Uz Kafu logo

Moć igre – kako igranje i igračke podstiču razvoj deteta

Dok beba spava

Autor: uzkafu

Igra je način na koji deca uče o svetu, o svom okruženju, ali i sebi. Kao što je važno da deca jedu povrće, voće, imaju kvalitetan san, tako je i igra bitna za njihov razvoj. Ne postoji pravilan ili pogrešan način da se dete igra.

U zavisnosti od deteta, njegovog karaktera i interesovanja, to može biti bilo šta! Neka deca vole da se igraju u blatu, druga s lutkama, plastelinom ili da voze bicikl. Igra može da bude tiha i opuštena ili opet pomalo rizična i bučna. Iako deci nisu uvek potrebni skupi rekviziti za igru, nije tajna da neke igračke obeleže detinjstvo. Asocijacija na srećno odrastanje mogu da budu omiljeni tricikl, trotinet, automobil na akumulator i uvek zabavna lopta.

Kako god da sa strane izgleda, kada se igraju deca uče. Potrebno im je samo vreme, prostor i sloboda da istraže svaku ideju koja ih zanima. U čemu se ogleda moć igre i na koji način ona utiče na detetov razvoj? Pročitajte.

Igra razvija maštu i kreativnost

Tokom igre, deca razvijaju svoju maštu. Stavarajući, izmišljajući i glumeći, mališani traže (i pronalaze!) razna rešenja za probleme u izmaštanom svetu. Upravo na ovaj način jačaju svoje samopouzdanje. Dok prave i donose sopstvena pravila i uče se kako da ih slede oni vežbaju korisne životne veštine. Lakše će im biti da se snađu i razvijaju odnose sa drugima. 

Sa aspekta razvitka kreativnosti možda je najznačajnija simbolička igra. U pitanju je sposobnost deteta da jedan predmet zamisli kao drugi. Primera radi, štap, kofa i šišarke mogu postati kašika za kuvanje, lonac i ukusni sastojci. Ovakvom igrom se grade veštine prilagođavanja, ali i razvijaju mašta i originalnost, što doprinosi uspehu tokom celog života osobe.

Igra donosi emocionalne prednosti

Kada se kao odrasli osećamo preopterećeno, povlačimo se u aktivnosti koje nas smiruju. Idemo u teretanu, pevamo karaoke sa prijateljima, šetamo po komšiluku, uređujemo baštu ili igramo društvene igre. Sve ove aktivnosti su zapravo način da vratimo igru u naše živote i povežemo nas sa onim suštinskim stvarima koje nam pomažu da se smirimo i vratimo sebi.

Isti je slučaj sa decom. Česta, svakodnevna igra može pomoći u smanjenju anksioznosti, stresa i razdražljivosti. Takođe pomaže u jačanju radosti i samopoštovanja.

Igra je odličan učitelj. Kroz igru deca uče kako da se kreću svetom na način koji mogu razumeti i obraditi. Oni istražuju kako da rade u grupama, da dele, da pregovaraju, da rešavaju sukobe i da govore u svoje ime.

Igra podstiče kognitivni razvoj

Igra neophodna za zdrav razvoj mozga. Kada deca režiraju sopstvenu igru, nisu vezana rasporedima i aktivnostima koje vode odrasli, govorimo o tzv. nestrukturiranoj igri. Ovaj vid igre pomaže dečjem mozgu da se razvije na pozitivan način. Jača i povećava neuronske veze u mozgu i pomaže u izgradnji i jačanju prefrontalnog korteksa mozga. Ova oblast utiče na način na koji dete uči, rešava probleme i stiče znanja o svom okruženju. 

Igra podstiče samostalnost

Kada su u pitanju svakodnevne dečje aktivnosti, činjenica je da veći deo detinjstva mališani provode pod nečijim nadzorom, radeći ono što im odrasli kažu. U svetu igre, međutim, deca imaju priliku da postavljaju pravila i budu oni koji imaju moć. Primera radi, dete može da bude vođa kog odrasli slušaju i od kog dobijaju uputstva.

Za dete je jednako važno da se igra samo i da nauči kako da se igra sa drugima. Deca koja se osećaju prijatno u samotnoj igri osećaju se sposobnije da se sama bave drugim zadacima i da shvate kako se uklapaju. Razvijanje tih veština čak doprinosi budućem druženju u grupi. 

Usamljena igra omogućava deci da eksperimentišu sa sopstvenom kreativnošću i idejama. Kada su sami i dosadno im je, njihov mozak prihvata izazovi. Oni pronalaze nove i uzbudljive načine da se stimulišu.

Igra poboljšava pismenost

Otkad se rodi dete gradi jezičke i pismene veštine kroz igru i interakciju. Bebe i mala deca uče nove reči kada odrasli opisuju ono što vide, čuju i rade. Pesme povezuju slogove sa taktovima, što dalje pomaže deci da razviju veštine slušanja i nauče o zvukovima u rečima.

Kroz igru deca uče i o komunikaciji. Kada im čitamo priče iz knjiga, to im pomaže da shvate ko su i koja je njihova uloga u zajednici. Priče takođe uče mališane kako jezik funkcioniše i kakva je struktura narativa.

Od velike koristi mogu da budu i razne igračke. Igranje sa malim igračkama pomaže u izgradnji malih mišića u rukama što im kasnije pomaže u pisanju. Igre koncentracije razvijaju kod dece sposobnost zapažanja i održavanja pažnje. Lakše im je da razumeju šta su pročitali i kako da pročitano primene.

Igra je mnogo važna i kad deca krenu u školu. kako igra povećava radoznalost, mladi umovi su spremniji da uče i imaju više koncentracije ukoliko imaju vremena za pauze i nestrukturiranu igru. 

Igra promoviše fizičku kondiciju

Čovek je stvoren da se kreće, a dečja tela su “programirana” da budu aktivna. Mališani imaju veoma jaku potrebu za fizičkom igrom, zapravo, za bilo kojom vrstom igre koja ih pokreće. Jednim delom na ovaj nači uče da koriste svoja tela i jačaju veze u mozgu. 

Redovna, aktivna igra ima pozitivne i dalekosežne posledice po zdravlje tokom celog života deteta. Bez obzira na sposobnosti, interesovanja i mogućnosti deteta, fizička igra pomaže da se izoštre refleksi, poboljša gruba motorika, razvije veća ravnoteža, izgrade jaki mišići. A najbolje od svega je što se mališan sve vreme zabavlja!

Od vitalnog je značaja da dete svakog dana provodi vreme napolju, bez obzira na vremenske prilike. BIće srećnije i opuštenije. 

Igrom do dugovečnosti

Pozitivni efekti igre na malu decu su dalekosežni – utiču na njihovo mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje. Međutim, i odrasli mogu imati velike koristi od dečje igre. Ako razgovarate sa decom o igri pokazujete im da se trudite i da poštujete njihove odluke i pravila. Ovako se odrasli povezuju sa decom, a čvrst odnos, baziran na ljubavi, poštovanju i poverenju je sasvim sigurno osnova za emocionalno zdravlje. 

Usvajanje razigranog stava koristi emocionalnom blagostanju odraslih, takođe. U vreme stresa, to je lak način da poboljšate svoje raspoloženje. Na kraju, kao što dopuštate svojoj deci da se zabave i razvijaju se kroz igru, pružite i sebi priliku da vas moć igre obuzme.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana