Uz Kafu logo

Pokvario vam se frižider, a nije više u garanciji

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Svi znamo da je frižider obavezan aparat u kući, kako bi namirnice ostale u svežem i zdravom stanju. Kada se frižider pokvari, te namirnice je potrebno hitno smestiti u drugi ili na neko hladno mesto, jer će se za nekoliko sati pokvariti pa tada svu hranu možete da bacite. Kako ne biste pretrpeli ovu štetu prilikom kupovine frižidera, ali i drugih uređaja, uvek sačuvajte račun i garanciju.

Kao što znamo, većina aparata ima garanciju dve godine nakon kupovine, s tim da postoji određeni rok za reklamaciju robe, koja obično iznosi nekoliko meseci, nakon  kupovine. To je rok kada možete vratiti novi frižider koji se za tako kratko vreme pokvario i uzeti novi. Zakon nalaže da trgovac mora da vam odgovori na reklamaciju u roku od 8 dana, a u roku od 30 dana da reši reklamaciju. Ukoliko je u pitanju frižider i druga bela tehnika. Ako je u pitanju netehnička roba, rok je 15 dana.

Koliko traje garancija na frižider i u kom slučaju je ona validna?

Garancija na frižidere traje dve godine u većini slučajeva. Pojedini trgovci prema svojoj poslovnoj politici mogu dati nekomercijalnu garanciju koja je i duža od te dve godine. Garancija je važeća ako prodavcu odnesete račun  i garantni list, jer tek tada imate prava na reklamaciju i korišćenje garancije. 

Šta možete uraditi u garanciji?

Zakon nalaže da dok je aparat bele tehnike pod garancijom imate pravo na besplatne popravke i servis kod ovlašćenog servisera za datog proizvođača. To znači da proizvođač mora da otkloni sve postojeće kvarove, a ako to nije moguće, oni će vam ponuditi novi uređaj u istoj ceni.

Zakonski nije određeno koliko puta možete nositi aparat u servis, tako da je ostavljeno slobodnoj proceni kupca.

Ko je zadužen za popravku frižidera?

U slučaju da vam se pokvario frižider koji je u garanciji, bezbedni ste. Ako ste sačuvali račun i garanciju, proizvođač je dužan da vam obezbedi besplatnu popravku u servisu. U ovlašćenim servisima rade najbolji električari  koji već dobro poznaju sve modele frižidera, tako da je većina kvarova lako rešiva. Problem nastaje kada garancija istekne, a tada više nemate prava na ovlašćeni servis koji je u službi proizvođača, već ste prinuđeni da se snalazite sami.

Kako da nađete dobrog električara za popravku frižidera?

Pretpostavimo da vaš frižider više nije u garanciji. Hranu ste zbrinuli na neko vreme, a nove kvarljive namirnice ne možete da skladištite. U slučaju da ste garanciju i račun izgubili, takođe nemate prava na popravke u sklopu garancije. Ostaje pitanje kako da popravite frižider i da li da kupujete novi.

Za popravku frižidera zaduženi su električari, a u tom slučaju imate dve opcije: da odete u ovlašćeni servis koji je u saradnji sa proizvođačem i platite popravku ili da sami pronađete električara. 

U slučaju da ste se odlučili da sami pronađete električara, to možete uraditi kada na Guglu ukucate frazu električar Beograd. Trebalo bi da vam izađe na desetine rezultata, a za još bolju pretragu, ukucajte i deo grada gde živite, jer je mnogo praktičnije ako električar radi u vašoj blizini. Možete pogledati recenzije, utiske i cene i onda doneti konačnu odluku.

Zašto je ovlašćeni servis za friždere ipak bolje rešenje?

Ovlašćeni servis je ipak bolje rešenje i to servis koji već radi u saradnji sa proizvođačem gde ste kupili frižider. U pitanju su električari koji su specijalizovani za model frižidera koji imate, koji su nailazili na sve kvarove, a najverovatnije je da će im biti potrebno manje vremena da otkriju i reše kvar nego drugim električarima. 

Koji su najčešći kvarovi na frižideru?

Većina električara je već dobro upoznata sa svim najčešćim kvarovima na frižideru. Električar Beograd će umeti da prepozna kvarove kao što su pokvareni termostat, zapušenje odvoda za vodu, kvar na motoru.

Takođe, morate znati da su kombinovani frižideri kompleksniji i skloniji kvarovima, te su i složeniji za popravku.

Pokvareni termostat ćete lako prepoznati, jer kada ga okrećete, motor ne prestaje da radi. Temperatura u frižideru isto tako može biti smanjena, što može dovesti do bržeg kvarenja namirnica i zato je to siguran znak da vam je potreban električar Beograd.

Budući da vam je neophodan, potrebno je da se popravka frižidera brzo zakaže, a kvalitetni ovlašćeni servisi imaju i službu za hitne intervencije. Možete pozvati kad god vam je potrebno da se kvar brzo reši, pa i praznicima i vikendom, kada se ovi kvarovi češće dešavaju. Ukoliko ste izgubili garanciju, ne brinite, ovlašćeni servisi vam mogu dati garanciju na svoje dalje usluge, kao i račun koji je potrebno da sačuvate, za neki naredni put ukoliko se kvar ponovi.

Ne dozvolite da fižider loše radi, jer može doći do trovanja hranom, ako kvar ne rešite na vreme zbog niskih neprilagođenih temperatura na kojima držite namirnice.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija