fbpx

Uz Kafu logo

Rižoto na sicilijanski način

KuhinjicaSlaniši

Autor: Marina

Rižoto na sicilijanski načinItalija je zemlja o kojoj sam najviše slušala i koja me najviše fascinira, zbog svoje istorije, arhitekture i nezaobilazne kuhinje. Svaki deo zemlje je priča za sebe a njen najjužniji deo, Sicilija je meni otkrio jedan sasvim nov svet hrane u kojem sam uživala.
Ako zaboravite paste i pice i zagrebete malo ispod površine internacionalne kuhinje, naći ćete najrazličitija jela koja su nastala pod uticajem grčke, španske i arapske kuhinje.
Jedan od mojih omiljenih recepata je i rižoto, pripremljen sa belim vinom i najpopularnijim povrćem na siciliji, paradajzom i tikvicama. Poptuni obrt ovoj blagoj povrćnoj kompoziciji daje pekorino, sir veoma intenzivnog ukusa. Ja sam uživala sa svakim zalogajem, nadam se da ćete i vi 😉 .

Potrebno je (za dve osobe):

  • dva paradajza
  • jedna mala tikvica
  • 2 šoljice (za kafu) pirinča
  • 2 kašike pavlake za kuvanje
  • 50 grama pekorina (tvrdi sir od ovčijeg mleka)
  • 2 češnja belog luka
  • jedna manja glavica crnog luka
  • malo maslinovog ulja
  • 50 ml belog vina
  • oko 200 ml vode
  • malo soli
  • origano
  • bosiljak

Priprema:

Zagrejte ulje i na njemu propržite sitno seckani crni luk. Kad luk postane staklast, smanjite vatru i dodajte sitno seckani beli luk i pržite veoma kratko. Zatim dodajte paradajz i tikvicu koje ste prethodno isekli na kockice, posolite po ukusu i dodajte suvi bosiljak i origano, po ukusu. Pržite kratko, uz mešanje a onda dolijte vino i vodu i ostavite na srednjoj vatri da se ukuva. Povremeno probajte pirinač i dolivajte vodu ukoliko je isparila a pirinač ostao neukuvan. Kada veći deo vode ispari a pirinač bude kuvan, dodajte pavlaku za kuvanje, promašajte na vatri a onda sklonite. Dodajte još rendani pekorino, promešajte i jelo je gotovo!
Ukoliko vam je ukus ovčijeg sira prejak, zamenite ga sa parmezanom ili nekim kačkavaljem sa malo jačim ukusom.

Prijatno :happy: !


3
Ostavi komentar

avatar
1 Teme
2 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
2 Autori komentara
MarinaJelena Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Jelena
Član

Pirinac se prethodno skuva ili se doda paradajuzu, tikvicama i luku nekuvan? I koliko mu uopste treba vremena da se skuva, meni nekako uvek bude tvrd i bezukusan :/

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Zapečene tikvice

Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...

Autor: UzKafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kućeKuhinjica

Avganistanski ćevap

Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kućeKuhinjica

Kiflice sa sirom

Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...

Autor: Jovana