Uz Kafu logo

Kuvati sa pivom

KuhinjicaSlaniši

Autor: Lavanda

Mudar je bio onaj koji je izmislio pivo – Platon

Prvi sačuvani recept za pivo potiče još iz Mesopotamije, pre više od 4 000 godina. Ratari su se trudili da proizvedu što bolje žitarice za što bolji ukus tečnosti koja gasi žeđ. Sa druge strane više žitarica je značilo više hrane tokom zime pa su svi bili na dobitku. Osnovne procedure za pravljenje u Evropu su nam stigle sa Bliskog Istoka. U zavisnosti od tehnologije dobijanja osnovne vrste piva su pilsner, lager, (stari) ejl i staut.

Za moderne kuvare pivo nije samo piće na bazi zrnevlja već i kvalitetan začin. Ono uistinu dodaje i neku kaloriju receptu, ali zato pruža fantastičan ukus jelu. Što se tiče alkohola, on se tokom kuvanja ne gubi u potpunosti tako da treba voditi računa i o tome prilikom serviranja trudnicama, deci, osobama koje ga iz verskih razloga ne komzumiraju… Na ovom sajtu možete naći nešto više o gubljenu alkohola tokom termičke obrade.

Iskrena da budem, nisam ljubitelj običnog piva. Probala sam puno različitih vrsta sa ukusom (kokos, čokolada, mango…), ali i dalje nisam neki pivski fan. I pored toga, pivo često koristim u kuhinji. Evo nekih jako zaminljivih recepata pa se oprobajte. Jelo će vas ako ništa drugo onda bar oraspoložiti :biggrin:

Jagnje sa pivom  Jagodinski jaganjac

  • 0.5l jagodinskog ‚‚Čiče‚‚
  • 150g slanine isečene na tanke šnite
  • 1 glavica belog luka
  • 1 kg jagnjetina
  • vegeta, biber
  • čačkalice

Stavite jagnjetinu u dupli đuveč, uključite rernu na 220C. Oštrim nožem zasecite meso na nekoliko mesta i u useke zabodite cele čenove belog luka. Začinite vegetom i biberom. Prekrijte mesom listićima slanine, a krajeve pričvrstite čačkalicama. Sipajte preko svega celu flašu piva. Ubacite u rernu i pecite 4h. Pripremite vlažne maramice ili čist put do lavaboa jer se ova jagnjetina prosto lepi za prste 😉

 

Hleb sa pivom  Hleb sa pivom 

  • 4 šolje brašna
  • 1/4 šolje šećera
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 6dl tamnog piva
  • 2 kašičice soli
  • 2 jaja

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Dodajte pivo i umućena jaja. Dobro zamesite pa stavite u nauljen pleh. Pecite na 250C oko 1h. Čim bude gotovo izvadite iz pleha.

 ChocoBeer kolač Čokoladni kolač sa pivom

  • 225 g butera
  • 350 g braon šećera
  • 4 jaja
  • 225 g belog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 kašičice soda bikarbone
  • 100 g kakaa
  • oko 1l tamnog piva
  • slatka pavlaka

Rernu zagrejte na 180C. Dobro umutite buter i jaja pa polako dodajte jaje po jaje. U jednoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo, a u dtugoj pivo i kakao. Sad pomešajte sve sastojke, stavite u nauljen pleh i pecite oko 1,5h. Pustite da se ohladi 10ak minuta u plehu pa onda stavite na žicu od rerne da se skroz ohladi. Umutite slatku pavlaku i njom dekorišite kolač.

Jeste li znali da je meso mekše i ukusnije dok se peče ako ga nalivate pivom ili ako ga sat vremena pre toga držite u pivu
Jeste li znali da kožnu obuću treba povremeno prebrisati krpom umočenom u pivo jer tako koža čuva svoj prirodni sjaj i mekoću
Jeste li znali da slikari koriste pivo za razređivanje boja za akvarel, jer ono ne menja karakter boje
Jeste li znali da cveće brže raste ako ga s vremena na vreme zalijete pivom umesto vodom

Jeste li znali da prosečan stanovnik Srbije godišnje popije između 50 i 65L piva.*

* Preuzeto sa sajta www.carlsbergsrbija.rs


4
Ostavi komentar

avatar
3 Teme
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
4 Autori komentara
MarinaLavandaGogaMarija Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Marija
Član

Ovo je odlicno, sa kakvim predznanjem se spremaju obroci :kissing:

Goga
Gost
Goga

U više navrata sam konzumirala jagnjetinu po ovom receptu i, iako nisam ljubitelj ni jagnjetina, a kamo li piva, oduševljena sam! Jelo je savršeno!

Marina
Član

Ovaj recept za jagnjetinu deluje tako dobro! Mora da se proba :happy:

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana