Uz Kafu logo

Možete kupiti jednom, a imati uvek – povrće koje raste u kuhinji ili na terasi

Kafa kod kuće

Autor: UzKafu

Mnogi imaju naviku i zadovoljstvo da začinsko bilje gaje u kući. Priznaćete da je lep je osećaj kada tokom kuvanja zatreba malo peršuna ili bosiljka pa samo otkinete nekoliko listova sa biljke koja raste u saksiji na dohvat ruke.

Kako bi bilo da u stanu gajite još korisnih biljaka? Sigurno se nije jednom desilo da je za bolji ukus čorbice potrebno samo malo belog luka ili celera kojih kao za maler nema, a marketi su već zatvoreni.

Pokušajte da nakon sledećeg povratka sa pijace ili iz prodavnice odvojite neke sveže komadiće povrća i napravite svoju mini-baštu koju ćete rado pokazivati ukućanima i prijateljima.

Šta sve možete da uzgajate?

Mladi crni luk

uz-kafu-mladi-crni-luk

Iskoristite koren svežeg mladog crnog luka. Stavite ga u staklenu posudu sa vodom i držite na dobro osvetljenom mestu.  Verovali ili ne, za manje od petnaestak dana imaćete sveže “repove” luka koje možete seckati i koristiti za kuvanje.

Beli luk

uz-kafu-beli-luk

Postupak je sličan – nekoliko čenova sa resicama korena, staklena posuda, osvetljeno mesto i malo strpljenja. Pored toga što ćete se zabaviti gledajući kako beli luk napreduje, imaćete ga u rezrvi kad god vam zatreba za salatu ili čorbicu.

Šargarepa

uz-kafu-sargarepa

Naravno da ne možete u vodi gajiti koren šargarepe, ali moguće je da u kući imate njen list koji se često koristi u salatama i supama. Uostalom, ako ga do sada niste koristili, možete da počnete. Samo ostavite vrhove sveže šargarepe, zatim ih stavite u posudu sa malo vode, držite ih na osvetljenom mestu i sačekajte da se pojave prvi zeleni listići.

Celer

uz-kafu-celer

Sačuvajte ostatke svežeg celera tako što ćete odstraniti beli koren, ali ne i deo gde se spajaju listovi. Stavite ga u plitku činiju sa vodom i držite na osvetljenom mestu. Otprilike za desetak dana moći ćete da sveže zelene listiće celera koristite kao mirišljavi začin.

Ovo nije sve! 

uz-kafu-povrceIma još mnogo biljaka koje se koriste u ishrani a mogu da rastu u posudi sa vodom čak i u stanovima bez terase. Potrebno je malo dobre volje i strpljenja da svakodnevni poslovi u kuhinji ponovo postanu zanimljivi i izazovni.

Ako se odlučite za ovaj novi hobi možda nećete moći da obezbedite veliku količinu povrća koja će zadovoljiti celu porodicu, ali priznajte da ima posebne draži i ponosa kada u kuvanju koristite nešto što raste baš u vašoj kući.


2
Ostavi komentar

avatar
2 Teme
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
2 Autori komentara
BogdanovicMarija Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Marija
Gost
Marija

Ovo je super 😉

Bogdanovic
Gost
Bogdanovic

Malo povrce mirise, ali svakako duze traje

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Biljke u domu po Feng Shui-u

Biljke u domu imaju ulogu skupljanja negativne energije, koju šalju mrtvi ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Spavaća soba po Feng Shui načelima

Načela Feng Shui-a su veoma bitna u spavaćoj sobi, tu se odmaramo. Spavaća ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spavaKafa kod kuće

Bezbedno okruženje za vaše dete

Vasa slatka bubica samo što nije prohodala, puzi na sve strane, penje se uz ...

Autor: Ana