fbpx

Uz Kafu logo

Prolećni umor-mit ili stvarnost?!

Za bolji dan

Autor: Aleksandra

poljecni umorMiris proleća nas budi. Dobijamo želju da prošetamo ne samo krpice već i misli … Postajemo nekako lagani i “transparentni”. Nasmijana lica, odeća i obuća koju nismo odavno videli, bašte kafića, brujanje po gradu – sve ovo asocira na početak proleća na koje mislimo sa blaženim osmjehom ili uzdahom – uh jedva sam dočekao/la.

Pored moje sjete i tuge za zimom i skijanjem osetila sam da još nešto nije u redu sa mnom, tj. osećam. Odavno se “u narodu” pojavio taj (ponekad i dobari zgovor) izraz “prolećni umor”. Šta se krije iza tog pojma?!

Nije mi nikada palo na pamet da istražujem o tome dok nisam osetila da pored velike volje za šetnjom i suncem koji jednostavno mame vani, nisam mogla da obuzdam  simptome koji su “sabotirali” moju volju.To su: raznotrazni bolovi (tupi, blagi), bolovi u leđima, kolenima (iako redovno vežbam i imam kondiciju), pospanost (sna mi,  uvek manjka ali nisam spavalica i malo mi treba da se odmorim i regenerišem), slaba koncentracija, žeđ.. .Ukoliko imate ove ili slične simptome, znajte da je reč o sindromu proletnog umora.

Ponekad i pored dovoljno sna nismo u formi, nekako nas sve brzo stigne i ne možemo nastaviti dalje. Takve smetnje počinju krajem zime i traju do prvog obilnog jeftinog voća i povrća početkom proleća. Uzrok je nedostatak C – vitamina koji manjka tokom zimske i jednolične prehrane. Manjak kretanja i šetnje zimi, učine da naši mišići blago “atrofiraju” te pojačana aktivnost kasnije dovodi do lakšeg umaranja i blagih upala mišića.

Proletni umor obeležen je, kako sam navela, vrlo brzim zamaranjem, manjkom koncentracije, tupim bolovima u raznim delovima tela. Smetnje nestaju unosom veće količine tečnosti i vitamina. Ne posežite za šumećim ili sintetičkim vitaminima u vidu tableta, već povećajte unos voća i povrća. Ako ste u mogućnosti otiđite ranije na spavanje i ne spavajte poslepodne. Ujutro posvetite koji minut sebi, te se pored otvorenog prozora dobro istegnite. Tuširanje naizmenično hladnom i toplom vodom je dobro poznat lek za bolju cirkulaciju. Šetajte ili se bavite sportom bar 20 minuta dnevno ili bar tri puta sedmično. Pijte mnogo vode (ne sokovi, mineralne, gazirane i sl.). Pijte vodu najobičniju i to najmanje 1,5 litara dnevno jer voda reguliše probavu i podiže osećaj telesne snage.

Da li imate simptome prolećnog umora? Kako se borite sa istim?


4
Ostavi komentar

avatar
2 Teme
2 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
3 Autori komentara
AleksandraLavandaJelena Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Jelena
Član

Odlican tekst! Ne samo sa dolaskom proleca, meni se cini da umor osecam stalno i da nikada nisam dovoljno naspavana. Bolove u zglobovima, kicmi i upalu misica nemam, ali ta pospanost…Ne pomaze ni jaka crna kafa ujutru, ni spavanje od 8 sati, ponekad i vise. Ne desava mi se ovo stalno, ali dosta cesto i jako mi smeta. Imala sam jedno vreme problem sa manjkom gvozdja u krvi, i znam da to moze biti uzrok pospanosti. Medjutim, to se sredilo, a pospanost je i dalje tu. Mozda je problem sto ne pijem dosta vode. Tokom dana uzmem samo ono minimalno… Pročitaj više »

Lavanda
Administrator

Ovo je vrlo cesta pojava kod ljudi iz Skandinavije. Prijateljica iz Osla mi je pricala da je najveca stopa samoubistava bas kada posle duge noci polako pocinje da svice i kada se priroda budi. Kako bi se ovo ublazilo, Finci masovno uzimaju goisnje odmore kada krene lepo vreme i tada dosta putuju po svetu.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana