Uz Kafu logo

Koliko traju grčevi kod beba i kako se izboriti sa njima?

Dok beba spava

Autor: uzkafu

Grčevi kod bebe su potpuno prirodna i očekivana pojava koja nastaje zato što organi za varenje po prvi put obavljaju svoju funkciju i vare prvu bebinu hranu. Uz to, ako postoji nepravilna tehnika hranjenja, beba guta vazduh i ima nervoznija creva nego inače pa treba voditi računa i ublažiti tegobe, što je prirodno da se dešava gotovo svoj deci.  

Ako upravo ljuljate svoju neutešnu bebu, ne očajavajte! Intenzitet grčeva se menja kako beba raste pa neće uvek imati istu jačinu, čak i ako potraju sve do 6og meseca, pa i duže od toga.

Za blaže grčeve kod bebe, mama mora jesti namirnice koje ne nadimaju

Ne postoji pravilo koliko obično traju grčevi kod beba, jer oni zavise od deteta do deteta, a najduže traju sve do 5og-6og meseca kada se započinje sa uvođenjem čvrste hrane. Štaviše, i starija deca često pate od grčeva kada se uvode nove namirnice, a i nakon prvog rođendana se grčevi mogu očekivati povremeno.

Sve što mama pojede kroz mleko se prenosi na bebu, pa ako dete ima kolike, izuzetno je važno birati namirnice koje ne nadimaju iako majka nema nikakve probleme.

Iz bebine ishrane treba izbaciti pasulj, kupus, grašak i slično povrće, ne treba jesti ni hranu bogatu šećerima i uljima jer su to kalorije koje nisu zdrave i bebi neće previše koristiti. 

Vrlo brzo će biti jasno koja hrana smeta bebi i zbog čega su grčevi jači. Mališan obavezno mora podrignuti nakon svakog podoja i tako izbaciti višak vazduha u crevima što će smanjiti nadimanje i nelagodnost.

Utopljavajte stomak kada su kolici najjači

Primetićete da bebi prija masaža i utopljavanje stomaka kada naiđe period sa najjačim grčevima što se događa jednom u toku dana najmanje.

Probajte da bebu spustite na stomak da leži, ili da legne na vas, sluša otkucaje srca i ujedno ima izvor toplote.

Preporučuje se oprez sa zagrejanim peškirima jer temperatura mora biti prijatna i nikako previše topla jer je bebina koža izuzetno osetljiva.

Grčevi kod starijih beba i dece

Svaka nova namirnica uvedena u bebin jelovnik može da izazove probleme sa varenjem, tvrdu stolicu, plač i nervozu. Čak i kod dece koja su starija od godinu dana se dešava ovakva situacija, naročito nakon što se uvede kravlje mleko i proizvodi koji ga sadrže.

U tom slučaju se mogu davati specijalne Comfort formule kao dodatak ishrani i najbolje mleko za bebe starije od godinu dana.

Reč je o odličnom dodatku obroku ili užini koja ima specijalnu mešavinu sa probioticima, vlaknima i vitaminima pa će stomak bolje variti, a stolica biti mekša. Odmah ćete primetiti da je dete raspoloženije i da bolje prihvata hranu, bolje spava i odmornije je.

Grčevi su prirodni, ali ne moraju da budu jaki. Svako dete je drugačije i imaće različit intenzitet i trajanje grčeva. Neki od navedenih saveta će biti od koristi i pomoći će da se i ova faza u odrastanju bebe prevaziđe što lakše, uz što manje plača.

Čuvajte energiju za lepše stvari, pronađite vaše rešenje za grčeve kod beba.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana