Uz Kafu logo

Kako je “crna kraljica” osvojila svet

Za bolji dan

Autor: Milena

Prema legendi, pastir iz Etiopije je još u IX veku otkrio kafu, kada je shvatio da njegove koze postaju hiperaktivne posle konzumiranja ove biljke.

Dugo vremena su ova biljka i način njenog uzgoja bili najstrože čuvana tajna u Arabiji, sve dok neki dovitljivi Indijci nisu uspeli da se dokopaju semena i počnu da je sade u Indiji.
Prema predanju, u drevnoj arapskoj kulturi postojao je samo jedan legalan način da se žena razvede, a to je u slučaju da je muž nije snabdevao sa dovoljno kafe. Ta činjenica jasno pokazuje koliki je značaj od pamtiveka kafa imala u životima ljudi. 

”Zeleno zlato” ili ”crna kralјica” kako je od milјa zovu, stigla je u Evropu tek u 17. veku.

Kafedžinice su se munjevitom brzinom širile starim kontinentom, postajući centri intelektualne razmene. Kafa je postala sastavni deo svakodnevice i do danas je ostala neizbežan pratilac svih društvenih dešavanja. 

Na naše prostore kafa je stigla mnogo pre nego što su je venecijanski trgovci doneli u Evropu. 

Veruje se da je put do Starog kontinenta vodio preko Futoga, koji je tada bio pretvorna stanica na Carskom drumu koji je povezivao Stambol sa Bečom. Kafa se brzo ustalila u Beogradu, koji se diči i prvom kafanom u Evropi iz 1521. godine. Domaća, turska kafa se služila u prvim kafanama, a i danas se u lokalima uz kafu okuplja kao u davna vremena.

Domaća kafa je nezaobilazni element društvene slike Srbije – uz nju se druži, radi, odmara… Više od polovine stanovnika naše zemlje budi se uz kafu. Najčešće se uživa baš u domaćoj i to spremljenoj bez dodataka šećera ili mleka, za koju se ljubitelji kafe opredeljuju zbog njenog prijatnog mirisa i jakog ukusa.

Osim što je jedan od omiljenih napitaka na svetu, kafa je i značajan činilac globalne industrije koja zapošlјava preko 20 miliona lјudi.

Godišnje se “potroši” preko 400 milijardi šolјica kafe, a zanimljiv je i podatak da je, posle nafte, najprodavanija roba na planeti. Kafa se komercijalno uzgaja u više od 45 zemalja širom sveta, a samo sedam lationoameričkih država proizvodi oko 85% kafe. To ne čudi ako se zna podatak da Brazil proizvodi trećinu sve kafe na svetu. Postoji više od 100 vrsta kafa, a stablo ove biljke može dostići visinu od čak devet metara. Raste u tropskom i suptropskom pojasu, a arabika i robusta su one koje se najviše koriste na domaćem tržištu. Arabika je vrsta koja mešavini daje aromu, a robusta punoću.

Ispijanje kafe je ritual kojeg se nerado odričemo.

Ipak, savremeni način života podrazumeva sve manje vremena i sve više obaveza. Zato ohrabruje činjenica da omiljeni napitak sada možete poneti svuda sa sobom. Doncafé 3 sec 2 1 black je novi, jedinstveni proizvod na našem tržištu. To je jedina 100% turska kafa za brzu i laku pripremu. U Doncafé 3 sec 2 1 black kesicama za pripremu jedne šoljice, očekuje vas dobro poznati ukus 100% domaće kafe. Sve što treba da uradite je da sadržaj kesice prelijete vrućom vodom i uživate. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana