Uz Kafu logo

Kada saditi povrće – kalendar sa uputstvima za uzgajanje

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Uzgajanje sopstvenog povrća, ukoliko za to imate dovoljno prostora u bašti i dovoljno vremena, veoma je zahvalna aktivnost iz više razloga. Prvo, uvek ćete imati hranu na dohvat ruke, i to organsku i provereno zdravu. Drugo, imaćete razonodu i hobi koji donose prave plodove. Uživaćete u svim fazama povrtarstva. Međutim, za uspešan rast i razvoj povrća od suštinskog je značaja da znate kada treba da ga sejete. U ovom tekstu ćemo se fokusirati na uzgajanje povrća iz samog semena, jer je to mnogo ekonomičniji i zdraviji način od kupovine gotovih sadnica. 

Bez obzira na to da li planirate da uzgajate povrće ili voće u svojoj bašti ili biste se ograničili na terasu ili manji deo zemlje, ovaj kalendar će vam biti od velike koristi. Međutim, pre nego što počnete sa detaljnim čitanjem, ne zaboravite da sami procenite vremenske uslove i prilike u vašem kraju. Vodite se nekom opštom logikom, zabeležite datum poslednjeg mraza, procenite temperaturu zemljišta. Različito seme klija na različitim temperaturama pa čak i kada je u pitanju ista vrsta biljke. Nabavite sav potreban alat. Možda će vam biti potrebna folija za plastenike, oprema za zalivanje i druga oprema za baštovanstvo. 

Ali hajde sada da vidimo u kojim mesecima je najbolje i preporučljivo da posejete odrećene vrste povrća i voća. Biće vam lakše da isplanirate svoje aktivnosti i kupovinu semena. 

Januar

U januaru je zemlja još uvek hladna pa je ovaj mesec dobar za planiranje i nabavku semena. Međutim, postoje neke vrste povrća koje je moguće posejati i već na početku godine. 

Luk – ako raste iz semena, možete ga posejati u staklenicima, plastenicima ili u zatvorenom prosotru već u januaru ili februaru. Iako je uzgoj luka iz sadnica jednostavnoja varijanta, kada su potrebne veće količine, najbolje je početi iz semena. 

Krompir – u januaru ga nećete posejati niti posaditi, ali ga možete pripremiti. Klijanje krompira je veoma važan proces u prirpremi za sadnju. Krtole krompira poređajte na pleh ili u kutije za jaja tako što ćete vrh okrenuti na gore. Čuvajte ih oko 30 dana u mračnom i hladnom prostoru koji ima mogućnost provetravanja i povremeno ih okrećite. Optimalno vreme za sadnju krompira je od sredine marta do početka aprila, ali sve zavisi od vremenskih prilika u vašem kraju. 

Februar 

Vreme u februaru je nepredvidivo, ali postoje neke biljke koje možete da posejte i na koje mraz neće uticati. Naravno, u ovo doba godine možete početi sa plastenicima ili staklenicima. Evo šta možete da u zatvorenom prostoru pripremite za glavnu sezonu.

Pasulj – stavite seme u posebne čaše ili saksijice za rasad i možete ga posaditi za 4 do 6 nedelja. 

Paradajz, papriku i patlidžan posejte u zatvorenom i negde do kraja marta, eventualno do početka aprila možete ih zasaditi u bašti. U stvari, presadite ih kada se uverite da ne postoji opasnost od mraza. 

Rotkvice možete posejati na otvorenom već u februaru. Vrlo su zahvalne za uzgoj i veoma zdrave. 

Mart

Ako živite u hladnijim predelima, možda ćete poželeli da sačekate april za setvu ili sadnju na otvorenom. Zato ćemo sada navesti šta je preporučljivo da u martu posejete u staklenicima i u zatvorenom, a šta direktno u bašti. 

U zatvorenom možete posejati bundevu, krastavac i paradajz (ukoliko ga niste posejali u februaru). 

Na otvorenom, odnosno direktno u bašti tokom marta možete posejati i saditi mnoge vrste povrća, kao što su: špargla, cvekla, praziluk, pasulj (iz semena).

Od sredine marta do sredine aprila sadite crni luk, grašak (u zavisnosti od sorte), krompir i spanać. Mladi luk takođe počnite da sadite od marta i kad počne da niče, snabdevaćete se na svake tri nedelje. 

