Uz Kafu logo

Pet faktora koji utiču na dobro varenje hrane

Za bolji dan

Autor: uzkafu

Varenje hrane je jedna od najvažnijih funkcija našeg organizma, koja pretvara namirnice koje unosimo u svoje telo u energiju potrebnu za sve životne aktivnosti. Dobro varenje je tema o kojoj treba misliti svakodnevno, tako što ćemo paziti koje namirnice unosimo, i kakve navike u ishrani praktikujemo. 

Zato smo pripremili pet faktora koji značajno utiču na dobro varenje hrane, i koje bi trebalo da primenjujete kako biste se osećali lagano, bez napora i težine u stomaku, prouzrokovanih slabim varenjem. 

#1 Pravilno žvakanje hrane – postupak od koga treba početi

Žvakanje je postupak prilikom jela kome često ne pridajemo mnogo značaja, a koji u velikoj meri može da utiče na dobro varenje hrane, s obzirom na to da je usna duplja prva stanica na kojoj počinje ovaj proces. Pravilo kaže da bi svaki zalogaj trebalo žvakati 30 do 50 puta.

To je optimalno vreme da se namirnice dobro natope pljuvačkom iz usta, da omekšaju i onda lakše sklizunu u grlo. Pljuvačka u sebi sadrži enzim ptijalin  koji započinje proces razlaganja skroba, te samim tim započinje i varenje. Zato je pravilno žvakanje žitarica bitno, s obzirom da imaju dosta skroba.

#2 Unos voća i povrća – namirnice bogate vlaknima

Blagotvorna dejstva voća i povrća su nešto o čemu se već zna mnogo, samim tim nema sumnje da je konzumiranje ovih namirnica poželjno i kako bi se pospešilo bolje varenje. Voće i povrće je bogato vlaknima koja izuzetno podstiču varenje. 

Boranija je veoma bogata vlaknima, baš kao i grašak, špargla, luk i sočivo, a banana je takođe izuzetno dobra jer ne iritira želudac. Ove namirnice funkcionišu kao prirodni probiotici. Od biljnih začina dobro je koristiti đumbir i nanu, koji umiruju želudac i nadraženu sluznicu. 

#3 Unos vode – ne zaboravite na najvažnije piće 

Najvažnija tečnost koju treba unositi u organizam je svakako voda. Kada je u pitanju varenje ona pomaže tako što čini da hrana brže prolazi kroz creva, i da se vlakna aktiviraju. Zato stručnjaci preporučuju da unosite najmanje osam čaša vode na dnevnom nivou, jer ćete na taj način ubrzati metabolizam. 

Zato ne treba da čudi što je unos vode u dovoljnim količinama deo gotovo svake dijete, ili posebno prepisane ishrane. Voda zaista može ubrzati naš metabolizam i pomoći nam da oslabimo, ali i da hidriramo naše telo i da mu vratimo potrebnu energiju. 

#4 Redovno vežbanje – fizička aktivnost utiče i na creva 

Fizička aktivnost pomaže da se osećamo lakše i bolje u svojoj koži, a trening ne služi samo kako bismo izvajali svoje telo, već i kako bismo doprineli zdravlju. Zato je važno napomenuti da fizička aktivnost utiče na bolje varenje. 

Ne mora biti reč o zahtevnim treninzima, poslužiće i duga šetnja nešto bržeg tempa, vožnja bicikla, trčanje, bavljenje fitnesom i slične aktivnosti, koje se još nazivaju i kardio vežbe, jer ubrzavaju puls na 140 otkucaja u minuti. Kada radimo kardio vežbe naš organizam direktno troši šećere i masti u krvi, pa na taj način pospešujemo brže varenje. 

Trebalo bi da se bavimo fizičkom aktivnošću tri do četiri puta nedeljno, i to u rasponu od pola sata do sat vremena. 

#5 Korišćenje probiotika – sjajna pomoć pri varenju

Probiotik obično koristimo kada se pripremamo za put i dok smo na njemu, jer treba da menjamo klimu i životne navike na deset dana. Međutim, probiotik vrlo povoljno utiče na crevnu floru pa zato nije loše konzumirati ga i u normalnim okolnostima. Možemo ga pronaći i u namirnicama poput jogurta i povrća koje smo naveli. 

Nepravilno i sporo varenje utiče na to da se osećamo tromo i malaksalo. Male izmene u ishrani i stavljanje akcenta na zdrave navike može u potpunosti promeniti naš osećaj, i dati nam snagu i energiju za svaki novi dan. 

Naravno, kao i u svemu drugom u životu i ovde treba imati meru. Vaš cilj treba da bude uspostavljanje zdravih navika i njihovo sprovođenje, a ne da razvijete ortoreksiju ili neki drugi poremećaj u ishrani.

Dopustite svom telu da se prilagodi i navikne na sve promene i prepustite se novom i zdravijem načinu života.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana