Uz Kafu logo

Moja priča o Deda Mrazu

Zanimljivosti

Autor: Marina

Preko brda, preko brega i debelog snega, jure neke čudne sanke, srebrne i tanke…
Ovako počinje pesma o Deda Mrazu, jednoj od mojih najomiljenijih likova iz detinjstva.
Moja porodica je dugo gajila kult Deda Mraza i bajkovite Nove godine. Kao dete, preko godine sam sakupljela “poene” i trudila se da budem dobra da bi mi 31. decembra deka u crvenom uslišio želju i doneo poklon koji sam želela. Da bi Deda Mraz tačno znao šta hoćemo, sestra i ja bismo mu sa mamom i tatom pisale pisma. Posle bi tata odneo pisma na poštu a adresa je bila Ulica irvasa BB, Laponija, Severni pol. Dugo sam verovala da on zaista postoji. U tom uverenju me je držala i tradicija da poklone primamo na aerodromu Lađevci, gde bi ga sa Severnog pola u avionu dovezao neki pilot. Odrasli su nam govorili da Deda Mraz umesto svojih srebrnih sanki i letećih irvasa ponekad koristi usluge avijacije da bi stigao na vreme da razdeli sve poklone. Ipak, poslednji dan u godini je samo jedan a ima tako mnogo dobre dece na svetu :happy: . Mi, deca smo verovali, a nasrećnije je bilo ono dete čiji je tata te godine dovezao Deda Mraza.

A onda mi je neko rekao da Deda Mraz ne postoji, da je on samo izmišljeni lik, deo novogodišnje marketinške kampanje Koka Kole. E, pa, nije baš tako!

Wikipedia kaže da je osnova lika Deda Mraza (Santa Claus, Sant Nicolas) proistekao iz legende o grčkom svešteniku iz IV veka koji je u to vreme živeo u Anadoliji. Bio je poznat kao darežljiv čovek i veliki dobročinitelj, pa je kasnije proglašen za sveca. Sam lik je dalje prošao kroz transformacije u spoju sa germanskim i skadinavskim paganskim legendama. Tako se smatra da je Deda Mraz svoju dugu belu bradu i magijska svojstva preuzeo od boga Odina, vrhovnog božastva u germanskoj mitologiji.
Običaj da deca kače čarapice na kamin i očekuju da ujutru pronađu poklone potekla je od priče da su deca nekada, navodno punila čarapice šargarepom i još nekom hranom za konje i kačila ih na kamin. Hrana je bila namenjena Odinovom letećem konju. Odin bi, putujući, pronalazio čarapice, hranio konja a u znak zahvalnosti deci ostavljao poklone.

Pa eto, dobri deka koji leti i deli poklone je uvek postojao, na ovaj ili onaj način u priči u snežnoj noći. A evo i jedne divne pesme za sve one koji očekuju nekog svog Deda Mraza 31. decembra 😉


Pretplati me
Obavesti o
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lavanda
Urednik
11 godine ranije

Mi u kuci nikad nismo gajili to verovanje. Uvek smo bile suocene sa realnoscu kakva god da je. Mislim da cemo i Nataliju isto tako da odgajamo.

Ana
Urednik
Ana
11 godine ranije

Meni se prica svidja volela bih da sam verovala :silly: ali ni mi nismo odgajane(moja sestra i ja) tako da verujemo u Deda Mraza. Svojoj cerkici sada pricam o Deda Mrazu a do kada ce verovati u tako nesto videcemo…

:wub:

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Mensa – testiranje u Nišu

Mensa Srbije organizuje testiranje-proveru potencijala. Testiranje će biti ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Marijin kreativni kutak- nova kolekcija i giveaway

Marija iz Marijinog kreativnog kutka nam je pripremila novu kolekciju prelepog ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Supermodeli – gde su i šta rade?

Termin ‘’supermodel’’, kako kaže Wiki, odnosi se na visoko plaćenog ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Festival “Nauk nije bauk 4”

Gimnazija "Svetozar Marković" iz Niša organizuje četvrti Festival "Nauk nije ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Sa stilom, Zanimljivosti

31. Amstel fešn vik

Ovogodišnja 31.prolećna beogradska Nedelja mode biće održana od 31. marta ...

Autor: uzkafu