April 

April je najaktivniji meseca kada su u pitanju baštenski radovi. Pre nego što navedemo vrste povrća koje možete sejati i saditi u otvorenom ili zatvorenom prostoru, ne zaboravite da zabeležite datum useva kao i vrstu koju ste posejali. 

Kada stavite seme u zemlju, ne treba da gazite to mesto i najbolje je da se krećete preko dasaka koje ste postavili. 

U zatvorenom prostoru tokom aprila možete sejati ili saditi tikvice i kukuruz

Na otvorenom je moguće zasaditi ili posejate sledeće vrste povrća: 

  • Brokoli,
  • Šargarepa,
  • Kupus, 
  • Blitva, 
  • Krompir, 
  • Zelena salata. 

Maj 

U maju se nastavlja tradicija aktivnog aprila i manje otporne biljke spremne su za izlazak napolje. Početkom meseca nežne biljke polako počnite da iznosite napolje da bi se prilagodile spoljašnjoj temperaturi. 

Sada možete direktno u bašti da posejete brokoli, grašak, a zatim i tikvice, bundevu i pasulj koje ste zasejali u zatvorenom prostoru. 

Jun

U junu već možete da ponovo sejete rotkvice i nastavite sa uzastopnim uzgajanjem mladog luka. Takođe, ovaj mesec je pogodan za sejanje raznih vrsta tikvica, graška, cvekle, pasulja, komorača. Polako ali sigurno počećete da uviđate rezultate svog truda kod prethodno posejanih biljaka i uživaćete u svemu što baštovanstvo donosi. 

Jul 

U julu se i dalje može sejati povrće koje brzo raste, a to su: rotkva, mladi luk i cvekla

Ovo je mesec berbe koja treba da vas zaokupi, jer ćete ubirati plodove šergarepe, graška, blitve, zelene salate, pasulja, paradajza, krastavca i drugih biljaka. 

Jul je dobar i za sejanje drugog useva blitve da bisete obezbedili zalihu za jesen. 

Avgust

Ovo je mesec izobilja kada je u pitanju berba povrća koje ste posejali tokom prethodnih meseci. Sigurno ćete biti zauzeti berbom i skladištenjem plodova. Međutim, i dalje postoje biljke koje možete posejati, a među njima su: spanać, keleraba, prolećni kupus i zimska salata. 

Spanać je inače kultura hladne sezone koja može da se seje na vrućini. Seme se najbolje uzgaja u rano proleće ili u kasno leto i ranu jesen. 

Septemar

Rana jesen je savršeno vreme za setvu zimske salate i rukole. Još uvek je toplo i seme možete posejati u posude ili direktno u fino izdubljeno zemljište. Takođe, u septembru možete da nastavite i sejanje blitve. 

Oktobar

U oktobru možete da posadite beli luk, zato što mu je potrebna hladnoća za stimulisanje rasta. Međutim, postoje sorte belog luka koje možete saditi i u rano proleće. Vodite računa da zemljište ne bude preplavljeno vodom, jer beli luk može da istruli.

Ako je vaša bašta u zaštićenom položaju, možete da posejete rane sorte pasulja za rani usev sledeće godine. 

Novembar

Kako temperatura pada, malo je povrća koje možete posejati u novembru. Međutim, sada je pravo vreme za ubiranje ostalih plodova, skladištenje i raspoređivanje zimnice. Neki iskusni baštovani u novembru seju šparglu, kako bi je pripremili za proleće. 

Decembar

Naravno, niko ne očekuje da je u decembru moguće sejati ili saditi bilo koje povrđće. Ali, verovali ili ne, postoji vrsta zmiske salate koju možete uzgajati čak i napolju, pod uslovom da je zaštitite ako počne mraz. 

Decembar je pogodan mesec za planiranje sadnje, pripremu zemljišta, proveru baštovanske opreme i nabavku dodatnih pomagala. Ne zaboravite da je baštovanstvo posao koji se ne završava, uprkos vremenskim prilikama. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nenad
4 meseci ranije

Na đalost još pre nekoliko godina zbog nedostatka vremena popločali smo dvorište behaton pločama. I ostali bez cveća i povrća. Kada pročitam ovakve tekstove hvata me muka. Nemojte to da radite, ako enmate vremena sada, imaćete možda kasnije. Ostavite svoje dvorište, nemojte da ga asfaltirate, posadite barem travu

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija