete pa 25ml lažnog rupa. Napunite čašu ledom, ukrasite kockicama ananasa i uživajte.
Moktel malina-limun
- 600g smrznutih malina
- Sok od tri limuna
- 3 kašike meda
- Leda po želji
Maline, med i limun umutite u blenderu i služite sa ledom. Dobijenu smesu možete da umutite i u šejkeru sa nekoliko kockica leda.
Mohito moktel
- Šaka listova sveže nane
- 1 kašika šećera
- Sok od 3 limete
- Gazirana voda
Izmrvite šećer i listove nane pomoću tučka ili drvenom kašikom. U visoke čaše stavite mrvljeni lied, rasporedite sok od limete i drobljenu nanu sa šećerom, a zatim prelijte gaziranom vodom. Ukrasite slamčicama i kriškama limete.
Špricer od dinje
- Polovina dinje srednje veličine
- Sok od dve limete
- 200ml soka od jabuke
- Gazirana voda
Izmiksajte dinju, sok od limete i jabuke u blenderu do tečnog stanja. Služite u čašama sa ledom uz dodavanje gazirane vode. Ukrasite listićima nane ili limete.
Slični postovi
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/02/uz-kafu-krompir-iz-mikrotalasne-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/02/uz-kafu-braunis-recept-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/03/uz-kafu-slani-mafini-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/03/uz-kafu-voce-i-povrce1-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija