Uz Kafu logo

Nekoliko saveta za zdravu užinu

Za bolji dan

Autor: Marina

Uvek sam pomalo zavidela ljudima kojima su dovoljna samo 3 obroka dnevno. Ja sam od onih kojima je potrebna užina da bi preživeli do sledećeg glavnog obroka. Dodatno ohrabrenje su mi i preporuke različitih zdravih režima ishrane koji tvrde da je pet obroka dnevno način da se spreče navale gladi i divljanje nivoa inslulina u krvi.
Ipak, svi smo svesni da u tim trenucima najčešće posežemo za industrijskim grickalicama ili slatkišima, svim onim nezdravim stvarima koje nam se uvek nađu pri ruci.

Zato evo nekoliko saveta do kojih sam došla u svojoj potrazi za idealnom užinom.

uzina-uz-kafu1. Neka užina bude stvarno mali obrok

Uzmite užinu čak i kad niste gladni, jer to ne znači da ubrzo nećete postati :happy: . Zato užina treba da bude mali i lagan obrok, najviše do 200 kalorija.

2. Izbegavajte ugljene hidrate

Naišli ste na informaciju da ugljeni hidrati ne drže dugo sitost. I to je tačno. Naročito ako ih uzimate na prazan stomak. Ubrzo po konzumiranju čokoladice ili nekog testa ćete ustanoviti da vam se apetit tek otvorio. Zato je bitan izbor namirnica za užinu. Neke od najboljih koje su se pokazale u mom slučaju su:

  • orašasti plodovi: bademi, lešnici i orasi
  • kikiriki, suvo pečen i neslan
  • semenke bundeve ili suncokreta
  • avokado
  • celer
  • jogurt
  • voće

Zdrave grickalice poput orašastih plodova i semenki su dobar izbor za užinu. Jedna od mojih omiljenih kombinacija je šaka semenki sa jogurtom i celerom. Celer je zdrava namirnica i odličan izbor ako ste na dijeti, osim minerala i vitamina, može se pohvaliti i negativnim kalorijama.
Avokado je teška, masna namirnica, prilično neutralnog ukusa. Zbog količine masnoće koju poseduje, nemojte jesti više od dva-tri tanka režnja. Ja ga samo očistim i jedem sirov sa paradajzom, rukolom ili zelenom salatom a najčešće samo sa jogurtom.

Voće je zdravo i treba ga konzumirati više puta u toku dana. Ako ga jedete samo, najčešće će vam samo otvoriti apetit. Zato ga kombinujte sa drugim namirnicama, na primer jednu jabuku kombinujte sa šakom badema ili 200 grama jagoda sa čašom jogurta. Osim ako se svakodnevno ne bavite fizičkim aktivnostima, ne preterujte sa bananama. To je odlična namirnica koja će vam dati energiju, pa je konzumirajte samo pre treninga ili kako prepodnevnu užinu. Za popodnevnu užinu su jabuke ili ananas bolji izbor.


3. Ako ne možete bez čokolade

Ako dan ne možete da zamislite bez čokolade, neka barem bude ona zdrava sa 70% kakao delova. Da vam savest bude mirnija, znajte da kakao sadrži dosta gvožđa i one dobre masnoće. Ipak, i crnom čokoladom imajte meru, zadržite se na nekoliko kockica.

Da li vi praktikujete užinu? Podelite recepte sa nama!


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
Jelena
10 godine ranije

Odlican tekst. Ni ja ne mogu da prezivim bez uzine izmedju obroka i skoro sam stalno gladna 😀 U poslednje vreme se trudim da se hranim zdravije i zelim to , ali mi ne ide uvek od ruke. Narocito na poslu kada mi je uzina neko pecivo jer mi je najlakse i najzgodnije za nabaviti ga 😀
Uskoro idem kod nutricioniste, zelim da se posavetujem sa strucnim licem sto se ishrane tice i izbacim iz jelovnika nesto sto mi eventualno ne odgovara.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana