Uz Kafu logo

Praznični kolačići

KuhinjicaSlatkiši

Autor: Lavanda

Jedna od novogodišnjih čarolija koja daje poseban ukus predstojećim praznicima su svakako i kolači. Evo nekih recepata koje ja volim. Ranije sam pravila jednostavne oblike, krugove i kockice i nisam ih preterano ukrašavala. Ove godine ću se dekorativnom delu posebno posvetiti zbog ćerkice. Pa, mame, evo lepog načina da zaposlite vredne prstiće vaše dečice.

Đumbir trouglići  Drvca od đumbira sa glazurom od limuna

Drvce:

  •   2 1/2 šolje brašna i još malo za razvlačenje
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica soli
  • srednja kocka butera na sobnoj temperaturi
  • 3/4 šolje šećera
  • 1 јаје
  • 2 kašike meda

Glazura:

  • sok od 1/2 limuna
  • 1.5 šolja šećera u prahu
  • malo krupnog šećera (nije obavezno)

U činiji pomešati brašno, sodu bikarbonu, đumbir, karanfilić, cimet i so. Posebno mikserom umutiti penasto buter i šećer pa dodajte jaje, a zatim i med. Sada toj kremastoj masi postepeno dodajte praškaste sastojke. Dobijeno testo mođete da uvijete i u foliju i tako može da vam stoji do 3 dana. Zagrejte rernu na 250C. Testo rastanjite na debljinu od oko 1 cm. Oštrim nožem isecite testo u obliku trouglića. Pecite kolačiće 10ak min ili dok ne postanu zlatni i čvrsti. Ostavite ih na papiru z apečenje dok se ne ohlade u potpunosti.
Od šećera u prahu i limunovog soka napravite malo gušću smesu pa kašičicom sipajte preko ohlađenih toruglića. Po želji  možete da ih poprskate i krupnim šećerom.

 

Loptice  Espreso-čokoladni kolačići

Sastojci:

  • 1/2 šolje brašna bilo koje namene
  • 1/4 šolje nezaslađenog какао praha
  • 4 kašičice instant espresa
  • 1 kašičice praška za pecivo
  • soli na vrh kašičice
  • 4 kašike butera
  • 2/3 šolje smeđeg šećera
  • 1 јаје
  • 200ml istopljene gorke čokolade
  • 1 kašika mleka

Za premazivanje šećer u prahu

U činiji pomešajte brašno, kakao, prašak z apecivo, espreso i so.  Mikserom umutite šećer i maslac da dobijete kremastu strukturu. Dodajte u tu smesu zatim jaje pa onda i otopljenu čokoladu. Zatim polako muteći mikresrom dodajte i praškaste sastojke a zatim i postepeno mleko tek toliko da bi se dobilo lepo testo. Testo umotajte u foliju pa ostavite u zamrzivaču oko 45min.
Zagrejte rernu na 250C. Oblikujte testo u loptice pa ih uvaljajte u sećer u prahu. Poređajte na pleh pa pecite 15ak minuta ili dok kolačići ne narastu i puknu. Na dodir će i dalje ostati meki. Sad ih samo ostavite na žici od rerne da se ohlade i čarolija kreće.

 

Kolačići od anisa  Kolačići sa anisom

Sastojci:

  • 1 1/2 šolje  plus 2 kašike brašna bilo koje namene
  • 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica krupne soli
  • 2 kašičice mlevenog anisa
  • 4 velika јаја
  • 1 šolja šećerа u prahu, plus malo za posipanje

Zagrejte rernu na 250C. Sjedinite brašno, prašak za pecivo, so i anis u jednoj činiji. Umutite jaja mikserom pa polako dadajte šećer da dobijete penastu masu . Dodajte zatim mešavinu sa brašnom. Smesu sipajte u pekarski špric ili jednostavno u kesu za zamrzivač kojoj ste prethodno otsekli jedno ćoše.
Napravite oblike od testa na papiru za pečenje i pecite 10ak minuta. Kada se kolačići ohlade spremni su za preliv od vode i šećera u prahu  🙂

 

 


2
Ostavi komentar

avatar
2 Teme
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
2 Autori komentara
AnaMarija Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Marija
Gost
Marija

Prelepo :heart: :heart: :heart:

Ana
Član

Svaka cast za izgled, verujem da je ukus odlican a bogme i fotografija je dobra!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana