Uz Kafu logo

Kuba – živopisno i razigrano putovanje

Kafa sa prijateljima

Autor: uzkafu

Prelepe plaže, živopisne ulice, nasmejani i ljubazni meštani – sve ovo je Kuba, neverovatna destinacija sa one strane Atlanskog okeana. Ukoliko u vama postoji i najmanje zrnce želje da posetite ovu egzotičnu zemlju, spremite se da se beskonačno zaljubite u fascinantan narod i prirodne lepote. 

Kad zakoračite na kubansko tlo, činiće vam se da ste se preselili u neko prošlo vreme. Ovde još živi duh pedesetih godina dvadesetog veka. Dodajmo tome muziku, cigare i ritam i imaćete o čemu da pričate čitav život. 

Havana – iskustvo koje ostavlja bez reči

Razigrana i simpatična Havana mora biti vaša glavna stanica ako vam je u planu avantura zvana Kuba. Kubanska prestonica je jedan od najvećih gradova na Karibima sa čak 2,1 miliona stanovnika. I to ne bilo kakvih, no uglavnom nasmejanih stanovnika. Sve vreme svog boravka u Havani imaćete osećaj da ste ovde dobrodošli.

Pored hedonističkog uživanja u suncu i prozračnoj vodi, postoje neke stvari koje neizostavno morate isprobati kada ste u Havani.

Vožnja oldtajmerom

Vožnja oldtajmerom na Kubi je klasika. Izaberite auto u vedroj narandžastoj ili zelenoj boji za krstarenje havanskim ulicama. Sa preko 60.000 klasičnih američkih automobila iz pedesetih godina prošlog veka, Kuba je zapravo raj vintidž vozila. Većina njih je obnovljena pomoću originalnih delova uvezenih uglavnom iz SAD-a. 

Možete izabrati vožnju Ševroletom, Fordom, Bjuikom, pa i Kadilakom, Pontijakom i Plimutom. Od evropskih klasika na točkovima tu su Opel i Citroen. Lokalno stanovištvo ima čak i naziv za vintidž automobile – makinas (maquinas).

Poseta dvorcu More i statui Cristo de la Habana

Impresivna statua Cristo de la Habana je džinovska statua Isusa Hrista iznad sela Casa Blanca, istočno od Starog grada Havane. Skluptura od belog mermera je delo kubanske vajarke Jilme Madere, a zanimljiv podatak je da je mermer otpremljen na Kubu iz Italije gde ga je blagoslovio papa Pio XII.

Cristo de la Habana otkriven je na Božić 1958. godine i od tada zadivljuje lokalno stanovništvo i turiste sa svojih 20 metara visine. Blago ispružena Hristova ruka deluje kao da Hrist nudi svoj blagoslov. Posebno lep pogled na statuu je uveče kada je osvetljena belim svetlom.

Lutanje ulicama starog grada

Jedna od najvećih atrakcija Havane sasvim izvesno je Stari grad ili Havana Vieja. Lutanje ulicama i uživanje u celoj kulturi jedna je od najboljih besplatnih stvari koju možete uraditi dok ste u Havani. 

Iako je pomalo tužno videti kako su zgrade oronule, jarke boje zidova i klasična arhitektura urezaće vam se u pameti. Havana Vieja je putovanje kroz vreme, mesto kakvo niste videli nigde drugde na svetu, zaista. Gde još možete pronaći zgrade u ružičastoj boji, skoro u svakoj ulici? 

Obavezno uživajte na lokalnim plažama

Kad ste na tropskom ostrvu, kupanje u moru i izležavanje na plaži se podrazumeva. Plaže koje se protežu duž 6 kilometara severne kubanske obale pod nazivom Playas del Este predstavljaju savršen izbor. 

Na samo dvadesetak minuta vožnje od Havane nalaze se male oaze radosti i pozitivne energije. Nije neuobičajeno da lokalci na plažu donesu zvučnike i uživaju u celodnevnom plesu. Najboljom plažom smatra se Playa Santa Maria del Mar. Samo treba da izaberete svoju ležaljku i suncobran i prepustite se lepotama koje vas okružuju. Avanturisti se mogu oprobati i u sportovima na vodi, zahvaljujući mnogobrojnim centrima za iznajmljivanje jet skija i malih jedrilica. 

Kuba ima svoju Fabriku umetnosti

Živa umetnička scena Kube privući će vas magnetnom silom u Fabricu De Arte. Mnogi će se složiti da je odlazak u Fabriku umetnosti najbolja stvar koju možete raditi u Havani noću. Ritmična muzika, kul projekcije i kokteli – zvuči kao savršen vikend. 

Ovde možete birati između različitih umetničkih manifestacija i performansa, jer je Fabrica De Arte velika interdisciplinarna laboratorija umetničkog stvaralaštva. Zapravo, o Kubi i Kubancima možete mnogo naučiti samo na osnovu činjenice da je ovaj inspirativan prostor  nekada bio fabrika nafte.

Ne propustite jelo u La Guaridi

Ukoliko želite da pojedete ukusno jelo dok gledate ceo grad, restoran La Guarida je onda najbolje mesto za tako nešto. Reč je o zgradi reprezentativne kubanske arhitekture, koja pored restorana na dva sprata ima i bar na krovu sa kog se pruža neverovatan pogled na Havanu. 

Zalazak sunca sa ove terase sa koktelom ili parčetom torte u ruci, recimo da je iskustvo koje se pamti čitav život.

Trinidad 

Trinidad je, pored Havane, omiljeno mesto turista koji dolaze na Kubu. I ovde ćete steći utisak da je vreme stalo. Živopisne i koloritne fasade, arhitektura kolonijalnog doba, plaže od kojih zastaje dah, sve vas ovo čeka u Trinidadu, jednom od najstarijih kubanskih gradova. Otkad su ga Španci osnovali oko 1514.godine. ovaj grad se razvijao i postao najbogatiji u zemlji, zahvaljujući proizvodnji šećerne trske, stoke i duvana na plantažama koje su obrađivali robovi iz Afrike.

Bogatstvo plantažera može se videti i danas u ekstravagantnim palatama, kolonijalnim domovima i na prozračnim trgovima. Zbog svoje lepote i kulturnog i istorijskog značaja, Trinidad se nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine

Izgubite se u lavirintu kaldrmisanih uličica, muzeja i fantastičnih restorana. Zaplešite na trgovima, probajte kubanske cigare i osvežavajuće koktele. Ljubitelji kupanja i planinarenja takođe ovde mogu uživati, zahvaljujući prelepim plažama i planinarskim stazama. Odmor, uživanje, istorija, kultura, zbog čega god da ste se uputili na Kubu, ovde ćete pronaći.

Spakujte se za put i ne propustite Kubu, jer je ovo lepa, autentična, inspirativna i nezaboravna zemlja!

 

Piše: toplicanka.rs


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana