Uz Kafu logo

Najlepši mostovi Evrope koje zaista treba doživeti

Kafa sa prijateljima

Autor: uzkafu

Mostovi su oduvek imali posebnu simboliku. Građevinske konstrukcije koje spajaju dve obale, dva grada, ili čak kontinenta, u mnogim zemljama, pored svoje funkcionalnosti u saobraćaju, predstavljaju takođe i bitne znamenitosti koje okupljaju veliki broj turista iz celog sveta.  

U Evropi postoji nekoliko desetina mostova koji su zbog svoje impozantne lepote i neobične arhitekture, postali nezaobilazne turističke atrakcije.   

Evo koji su to sve najlepši mostovi Evrope koje zaista vredi posetiti i doživeti, barem jednom u životu.

#1 Sečenjijev lančani most (Széchenyi Lánchíd) u Budimpešti – najlepše osvetljen most u Evropi

Jedan od najlepših evropskih mostova, koga krasi kvalitetno osvetljenje i predivne skulpture kamenih lavova sa grbom Mađarske, je Sečenjijev lančani most u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske. 

Ovo je prvi most na Dunavu koji povezuje dva dela grada, Budim i Peštu, a sagrađen je davne 1849. godine prema projetu engleskih projektanata, Vilijema i Adama Klarka. Naziv je dobio po svom glavnom finansijeru, mađarskom političaru i grofu Ištvanu Sečenjiju.

U vreme svoje izgradnje, Sečenjijev lančani most na Dunavu su opisivali kao pravo svetsko čudo. Sa mosta se pruža impresivan pogled na prelepe građevine brdovitog Budima i ravne Pešte.  

Postoji urbana legenda da je skulptor koji je napravio kamene lavove koji se nalaze na obe strane mosta, po čemu je on najviše poznat, skočio u Dunav jer je na samoj ceremoniji otvaranja mosta neko primetio da lavovi nemaju jezike, što se kasnije pokazalo kao netačno, jer lavovi imaju jezike, ali nisu vidljivi iz određenih uglova. 

#2 Most 25. april (Ponte 25 de Abril) u Lisabonu – evropski Golden Gate

Most 25. April je viseći most koji povezuje Lisabon, glavni grad Portugala, sa opštinom Almada koja se nalazi na levoj, južnoj obali reke Tagus. Ovaj most neodoljivo podseća na Golden Gate most iz San Franciska, zbog slične arhitekture i gotovo identične, crvene boje.

Prvi put je otvoren 1966. godine i od tada predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija u Lisabonu. Sastoji se od šest automobilskih traka i dve železničke pruge koje su sagraene 1999. godine.

Sve do 1973. godine, ovaj most se zvao Salazarov most, u čast portugalskog premijera Antonija de Oliviera Salazara, ali je nakon Karanfilske revolucije koja je započeta 25. aprila 1974. Godine, preimenovan u “Most 25 april” kako se zove i dan-danas.

Pogled sa ovog mosta je neverovatan, pogotovo tokom prazničnih dana, kada je ceo Lisabon dekorisan raznim ukrasima i neobičnim osvetljenjem, što mu daje romantičan i jedinstven izgled.

#3 Tauerbridž (Tower Bridge) u Londonu – simbol britanske prestonice

Londonski most Tauerbridž, što u bukvalnom prevodu znači “most kod tornja” jeste pokretni most koji se nalazi na reci Temzi i jedna je od najpoznatijih i najposećenijih turističkih atrakcija na celom svetu.

Prvi put je otvoren 1894. godine, a naziv je dobio po čuvenoj londonskoj kuli (Tower of London) koja se nalazi u njegovoj neposrednoj okolini. Od trenutka izgradnje pa sve do današnjeg dana, smatra se pravim simbolom Londona, glavnog grada Velike Britanije. 

Ovaj most se sastoji od dve kule koje su međusobno povezane na gornjem nivou sa dve pešačke staze, odakle se pruža očaravajuć pogled na veliki deo Londona. Odavde možete da uživate u fenomenalnom pejzažu britanske prestonice i da napravite odlične fotografije.

#4 Rialto most (Ponte di Rialto) u Veneciji – najromantičniji most na svetu

Rialto most je jedan od četiri najstarija mosta koja se nalaze u čuvenom Velikom kanalu u Veneciji, u severoistočnom delu Italije. Njegova izgradnja je trajala između 1588. I 1591. godine, prema projektu venecijanskog arhitekte Antonia da Pontea. Smatra se jednim od najvažnijih simbola Venecije.

Ovaj most bogate istorije je jedan od najromantičnijih mostova na svetu, zahvaljujući predivnom pogledu na venecijanski kanal i stare, autentične i živopisne građevine koje krase jedan od najlepših gradova na svetu.

#5 Stari most u Mostaru – građevina iz perioda osmanskog carstva

Čuveni most koji se nalazi na reci Neretvi u Mostaru, jeste Stari most. Delo je turskog graditelja Hajrudina koji je ovaj most sagradio u vreme osmanske vlasti, između 1557. I 1566. godine 20. veka. 

Stari most je simbol grada Mostara i jedna je od najpoznatijih građevina u Bosni i Hercegovini koja privlači veliki broj turista iz Evrope i sveta. Sa ovog mosta se pruža nezaboravan pogled na grad i zelena brda u okolini. 

Svake godine se krajem jula organizuje tradicionalno takmičenje, poznatije kao “skokovi sa Starog mosta”. Ovi skokovi se izvode u dve ategorije, na glavu i na noge, a žiri je taj koji odlučuje najboljeg među skakačima. Ova atrakcija privlači veliki broj lokalnog stanovništva, ali i dosta turista koji uživaju u nesvakidašnjem događaju.

Mostovi u Evropi – simboli gradova sa bogatom istorijom

Veliki broj evropskih mostova mogu da se pohvale sa bogatom istorijom, zbog čega su veoma popularni kod velikog broja turista. Pored toga što su impozantne građevine koje povezuju dve obale, oni predstavljaju i simbole najlepših gradova Evrope.

Mostovi su nezaobilazne turističke atrakcije velikom broju ljudi, jer pogled koji se sa njih pruža je nezaboravan doživljaj koji se pamti do kraja života.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana