Uz Kafu logo

Pušenje kao tiho samoubistvo

Za bolji dan

Autor: uzkafu

Bezbrojano puta smo čuli o štetnim uticajima pušenja. Međutim, statitični podaci su poražavajući. Prema tim podacima pušača na svetu je preko milijardu pušača, što je oko 20% celokupne svetske populacije.

I ta brojka ima trend rasta!

Sve te silne reklame, edukacije, užasavajuće slike obolelih od raka pluća jednostvano kao da ne pomažu. Onda se pitamo, zašto ta brojka i dalje raste? I sa medicinskog aspekta nam je jasno.

Trenunti način života je toliko brz i stresan, da ukoliko nismo psihički stabilni, ukoliko ne radimo na sebi na pravi adekvatan način, olakšanja tražimo u drugim stvarima. I apsolutno je nebitno da li su to cigarete, hrana, alkohol, droge. Sve su to tihe ubice, ili smo pak mi postali tihe samoubice?

Milion je izgovora, a u službi samo jednog, a to je da ne želimo sebi,da priznamo da radimo nešto loše.

Negativni efekti pušenja

Pomenućemo samo neke, u nadi da će bar  jedna osoba razmisliti i promeniti ovu po zdravlje negativnu naviku.

Dim cigarete sadrži i do nekoliko hiljada različitih hemijskih supstanci koje negativno utiču na zdravlje čoveka, od toga je više od polovine kancerogeno.

Pored toga, dovodi do čestih respiratornih infekcija i iritacija, nastanka hroničnih bolesti kao što su: astma, hronični bronhitis, menja fizički izgled (zubi žute, osobe ubrzano stare i propadaju brzinom kojom im propadaju i pluća). Ubrzava proces stvaranja katarakte na očima, neplodnost, bolesti srca i krvnih sudova.

Od kancerogenih oboljenja izaziva rak grla, jednjaka, pluća,prostate, želuca, pankreasa, materice.

Glavni negativni efekti su na plućima, gde pluća polako gube svoju funkciju.

Na jednostavnom primeru ćemo objasniti šta radite plućima pušeći cigaretu. Zamislite da uzmete vruć komad metala i držite na ruci. Da li bi to uradili? Naravno da ne, jer to boli! Pluća ne bole, ali kad krenu da bole, to više nisu zdrava pluća.

Zašto se ljudi odlučuju za cigarete ?

Samo je jedan razlog, a to je nedostatak ljubavi prema sebi! Negde kroz život smo zaboravili na sebe, situacije i okolnosti su nas naterale da zaboravimo, da živimo život punim plućima. Iz straha, iz nesigurnosti posežemo za stvarima koje će nam smiriti emotivnu bol. Na jedan totalno pogrešan način, gazeći još više prema dnu. Od psihičkih,emotivnih i teških životnih problema, koji sami po sebi izazivaju bezbroj loših stvari u organizmu, pušači svesno odluče da na još jedan način sebe polako ubijaju i ubrzaju proces razboljevanja.

Često čujemo od pušača, da puše jer im je užitak. Zar nije užitak dobra voćna salata, šetnja, zagrljaji i poljupci sa voljenom osobom?

Jedna vežba za sve pušače..

Uzmite cigaretu u ruke, sedite sami sa sobom,  i zapitajte sebe i osvestite, zašto svesno unosim otrov u organizam i polako ga gasim? Koji deo sebe ne volim, šta je okidač za takvu moju odluku, a šta je moguća posledica? Ali pre svega, budite iskreni prema sebi i recite koji je to uzrok? Neko će reći da je krenuo sa pušenjem u srednjoj školi iz zabave. E pa to nije iz zabave, to je iz nedostatka samopouzdanja u tom periodu i želje da vas drugi prihvate.Suština je da svesno dođete do odgovora i uzroka vaše loše navike.

I ne zaboravite…

Mi imamo samo jedna pluća, koja su nezamenljiva. I zaboravite na izgovore, poput koliko je umrlo njih da nisu bili pušači, ili koliko su dugo pušači živeli. Svi smo mi individue za sebe, svi nosimo drugačiji genetski kod i predispozicije, ne oslanjajte se na priče drugih, stvorite svoju priču i prekinite da sebe iz dana u dan ubijate. Ako vam do sebe nije, postoje osobe kojima je do vas stalo. Bar zbog njih zastanite na trenutak i odlučite se da živite život, rešavajući unutrašnje konflikte na prave načine, a ne zavaravajući sebe otrovima.

 

Pišu: Doktori za Vas


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana