Uz Kafu logo

Rajačke pivnice

Putovanja

Autor: Lavanda

RogljevoSelo Rajac nalazi se u negotinskoj opštini, nekih 25km u pravcu bugarske granice. Do  njega se može doći na više načina i svkako ga treba posetiti zbog izuzetne prirode, unikatnih pivnica i fantastične hrane. Kada sam prvi put sa grupom prijatelja išla tamo na vikend bila sam fascinirana malenim gastarbajterskim selima kroz koja smo prolazili. Preuske ulice sa ogronim kitnjastim kućama jarkih fasada, neizbežna životinjska keramika kao baštenski ukrasi i stari ljudi koji sede ispred blještavih kapija slika su koja se vidi na svakom koraku. Putokaza za pivnice gotovo da nije bilo i prosto mi nije bilo jasno kako neko ko nikada nije bio ovde može da ih nađe.

Posle vožnje prelepim krajolikom stigli smo u deo Srbije koji na mene svaki put ostavi čaroban utisak. Svako selo u ovom kraju ima svoje mini selo u brdima koje čine pivnice. Iako ove pivnice izgledaju kao pravo malo selo sa ulicama i prostornim planiranjem, u njima se ne živi. Predstavljaju jedinstven arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine XVIII do tridesetih godina XX veka. Kompleks čini 270 pivnica oko centralnog trga sa česmom. Građene su od tesanog kamena i brvana, a pokrivene ćeramidom. Podrumi su delimično ukopani u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine, a na spratu su prostorije za boravak u doba berbe i negovanja vina.Svaka familija ima svoj vinski podrum, napravljenu od kamena i ukopanu u zemlju i služe isključivo za pripremu i čuvanje. Neke su prizemne, neke imaju i sprat. Neke se održavaju, a neke su i oronule i zarasle u travu. Neke više ne rade dok su neke prava vinoteka u kojima se može pazariti vrhunsko vino.

 

Staro grobljeU našoj zemlji ne postoji još jedno mesto nalik ovom kraju. Rajacke pivnice su svakako sjajna turistička destinacija i pored domaćih gostiju ovde se mnogo češće mogu naći stranci. Neke od pivnica su adaptirane pa ukoliko se najavite vlasniku sačekaće vas fantastična domaća kuhinja, domaće vino i rakija, a i muzika. Jako dobar smeštaj možete dobiti u matičnom selu, a poslednje godine je i jedna pivnica dorađena pa ima i jako dobre sobe.

Pored sela Rajca koji je turistički bio najeksponiraniji tu su još i:

Pivnice u selu Rogljevo predstavljaju kompleks od oko 150 pivnica. Većina je podignuta u XIX. veku, mada se smatra da ih je, kao i u drugim mestima, bilo i u XVIII. veku. Kao i ostala naselja pivnica fomirane su od nepravilnih uličica sa središnjim platoom sa zapisom i natkrivenim bunarom kao kulturnim i zbornim mestom.

Pivnice sela Štubik nalaze se na oko 5 km od Negotina, a 15-ak od istoimenog sela. Nekada ih je bilo preko 300, a do današnjih dana je ostalo sačuvano tek tridesetak. Građene su kao prizemne drvene zgrade sa tremom, ili pak spratne sa podrumom.

RajacPivnice u selu Smedovac se za razliku od prethodnih kompleksa nalaze na samom ulazu u selo, na putu između Rogljeva i Rajca.

Osim ovih, treba napomenuti da je najveći kompleks pivnica nekada bio u selu Tamnič, sa kamenom popločanim ulicama i trgovima u kojima su radile trgovine. Međutim poslednja kamena pivnica u ovom kompleksu je porušena 1955. godine.

Naša zemlja je mala i svuda se brzo i lako stiže. Putevi u ovoj regiji su stvarno za svaku pohvalu i šteta je tražiti ekskluzivne lokacije po svetu, a pivnice ne obići ni jednom :dizzy:

Rajacka pivnica_2

Rajacka pivnica_1Staro groblje_2


Pretplati me
Obavesti o
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Boce
Boce
10 godine ranije

Pohvalno sa svake strane,da mldji narastaj bar sa ovakvim iformacijama upozna svoju DEDOVINU !

Boce
Boce
10 godine ranije

Pohvalno sa svake strane,da mldji narastaj bar sa ovakvim iformacijama upozna svoju DEDOVINU ! Prvi put otvaram ovu stranu.Tako ne odgovaraj brzo pleto

Sanja Ankucovic
7 godine ranije

Posetite kamengrad iz 18.veka- Rajacke Pimnice(Selo Rajac kod Negotina)
Budite nasi gosti.
Domaca kuhinja uz vrhunska vina i obezbedjen smestaj.
Moguc dogovor “kljuc u ruke”.
Rezervacije na tel. 381642737816

Pimnica C`est la vie
7 godine ranije

Sve pohvale,Rajacke pimnice svakako treba obici i osetiti taj duh starih vermena.Na prvoj fotografiji su Rogljevacke pimnice 😉

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Sarajevo drugi deo

Dobro došli na nastavak putešestvija! Simbolično  nazvanog Sarajevo, jer ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Saint Emilion i francuska ambrozija

Da li vam se desilo da odgledate klip na Yotube-u o nekom srednjevekovnom ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Novogodišnje ludilo

"Veju veju pahulje, sneg po staklu šara, stiže Nova godina, a odlazi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Bil Brajson “Ni ovde, ni tamo: Putešestvije po Evropi”

Bil Brajson je još kao mladić, sedamdesetih godina dvadesetog veka, sa ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Šoping turizam – Pandorf

Iako su godine sankcija su za nama i u našoj zemlji se može kupiti kvalitetna ...

Autor: Marina