Uz Kafu logo

Pripremite svoju baštu za dugo toplo leto

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Iako je ovo proleće prilično varljivio i nestabilno pa se čini da ima još mnogo vremena do leta, ne dajte da vas iznenaditi. Nećete ni trepnuti, a već će vas napolju sačekati 30 stepeni i pitaćete se kada je već stiglo dugoočekivano leto. Zato ne dozvolite sebi mnogo opuštanja i ušuškavanja kada počnu prolećne kiše. One lako prestanu i donesu tople dane. 

Ako ste izvukle laganu garderobu na dostupna mesta, spakovale čizme i ušle u patike i cipele, oprale prozore i sredile cveće, vreme je da se posvetite svojoj bašti. Naravno, ovo se odnosi na srećnice koje imaju kuću i veliku privilegiju da leto provode u bašti i ličnom zelenilu. Za one koje nisu te sreće, i terasa je dobro rešenje. 

Napravili smo spisak i redosled svega što bi trebalo da uradite kako biste pripremile svoju baštu za letnju sezonu. Zima je bila duga i ostavila tragove u svim uglovima bašte, a vaš zadatak je da joj vratite stari sjaj i ponovo od nje stvorite oazu porodičnog okupljanja i najlepših druženja. 

Sredite sve što ima veze sa strujom

Tokom zimskih meseci, svi kablovi, utikači, spoljne silajice i lampe nosili su se sa zimskim neprilikama, padavinama, prašinom i blatom. Zato je neophodno da ih sada dobro očistite i sredite. Proverite da li su svi u ispravnom stanju i da li su i dalje bezbedni. 

Međutim, važno je da sredite ne samo ono što ima veze sa strujom, već i sa čitavom takozvanom baštenskom infrastrukturom. Očisitite i sredite oluke, česme, baštenska creva, opremu za zalivanje koja je bila napolju, odvode i slične stvari u bašti. 

Osvežite biljke 

Ovaj deo se već podrazumeva kada je u pitanju prolećno sređivanje bašte, ali treba ga pomenuti. Očistite suve listove i grančice sa biljaka koje su prezimele, dajte im malo hranljivih materija, osvežite ih novom zemljom i pripremite se za uživanje u njihovom bujanju i cvetanju. Naravno, uvek je dobro da baštu oplemenite i novim biljkama po svom izboru i ukusu. Važno je da uživate u sređivanju i da vam to predstavlja istinsko zadovoljsvto, a ne nametnutu obavezu. 

Razmislite o novom baštenskom nameštaju

Ukoliko vam finansije dozvoljavaju, možete da počastite svoju baštu novom garniturom, ljuljaškom ili stočićem. Ako imate više sreće, možete i da je opremite šankom koji će biti prava atrakcija za vas i društvo tokom čitavog leta. Svako ko ima bašti mašta o šanku ili delu u kome će sa drugarima i porodicom da roštilja, priprema razne specijalitete i služi egzotične koktele. Slobodbo dajte svojoj mašti na volju, možda i možete da ostvarite želju. Ukoliko ipak i ove godine niste u mogućnosti da baštu ipremite originalnim šankom, razmislite o improvizaciji. Kolica sa točkićima, stočić ili polica sa omiljenim pićem i lepim čašama mogu da zamene šank, kada je tu dobro društvo i dragi ljudi. 

Unesite malo svetla 

Iako je letnja mesečina najlepše osvetljenje u bašti, složićete se da je atmsofera lepša kada ima više sjaja. Različitim modelima spoljnih lampi možete u svojoj bašti stvoriti poseban ambijent i asocijaciju na čudesne scene iz filmova. Kada baštu ukrasite rasvetom, imaćete želju da više vremena provodite u njoj, da organizujete večernja druženja i večere sa dragim ljudima. Videćete da ovakva okupljanja mogu biti zanimljivija i upečatljivija od skupih i bučnih izlazaka. Naravno, treba praktikovati i jedno i drugo, ali ako već imate baštu – pretvorite je u još jedno mesto za dobar provod. 

Ojačajte ogradu, uredite staze 

Ako imate veliku baštu, onda ste sigurno napravili staze kojima prolazite i jasno ih obeležili. Da li ste ih betonirali, posuli kamenjem ili obeležili nekom drugim materijalom, vaša je stvar. Važno je da te staze redovno državate. Proverite da li su bezbedne za prolaz, da li je potrebna popravka, ojačanje ili proširenje. 
Vodite računa i o ogradi. Ojačajte je, očisitite korov, proverite njenu sigurnost, ne samo zbog ulaska onih koji su nepoželjni, već i zbog bezbednosti ukućana i posetilaca. 
Naravno, možda je suvišno pominjati, ali redovno košenje trave u bašti je na prvom mestu i nešto najosnovnije što treba da radi svaki vlasnik bašte. 

Informišite se o novoj baštenskoj opremi 

Čak i ako čitavog života imate baštu i mislite da znate šta je sve moguće dodati i na koji način je unaprediti, nije suvišno da se redovno informišete o svim novinama u iz sveta baštenske opreme. Razgledajte nove materijale za Baštenske podove, unapređene sisteme za navodnajvanje ili rasvetu koja nije bila dostupna u prethodnoj sezoni. Verovatno će vas nešto oduševiti i poželećete da svoju baštu “počastite” modernom opremom. 

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pokazali koliko je važno da o bašti vodite računa i da joj se posvećujete kao i ostalim delovima kuće. Ona to zaslužuje i tokom toplih dana vraća vam uživanjem i boravkom u njoj na jedinstven i samo vaš način. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu