Uz Kafu logo

Prirodni sokovi iz kućne radinosti

KuhinjicaMajstorijeSlatkiši

Autor: Aleksandra

Osim što osvežavaju, napici od sveže ceđenih plodova oslobađaju organizam od toksina, jačaju imunitet, vraćaju energiju, pomažu u slučaju prehlade, otklanjaju kašalj…

Odavno je poznato da su sokovi ukusni i da donose osveženje. Međutim, ovi blagotvorni napici pomažu i u slučaju zdravstvenih tegoba: potrebno je samo da se odlučite kojih tegoba  želite da se rešite.


Izbacivanje toksina

Unošenje prirodnih i kvalitetnih sokova pomaže organizmu da se oslobodi od toksičnh materija koje slabe imunitet i povećavaju rizik od pojave različitih bolesti. Sveži, gusti napici pospešuju varenje i oslobađaju organizam od otrova. Naime, u njihovom sastavu se nalazi dovoljna količina vlakana koja ne samo da olakšavaju „putovanje“ hrane kroz creva, već kao sunđer apsrobuju posebne materije – fitoncide, prirodnu varijantu antibiotika (sa mnogo harmoničnijim dejstvom), koji sprečavaju rast štetne mikroflore creva i disbakteriozu, štiteći organizam od procesa fermentacije u crevima i pojave toksičnih materija. U prilici smo da se svakodnevno susrećemo sa reklamama koje oduzimaju dah i natpisima 100% priridno – da li je uvak baš tako?! Moj izbor uvek, pogotovo sad jer imam malu bebu, su sokovi iz kućne radinosti jer znam šta sam stavila u njih odmjere šećera i vode, vrsta voća i povrća itd. Prikazaću nekoliko jednostavnih i lakih za spremanje upravo takvih – zdravih i prirodnih sokova.

sok od cvekleSOK OD CVEKLE

  • 1 kg cvekle
  • 1 kg limuna
  • 1/2 kg šargarepe

Oguliti cveklu i šargarepu, a limun samo dobro oprati – iseckati i samleti na blender (ili ako nemate blender može mašina za meso). Nasuti 3 litra vode i ostaviti 24 časa da stoji. Sutra procediti i dodati 3 limuntosa (ja dodajem i manje) i 3 vanilin šećera. Koliko ima tečnosti toliko staviti šećera (može i manje 😉 ) dobro izmešati i nasuti u flaše.

sok od sargarepeSOK OD ŠARGAREPE I JABUKE

  • 1 kg šargarepe
  • 2,5 kg jabuka
  • voda

Kilogram šargarepe očistiti i skuvati u 1l vode. Očistiti i jabuke iseckati na kriške i skuvati u 1l vode. Sve zajedno izmiksati u blenderu. U veliku šerpu sipati 8l vode, 1kg šećera i smesu od šargarepe i jabuka. Kuvati dok ne provri, a onda dodati i 3 kesice limuntosa (može i manje). Promešati i ostaviti da odstoji jedan dan, zatim sipatu u flaše.

zovaSOK OD ZOVE

  • 40 cvetova zove
  • 150 gr limuntosa
  • 4l vode
  • 4kg šećera

Cvetove zove, vodu i limuntos potopiti i ostaviti 24h da stoji. Nakon toga procediti kroz gazu pa dodati šećer. Ostaviti da stoji još 24h uz povremeno mešanje. Sipati u flaše i dobro zatvoriti.

Koje vi sokove najviše volite? Domaće ili kupovne? Sirupe, bistre ili kašaste? Da li vi pravite nešto slično?!


11
Ostavi komentar

avatar
6 Teme
5 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
6 Autori komentara
AnaMarinaGaguliAleksandraLavanda Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Marija
Član

Da li se ovi sokovi rastvaraju u vodi prilikom konzumacije, ili se piju tako kako su pripremljani. Deluje mi kao da ima dosta secera, pa zato pitam :whistle:
Najvise mi se svidja cok od cvekle i limuna. :wub:

Lavanda
Član

Moja tetka je spremala ovaj od zove. Mmmmm divan je. Razblazivao se sa vodom.

Lavanda
Član

Ja sam skoro pravila sok od cvekle, limuna, sargarepe i jabuke – energetska bomba. Muz kaze da je super (sipam 2/3 soka, 1/3 vode), a meni je blago odvratan :sick: Ima prelepu boju i redak je, ali zato ukus… Nikako ne mogu da ga pijem. Mislim da je cvekla u pitanju.
Inace volim guste i kasaste sokove. Cim muz popije svih 7l ovog :ninja: prvog bacam se na pripremu ovog od sargarepe i jabuke :tongue:

Gaguli
Gost
Gaguli

Divan clanak! slusajuci svoj organizam osjetila sam potrebu za prirodom i njenim blagodatima. Konkretno, poslednjih dana razmisljam o zovi i koprivi, jer je sada njihov period.
Hvala za recepte. Za vikend cu praviti sok od zove, pa javljam kako je ispao, a dala si mi ideju i za sargarepu i jabuku. 🙂
Samo nastavite u ovom fazonu. Sve mi se vise i vise svidja vas portal!

Marina
Gost
Marina

Probala sam ovo od cvekle i limuna. Dobije se sirup koji se rastvara sa vodom. Moze dugo da stoji u frizideru, osim sto je zdrav i ukus je super. Odlicno osvezenje za leto.

Ana
Gost
Ana

koliko moze svjeze cijedjeni sok npr.jabuka i sargarepa ili jabuka i kruska bez ikakvih dodataka da stoji u frizider? Sok je za bebu!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana