Uz Kafu logo

Obratite posebnu pažnju na zdravlje očiju vaših mališana

Dok beba spava

Autor: uzkafu

Neretko se dešava da ne primetimo neke zdravstvene probleme ni kod sebe, a kamoli kod dece, koja u najmlađem uzrastu i ne mogu da iskažu ukoliko neki problem postoji. Takva je situacija sa očima – roditelj često ne primeti da kod deteta postoji problem s vidom. S druge strane, postoje i vrlo česti i vidljivi problemi, kao što su konjuktivitis, ili pak čmičak, što se kod oftalmologa može i lako i brzo dijagnostifikovati i krenuti sa lečenjem.

Redovni sistematski pregledi i izabrani oftalmolog

Čini se da nema roditelja koji ne shvata važnost redovnih sistematskih pregleda, ali kada se poslušaju iskustva oftalmologa koji kažu da na redovni pregled između treće i četvrte godine dolaze retki, vidimo da baš i nije tako. Pojedini kažu i da postoji zabluda da se problemi sa vidom ne mogu utvrditi u najranijem uzrastu, što kasnije put ka izlečenju čini dužim. Čak i kada ne primećujete problem, treba da postoji oftalmolog koji prati vaše dete i uočava na vreme eventualne probleme. Jedan od onih koji su specijalizovani za veoma česte probleme kod dece kao što su začepljenje suznih kanala i pojava čmička na kapcija jeste oftalmolog dr Zoran Žikić iz Okuloplasta.

Jedno od najčešćih oboljenja – čmičak na oku kod dece

Kada se iscrpe sve tradicionalne metode u lečenju čmička na kapcima, roditelji se obično obrate oftalmologu. Čmičak spada u bolesti očnih kapaka, kao i spušteni kapak, koji može biti i urođen. Osim toga što su to estetski problemi, takođe mogu da ometaju i vidno polje, odnosno predstavlju prepreku da dete dobro vidi. Čmičak je u suštini benigna pojava do koje dolazi kada žlezde na kapcima nisu prohodne pa se u jednom delu formira izbočina koja ne boli, ali može da se pogorša i ometa vid.

Najbolji očni lekar predložiće pravo vreme za potrebnu intervenciju

Ne postoji prepreka da se potrebna intervencija izvrši i u najmlađem uzrastu, jer se tada intervencije vrše u totalnoj anesteziji. Ono što može biti izazovno, u šta vas najbolji očni lekar može na vreme uputiti, jeste period oporavka i način na koji ćete negovati očnu regiju kod deteta. Važno je znati da operacija suznih kanala nije zahtevna, kao i da se ne pravi veliki rez, što omogućava da oporavak kraće traje.

Oftalmološka klinika – mesto gde problemi sa očima postaju prošlost

Da biste bili sigurni da je zdravlje vašeg deteta u pravim rukama, neizostavno je odabrati koja je oftalmološka klinika adekvatna i koja može da reši problem sa suznim kanalima kod dece, kao i čestu pojavu čmičaka i ostalim očnim bolestima. Preporuka igra ključnu ulogu, kao i stručnost onih koji takve hirurške zahvate obavljaju. Prednost takvih klinika je i u tome što se na termin za intervenciju gotovo ne čeka, uslovi u kojima se operacije odvijaju su mnogo bolji nego u većini državnih klinika, uz najsavremenijemu opremu   Kako su deca najveće blago, čuvajte svoju decu, i kada je potrebno, i njihovo zdravlje poverite iskusnim i pouzdanim lekarima, naročito onima koji treba da im vrate bolji pogled na svet.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana