fbpx

Uz Kafu logo

Kako je “crna kraljica” osvojila svet

Za bolji dan

Autor: Milena

Prema legendi, pastir iz Etiopije je još u IX veku otkrio kafu, kada je shvatio da njegove koze postaju hiperaktivne posle konzumiranja ove biljke.

Dugo vremena su ova biljka i način njenog uzgoja bili najstrože čuvana tajna u Arabiji, sve dok neki dovitljivi Indijci nisu uspeli da se dokopaju semena i počnu da je sade u Indiji.
Prema predanju, u drevnoj arapskoj kulturi postojao je samo jedan legalan način da se žena razvede, a to je u slučaju da je muž nije snabdevao sa dovoljno kafe. Ta činjenica jasno pokazuje koliki je značaj od pamtiveka kafa imala u životima ljudi. 

”Zeleno zlato” ili ”crna kralјica” kako je od milјa zovu, stigla je u Evropu tek u 17. veku.

Kafedžinice su se munjevitom brzinom širile starim kontinentom, postajući centri intelektualne razmene. Kafa je postala sastavni deo svakodnevice i do danas je ostala neizbežan pratilac svih društvenih dešavanja. 

Na naše prostore kafa je stigla mnogo pre nego što su je venecijanski trgovci doneli u Evropu. 

Veruje se da je put do Starog kontinenta vodio preko Futoga, koji je tada bio pretvorna stanica na Carskom drumu koji je povezivao Stambol sa Bečom. Kafa se brzo ustalila u Beogradu, koji se diči i prvom kafanom u Evropi iz 1521. godine. Domaća, turska kafa se služila u prvim kafanama, a i danas se u lokalima uz kafu okuplja kao u davna vremena.

Domaća kafa je nezaobilazni element društvene slike Srbije – uz nju se druži, radi, odmara… Više od polovine stanovnika naše zemlje budi se uz kafu. Najčešće se uživa baš u domaćoj i to spremljenoj bez dodataka šećera ili mleka, za koju se ljubitelji kafe opredeljuju zbog njenog prijatnog mirisa i jakog ukusa.

Osim što je jedan od omiljenih napitaka na svetu, kafa je i značajan činilac globalne industrije koja zapošlјava preko 20 miliona lјudi.

Godišnje se “potroši” preko 400 milijardi šolјica kafe, a zanimljiv je i podatak da je, posle nafte, najprodavanija roba na planeti. Kafa se komercijalno uzgaja u više od 45 zemalja širom sveta, a samo sedam lationoameričkih država proizvodi oko 85% kafe. To ne čudi ako se zna podatak da Brazil proizvodi trećinu sve kafe na svetu. Postoji više od 100 vrsta kafa, a stablo ove biljke može dostići visinu od čak devet metara. Raste u tropskom i suptropskom pojasu, a arabika i robusta su one koje se najviše koriste na domaćem tržištu. Arabika je vrsta koja mešavini daje aromu, a robusta punoću.

Ispijanje kafe je ritual kojeg se nerado odričemo.

Ipak, savremeni način života podrazumeva sve manje vremena i sve više obaveza. Zato ohrabruje činjenica da omiljeni napitak sada možete poneti svuda sa sobom. Doncafé 3 sec 2 1 black je novi, jedinstveni proizvod na našem tržištu. To je jedina 100% turska kafa za brzu i laku pripremu. U Doncafé 3 sec 2 1 black kesicama za pripremu jedne šoljice, očekuje vas dobro poznati ukus 100% domaće kafe. Sve što treba da uradite je da sadržaj kesice prelijete vrućom vodom i uživate. 


Ostavi komentar

avatar
  Pretplati me  
Obavesti o

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana