Uz Kafu logo

Ovog proleća napravite baštu iz snova!

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Iako vam je možda sada teško da poverujete, proleće je pred našim vratima. Vrlo brzo će nam se osmehivati sunčnani dani puni zelenila i cvrkuta ptica. Uživaćete u toplijim danima i buđenju prirode, gde god da ste. I trebalo bi da znate da su iskusni baštovani već sada napravili planove za prolećne baštice, ali i dalje nije kasno da im se i vi pridružite. 

Bez obzira na to da li maštate o bašti punoj cveća, povrća, začinskog bila ili biste da napravite neku dobru kombinaciju, pripremili smo savete iskusnih baštovana. 

Pročitajte ih, pratite i sačuvajte za sledeću godinu, jer će vam sigurno obezbediti baštu kakvu ste oduvek želeli. 

Započnite sadnju u zatvorenom prostoru

Ukoliko želite da vam seme uspe na otvorenom bez obzira na vremenske prilike, najbolje je da ga posejete prvo u zatvorenom prostoru. Obezbedite u nekoj prostoriji ili na zatvorenoj terasi sto za mlade biljke, iskoristite silikonske mušeme kako biste ga zaštitili od prljanja i vlage. Umesto da razmišljate o tome da li će biti mraza u martu ili ne, zasadite u bašti već izrasle biljke. Jeftinije je nego da ih kupujete na pijaci. Upotrebite talog od kafe, jer je poznato da pozitivno utiče na rast biljaka. Savet baštovana je da mlade biljke nežno prskate vodom, umesto da ih zalivate. 

Pripremite baštovanski alat na vreme 

Kao što svaki majstor priprema alat za svoj zanat, tako i vi treba da pristupite baštovanstvu. Naoštrite makaze, proverite lopatice, ašove i motike, nabavite sve što vam nedostaje i čuvajte ove rekvizite na jednom mestu. Vodite računa o svom baštenskom alatu nakon svake sadnje i upotrebe, kako bi vam duže trajao. 

Počnite od osnovnih biljaka, ako ste novi u baštovanstvu 

Svi koji tek planiraju da se upuste u uzgajanje biljaka i do sada nisu imali iskustva u ovom poslu, predlog je da počnu od osnovnog, odnosno da se raspitaju koje biljke sigurno uspevaju. Slobodno pitajte iskusne baštovane ili prodavce cveća koje bilje će sigurno izrasti iz semena uprkos vašem neiskustvu. Bolje je da počnete od nečeg izdržljivijeg, jer je važno da vidite rezultate svog rada. Na taj način bićete motivisaniji da se oko zahtevnijeg bilja trudite više. 

Pripremite zemljište što je ranije moguće 

Ako su prošlogodišnje biljke iscrple hranljive materije iz zemljišta, moraćete da ga dohranite i na taj način novim sadnicama obezbedite povoljno tlo za rast. Raspitajte se u obližnjoj poljoprivrednoj apoteci koju prehranu treba da kupite u zavisnosti od tipa zemljišta u vašoj bašti. Možete i da ponesete grumen zemlje, ako niste u mogućnosti da sami odredite njena svojstva. Ukoliko ćete biljke gajiti na terasi, takođe pitajte koji humus je najpogodniji za određene vrste. 

Obezbedite dovoljno svetlosti

Čak i najiskusniji baštovani ne mogu da nateraju biljke koje zahtevaju svetlost da rastu na tamnijim mestima i obrnuto. Uskladite životnu sredinu biljaka sa njihovim zahtevima. Opremite terasu adekvatnim policama za saksije, obezbedite im dobra mesta za rast i one će vam to višestruko vratiti. Dobro je da mnoge biljke nisu previše izbirljive pa mogu da rastu u različitim uslovima. Postoje i one kojima nije potrebno previše vode i ne morate se uzrujavati ako nekada zaboravite da ih zalijete. Ali ne oslanjajte se samo na ovo, jer neke biljke traže posebnu pažnju i posvećivanje. Po nekom nepisanom pravilu, takve su najlepše i najmirišljavije, a ako je hrana u pitanju – najukusnije su. 

Orežite grančice

Ukoliko imate voćnjak ili biljke sa žbunjem, ne zaboravite da je zima najbolje vreme za orezivanje grančica i pripremu za rast. Topije vreme može da poveća rizik od bolesti i poznato jeda se grane na bilju orezuju tokom hladnih dana. Potrudite se da to uradite na pravilan način. Informišite se kod iskusnih baštovana kako da orežete grane na biljkama da bi rasle više i eventualno davale bolje plodove. 

Proširite prostor

Bez obzira na to da li biljke uzgajate u bašti ili na terasi, možda ćete se toliko zaneti da će vam u jednom trenutko faliti manje ili više prostora. Razmislite o vertikalnim policama za biljke, o visećim saksijama ili podignutim žardinjerama. Sve to može lepo da izgleda i da vam obezbedi još prostora za uzgoj biljaka. 

Olakšajte sebi posao

Baštovanstvo je zabavan hobi, ali ponekad ume da bude naporno i zamarajuće. Da biste sebi olakšali neke osnovne radnje, kao što su zalivanje, prskanje ili sadnja, nabavite adetkvatna pomagala. Možete da instalirate odgovarajući sistem za navodnjavanje ili prskanje biljaka. Sve zavisi od toga koju vrstu gajite i na kakvom prostoru. Postoje i različiti rekviziti koji olakšavaju sadnju ili sejanje pojedinih biljaka, kao i prirepmu zemljišta. Upoznajte se sa svime što može da vam omogući više uživanja u baštovanstvu i na vreme nabavite opremu za rad. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija