fbpx

Uz Kafu logo

Problem sa snom

Za bolji dan

Autor: UzKafu

Da li je zdravo četiri noći zaredom sanjati istu osobu?

Da, apsolutno je zdravo i uopšte ne morate da brinete oko toga. Veoma pojednostavljeno možemo reći da postoje dve ravni svesnosti: svesno, koje je prisutno u toku čitavog dana, tj. u budnom stanju i sve što tada razmišljamo je pod kontrolom svesti i razuma, i nesvesno koje se uglavnom ispoljava preko snova, mada ima i druge načine ispoljavanja.

Ukoliko imamo neki nerazrešeni problem ili neku nama neprihvatljivu želju ili misao (neprihvatljivo u smislu neslaganja sa moralnim ili društvenim načelima, nešto što bi bilo osuđeno od stane sredine u kojoj živimo ili nas samih, ili nešto što nam je dovoljno teško da obradimo ili prihvatimo, nešto što nas opterećuje…), taj nerazrešeni problem se „zaboravlja“ u toku budnosti/svesnosti ali nas redovno podseća na svoje postojanje kroz san.

Neki ljudi, koji imaju razvijenu sposobnost samoposmatranja, posle dovoljnog broja ponavljanja sna, uspeju da shvate o čemu se radi i šta ih to muci, pa počinju isti problem da obrađuju i na svesnom nivou, razmišljajući o istom. Drugi nikad ne uspeju da adekvatno protumače značenje sna za njih same.

Ako imate želju da uhvatite san, tj. da shvatite zašto sanjate tu osobu, nemojte posezati za sveprisutnim sanovnicima, jer vas to može odvesti na stranputicu. To su neka univerzalna objašnjenja koja ne važe za svakog i često nisu primenljiva na konkretan slučaj. Razmislite šta vam ta osoba predstavlja u životu, kakav odnos imate sa njom, da li ste možda imali neki problem sa njom, da li postoji nešto što želite da joj kažete a nemate hrabrosti za to…

Mnogi ljudi to ne znaju, ali psihoterapeut može da da adekvatno tumačenje svakog sna. Dovoljno je samo da ispričate terapeutu sadržaj sna i da sa njim poradite na tom sadržaju, a on će vam otkriti šta se stvarno krije iza sna.

Srdačan pozdrav.


1
Ostavi komentar

avatar
1 Teme
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
1 Autori komentara
Bojana Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Bojana
Gost
Bojana

Imam cerku od 13 godina, koja u poslednje vreme place iz cista mira. Ja je pitam sta se sa njom dogadja, da li je neki problem muci, a ona kaze placem sto sam zensko, sto cu morati da radjam. Mada mnogi su mi rekli, da ona time zeli da ima jos vecu paznju, medjutim ona paznju bas ima jer je jedinica. Skola joj bas najbolje ne ide, slabo uci, mada ja joj se zbog toga ne ljutim, ni suprug joj se zbog toga ne ljuti. Ja sam joj rekla, da problema oko upisa u srednju skolu nece biti, da moze… Pročitaj više »

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis, kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

MedicinaZa bolji dan

Sprečite šmrcanje

Kad više ne znamo kako da se izborimo sa prehladama, alergijama i ostalim ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Zdravi zubi za zdrav osmeh

Ako  su oči ogledalo duše onda su zubi ogledalo našeg zdravlja i ...

Autor: Lavanda