Uz Kafu logo

Salcburg – grad za pravi doživljaj

Kafa sa prijateljima

Autor: Ana

salza

Salz na nemačkom znači so.

U okolini Salcburga nalazili su se rudnici soli koji su zatvoreni. So se kopala sve do 1989. Po tome je i sam grad dobio naziv.

Grad leži na reci Salzach koja u jesen, zimu ima taaako dobru boju.

U starom gradu su predivne katedrale, izgrađene u gotičkom i baroknom stilu od kojih su neke starije od 1000 godina. Zbog toga su ovaj grad nazvali  Severni Rim. Na žalost, u II sv. ratu dosta jedinstvenih građevina je uništeno.

Do Salcburga sam došla vozom jer sam igrom slučaja bila već u Austriji.

Naravno, njihovi vozovi su fantastično brzi, uredni, čisti i tačni. Inače mi je omiljeni način putovanja voz jer se vide fantastični predeli. Traje dovoljno dugo da vidite svašta zanimljivo. Možda proćaskate sa nekim Srbinom. Ili provežbate neki od stranih jezika koje govorite. U svakom slučaju, do Salcburga možete da dođete i drugim prevoznim sredstvima. Mislim da je više nego lako informisati se o tome u vašem gradu ili preko interneta.

Bila sam smeštena kod prijateljice pa smo najčesće koristile autobus.

Inače, grad je super povezan javnim prevozom bus i tramvaj, tako da nemate brige. Nije ni mnogo veliki pa mozete dosta i da preprešačite.

Salzburger Christkindlmarkt, Salzburg, 20091128, foto: wildbildŠto se tiče restorana, uvek je skuplje nego jesti u brzoj hrani ili na ulici. Ali ja sam uvek za to da se sve proba. Kombinovala sam i restoran i brzu hranu. Ali najveći užitak je da pojedete neki kupus i kobasicu na ulici, ako vas uhvati naravno hladno vreme i Božićni duh.

Trljam ruke od hladnoće i mljackam njam njam.

Stvarno je poseban doživljaj u to doba godine biti u Salcburgu!

Već sada pravite planove za zimu! Na sve strane su naravno Mocart kugle i ima ih na tone. Uživala sam u svakoj! Čak imaju i nekih finih peciva kao da sam u francuskoj. Najsmešnije je bilo što je za doručak bilo moguće naći i burek. Pa ko voli, neka izvoli!

Zima SalcburgFestung Hohensalzburg

Dvorac smešten na brdu Festungsberg. Dominira gradom i sa vrha imate pogled na sve gradske tornjeve. Malo je muka popeti se na vrh, ako nemate kondiciju. Kad stignete već gore, ostaćete bez daha i bukvalno.

Pogled fascinira i zaista daje neku energiju. Morala sam da stavim zimsku fotografiju, jer je mnogo efektnija i prosto mami na dolazak.

 

 

Mirabell-Gardens-Salzburg1Mirabell

Dvorac s predivnim vrtovima, fontanama i statuama rimskih i grčkih bogova, odmah uz reku Salzach. Dvorac Mirabell, nekadašnji Altenau, sagradio je 1606.g. princ nadbiskup Wolf Dietrich von Raitenau za svoju ljubavnicu Salome Alt.

Kako je dvorac bio preuziman iz ruku jednog u ruke drugog vlasnika, tako su na njemu vršene promene. Od samog imena do eksterijera i interijera. Tako je Markus Sittikus von Hohenems preimenovao  dvorac iz Altenau u Mirabell, Paris Lodron dodao je palate i vrtove, a Franz Anton von Harrach obnovio je dvorac u baroknom stilu, da bi nakon požara u kojem je dvorac stradao arhitekta Peter de Nobile dao dvorcu danas vidljiv neo-klasični izgled.

 

salzburg_getreidegasseGetreidegasse

Jedna od najpoznatijih ulica u Starom gradu, a takva je još od rimskih vremena kad se Salcburg zvao Iuvavum. Gradski pravilnik nalaže kako tačno moraju izgledati reklame, tako da iznad prodavnica postoje isključivo gvozdeni znakovi i oblici. Svi su toliko slatki i romantični da vas odmah vrate nekoliko vekova unazad. U ovoj ulici je i najpoznatija kuća u Salcburgu, Mocartova rodna kuća.

Salcburška katedrala

Više puta obnavljana a poslednji put posle drugog svetskog rata. Oduzima dah i treba je posetiti. Ne sećam se tačno svih informacija u vezi putovanja ali se svakako sećam doživljaja. Stvarno je grad iz bajke i mora se videti.

Ako ste već bili, podelite sa nama vaš doživljaj ovog divnog grada i preporuku šta ne smemo zaobići u Salcburgu!


Pretplati me
Obavesti o
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
12 godine ranije

Jao, divan tekst :biggrin: Hocu i ja u Salcburg 🙁 Slike su prelepe!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana