Uz Kafu logo

Le bonton de grand mond

Razonoda

Autor: Marina

Bonton - UzkafuČitajuci skoro bonton,  setila sam se nekih zaboravljenih pravila i  osnovne pažnje koju bi  kavaljer trebalo da ukazuje svojoj dami.  To su male stvari koje mogu da vam dopune ugođaj lepog ambijenta i učine da se osećate posebnom, a ostavićete i lep utisak na svog muškarca. Nije sve u lepom izgledu…

Dopustite svom partneru da prvi uđe u restoran i odabere sto. Neka vam pomogne da skinete kaput i smestite na stolicu.  Pravilo bontona jeste da se muškarac obraća kelneru i naručuje hranu i piće, ali danas se to pravilo često zanemarije i dami se dozvoljava sloboda da govori u svoje ime.

Konobare u restoranima treba oslovljavati sa “gospodine”, a konobarice sa “gospođo”ili “gospođice”. Nije poželjno upuštati se u razgovore, čak ni ako su to osobe koje poznajete.

Kod naručivanja vina pravilo je da onaj ko naruči bocu, vino treba i da proba. Kelner će vam sipati u čašu malo vina. Treba da ga pogledate, da nema taloga ili trunja, pomirišete bez drmanja čaše i pogledate čep. Nema potrbe da čep pomirišete već samo da pogledate da li je ceo, tj da nema oštećenja.

Pribor na stolu će biti raspoređen tako da će vam sa leve strane biti viljuška, a sa desne strane nož i kašika. Pribor se postavlja tako da je najbliži ruci, tj. najdalje od tanjira onaj koji se prvi koristi. Levom rukom koristite vilušku a desnom nož i kašiku. Nemojte premeštati pribor iz leve u desnu ruku. Pribor uvek treba da vam bude u rukama. U toku razgovora, koliko god skloni bili gestikulaciji,  nemojte ga koristi u argumentaciji.

Kada hrana stigne, nikada muškarac ne počinje prvi sa jelom, već žena. Nemojte razgovarati sa hranom u ustima. Završite sa zalogajem pa onda govorite.

Hleb se ostavlja na tanjiriću koji je predviđen za to i nalazi se sa vaše leve strane u visini vrha osnovnog tanjira. U slučaju da nemate poseban tanjirić za hleb, koristite salvetu. Hleb se jede tako da se lomi po komad i desnom rkom stavlja u usta. Lomite samo male komade hleba koji su dovoljni za jedan zalogaj. Ni u kom slušaju nemojte gristi hleb.

U boljim restoranima ćete zateći platneni ubrus koji na početku obeda teba da rasprostrete preko svojih kolena. U slučaju da ga ne nema, nemojte to raditi sa papirnim salvetama.

Čaša za piće stoji u gornjem desnom uglu tanjira i tu treba da ostane cele večeri. Služite se čašom koristeći desnu ruku.
Na kraju obeda, partner treba da pomogne dami da ustane i obuče kaput.

Prilikom napuštanja lokala redosled izlaženja je obrnut od redosleda ulaženja.Žena prva izlazi iz restorana.

Nadam se da smo vam pomogli ovim osnovnim savetima. Sad vam samo preostaje da se dobro provedete :happy:


Ostavi komentar

avatar
  Pretplati me  
Obavesti o

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: UzKafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Sonoma dijeta

Čitajući o zdravoj ishrani, gubljenju kilograma i regulaciji metabolizma ...

Autor: Aleksandra

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Navijanje ili obožavanje…

Evropsko prvenstvo u košarci, Evropsko prvenstvo u odbojci, US Open, Davis ...

Autor: UzKafu