fbpx

Uz Kafu logo

Mary Jane – urbani mit

Zanimljivosti

Autor: Marina

Manolo Blahnik Mary JaneVerujem da nema žene koja se ne bi raspametila da se nađe u odaji prepunoj brendirane odeće i cipela. U jednoj epizodi serije Sex i grad, Keri Bredšo je imala to izvanredno zadovoljstvo. Naime, jedan od urednika americkog Vogue-a ju je odveo u prostoriju gde su spremili svu odeću i obuću dobijenu za snimanje editorijala. U toj sceni sam prvi put čula za cipele Mary Jane.
Tražeci inspiraciju za odevnu kombinaciju, opet mi je pala na pamet ta scena i jos vise me zaintrigiralo da saznam zašto se te cipele zovu Mary Jane i zašto su urbana legenda.

Manolo Blanik i minimalizam

Cipele u sceni su crne, lakovane i imaju kaišić preko risa koji se kopča dugmetom. Napravio ih je davne 1994. godine Manolo Blanik i model nazvao Campari. Nastale su u njegovoj minimalistickoj fazi. Inicijalno su bile zamišljene kao replika cipela za decu, ali onda su dobile izdužen oblik, izabran je lakovan materijal i tako su postale sexy.
Dobile su status mita jer su planule u radnjama i više nisu mogle da se kupe, pa su mnogi ljudi mislili da je cela priča oko ovih cipela bila marketinški trik. Da bi se zadovoljila potražnja potrošača, 15 godina kasnije, 2009. godine, Vogue je objavio da će ove cipele opet biti dostupne u prodaji u Londonu po ceni od 400 funti.

Zasto Mary Jane?

Mary Jane je naziv za određeni oblik cipela a ne konkretan model nekog dizajnera. To su bile cipele za decu, oblog vrha, duboko sečene, sa trakom preko risa. Traka se završavala metalnom kopčom ili dugmetom. Takav oblik cipela su muškarci nosili u doba renesanse a kasije i žene. Izrazito su popularne postale 20 godina 20 veka. Naziv Mary Jane su dobile po liku iz stripa koji je izasao 1902. godine i koja je jedna fabrika cipele iskoristila u svojoj marketinškoj kampanji.
Pogledajte kako je Keru Bredšo pronašla urbani mit u Vogue-u:


1
Ostavi komentar

avatar
1 Teme
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
1 Autori komentara
Lavanda Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Lavanda
Administrator

Bas zanimljiv clanak. Nisam znala ove detalje 🙂

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Bahati restoran

U srcu Praga, na pola puta od muzeja Kraljevine Bohemije do Vltave, nalazi se ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Naučite da vežete maramu na 25 načina

Marama je neizostavan aksesoar ove jeseni, a biće isto popularna i tokom zime. ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Našminkajte se kao Elizabet Tejlor

Pogledajte zanimljiv tutorijal na temu kako se našminkati u stilu Elizabet ...

Autor: Marina