Uz Kafu logo

7 stvari koje treba da znate pre nego što kupite novi stan

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Svi sanjamo da ćemo uspeti da pronađemo savršen stan koji ćemo odmah zavoleti. Idealne kvadrature, na odličnom mestu, dobro pozicioniran, osvetljen i bez ijednog problema. Međutim, istina je da ne postoji savršen stan. Uvek će biti nešto što nije kao iz kataloga i što pre to prihvatimo, brže ćemo se snaći u ponudi na tržištu. 

Zato je dobar savet da napravite svoju listu prioriteta, da izdvojite ono šta vam je zaista bitno, a za ostale stvari budite spremni da napravite kompromise.

Izaberite pravi komšiluk

Ovo se uglavnom odnosi na lokaciju za koju ste se unapred opredelili. Pogledajte da li je nekretnina za koju ste zainteresovani blizu potrebnih objekata. Dobro je živeti u blizini prodavnica, parkova, škola i teretana. Nije obavezno da vam stan bude blizu posla, ali je poželjno da ima dobar pristup javnom prevozu i solidnu infrastrukturu kako ne biste previše vremena provodili u transportu.

Da li je bučan deo grada?

Ako kupujete nekretninu na prometnim mestima, savet je da posetite stan u najprometnije doba dana da procenite kakav je nivo buke u samoj zgradi i stanu koji razmatrate. Ukoliko je kvalitet gradnje na visokom nivou, ako je izolacija zidova i stolarije urađena po svetskim standardima, čak ni najprometnije raskrsnice ne bi trebalo da vam prave problem.

Proverite parking

Ako posedujete automobil, ovo je suštinsko pitanje koje morate da rešite. Da li zgrada ima uređen i obezbeđen parking ili ćete morati da ga dodatno platite? Uvek možete da pokušate da nađete javni parking na ulici, ali će vam to svakodnevno oduzimati puno vremena.

Pregledajte zgradu u celosti

Da li kupujete starogradnju ili stan u izgradnji? Koliki su troškovi održavanja? Ukoliko je nova zgrada u pitanju, možete se kod investitora raspitati o materijalima koje koristi prilikom gradnje. Da li su to renomirani brendovi pločica, parketa, stolarije koji daju višegodišnje garancije, ili je u pitanju jeftiniji, a pouzdan materijal?

Ukoliko kupujete stari stan, budite spremni na dodatna renoviranja i prepravke. Raspitajte se kod prodavca da li je stan imao nekih problema i šta možete da očekujete. 

Ostanite u okviru budžeta

Ovo je česta pojava koju ne možemo da izbegnemo. Odredimo neki iznos koji želimo da uložimo u nekretninu, ali se taj iznos lagano kreće naviše i nema nameru da stane. Da biste to nekako obuzdali, najbolje je da odaberete raspon cena i da tražite samo stanove koji odgovaraju vašem budžetu. Bolje je krenuti sa manjim i jeftinijim stanovima i lagano podizati cene, nego krenuti sa najvećim i najskupljim stanovima. Moguće da će vas obrnuti smer, od najskupljih ka jeftinijim, obeshrabriti i sve vreme vas činiti nezadovoljnim prilikom odabira.

Ne morate sve da potrošite

Neka vam nešto novca ostane i za useljenje. Zlatno pravilo je da se prilikom useljenje pojavi gomila sitnih, neplaniranih troškova za koje je potrebno odvojiti budžet. Ozbiljna dekoracija može i da sačeka. Svakako će vam biti potreban nameštaj i uređaji, ali će sigurno da iskrsne još nešto što ste zaboravili ili jednostavno želite da promenite.

Papirologija

Ovo se podrazumeva, ali nije loše ponoviti još jednom. Morate pažljivo da čitate sve što potpišete i da dobro razumete na šta ste pristali. Zato je ozbiljna preporuka da unajmite agenciju, jer će vam vaši advokati za nekretnine pomoći da razumete ceo proces i da razumete u šta se upuštate. Olako shvaćeni kupoprodajni ugovori mogu skupo da vas koštaju.

Puno je stvari na koje morate da obratite pažnju: ako je stan u izgradnji, do kad je rok izgradnje, da li ste uključili plaćanje penala, da li imate mogućnost vraćanja PDV-a za prvi stan, upis u katastar i slično. Još ako na sve to dodate kredit koji  uzimate iz banke (što je česta pojava), onda se papirologija udvostručuje.

Malo je stvari uzbudljivije od preseljenja u novi stan. Bez obzira da li kupujete stan u staroj zgradi ili ulazite u glanc nov apartman, čeka vas najlepši momenat – ukrašavanje i dizajniranje stambenog prostora. Unajmite arhitektu ili se jednostavno prepustite vašem jedinstvenom osećaju i polako krenite da od apartmana pravite vaš dom. Srećno!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija