fbpx

Uz Kafu logo

Kurkuma u ishrani

Za bolji dan

Autor: UzKafu

Kurkuma je danas veoma često upotrebljavano začinsko bilje, koji se prvenstveno koristi za lečenje problema sa kostima i zglobovima.

Kurkumin predstavlja jedan od glavnih sastojaka kurkume. Ne rastvara se u vodi, pa se svega 2% apsorbuje kroz tanko crevo. Zbog ovog svog svojstva potrebno je da se unosi u većim količinama u organizam. U cilju stimulisanja njegove apsorbcije na tržištu danas već postoji veliki broj proizvoda, koji se prodaju kao dodatak kurkumi i koji imaju svojstvo da stimulišu njegovu apsorbciju (piperin-može da iritira creva i da omogući apsorbciju toksina i ostalih štetnih materija).

kurkuma

Dok se kurkuma koristila kao lekovito sredstvo u Indiji već od 1500. godine p.n.e., u zapadnjačkoj kulturi se ona primenjuje od samo pre nekoliko desetine godina. Najlekovitije svojstvo ima eterično ulje kurkumina, koji sadrži turmeron, dihidro-turmenon, zingiber, sabin i cineol. Ulje ima jarku žutu boju, a sadrži i vitamin C, kalijum, gvožđe, natrijum, fosfor, magnezijum i kalcijum.

Kurkumin ima i antioksidativno i antizapaljensko dejstvo, a stimuliše i imuni sistem tako što vrši aktiviranje prirodnih belih krvnih zrnaca, koji uništavaju štetne ćelije organizma i ćelije raka. Zbog svog antimikrobnog efekta uništava typhi, staphyllococcus, vibrio cholera, micrococcus pyogenes. Povećava nivo HDL holesterola (koristan holesterol) i sprečava apsorbciju štetnog LDL holesterola. Holesterol je jedan od glavnih uzročnika arterioskleroze, jer se oksidovani holesterol lepi za zidove krvnih sudova. Zahvaljujući svom antioksidativnom dejstvu (koje ispoljava na holesterol) kurkumin sprečava oksidaciju holesterola i njegovo lepljenje za zidove krvnih sudova.

Kurkuma je efikasna i iz razloga, jer termičkom obradom ne gubi svoje lekovito svojstvo. Kako se teško apsorbuje u organizam, potrebno je da se konzumira zajedno sa drugim namirnicama, kao što su biber, đumbir ili nekoliko kapi maslinovog ulja. Veoma je interesantno da kurkuma u kiseloj sredini ima žutu boju, koja u baznoj sredini postaje crvena.

Kurkuma ima izuzetno pozitivno dejstvo na organizam, zato je veoma važno da se ona što više koristi u svakodnevnoj ishrani.


Ostavi komentar

avatar
  Pretplati me  
Obavesti o

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis, kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

MedicinaZa bolji dan

Sprečite šmrcanje

Kad više ne znamo kako da se izborimo sa prehladama, alergijama i ostalim ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Zdravi zubi za zdrav osmeh

Ako  su oči ogledalo duše onda su zubi ogledalo našeg zdravlja i ...

Autor: Lavanda