Uz Kafu logo

Savršeni detalji za modernu kuhinju iz snova

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Složićete se da je kuhinja omiljeni deo i središte svakog doma. Ako bismo morali da biramo naš najdraži kutak, mesto gde se okupljamo ujutru na prvoj kafi ili uveče nakon napornog radnog dana – onda je to definitivno kuhinja. Pošto je to mesto gde pripremamo obroke za porodicu i prijatelje, ali i provodimo dosta vremena, važno je da bude savršeno funkcionalna. Upravo zbog značaja ta dva aspekta: praktičnosti i dizajna, kreiranje izgleda kuhinje je jedan od najzahtevnijih zadataka uređenja enterijera. 

Danas se od kuhinje zahteva da bude moderna, opremljena svim tehnološkim inovacijama koje će nam pomoći u svakodnevnom životu, ali i da bude topla i da sačuva tradicionalne vrednosti domaćeg ognjišta. To se postiže pouzdanim materijalima i bojama koje dočaravaju željenu atmosferu.

O čemu sve treba voditi računa prilikom opremanja ili transformacije već postojeće kuhinje, pogledajte u nastavku teksta.

Radne ploče

Prava veličina neke kuhinje se određuje prema veličini radnog prostora koji nam je na raspolaganju, pa su samim tim radne ploče od velikog značaja za kreiranje vizuelnog utiska naše kuhinje. Nema lepšeg osećaja od velike širine centralnih kuhinja, ali uz dobro planiranje, čak i manje kuhinje urbanih sredina, mogu zadovoljiti i one najzahtevnije. 

Za radnu ploču bitno je da bude dugotrajna, pouzdana i izdržljiva. Ovo je najizloženiji deo kuhinje, pa je za nov i sjajan izgled veoma važno od kog materijala je napravljena. Zbog toplotne izolacije i čvrstine, uglavnom se biraju materijali koji će biti otporni na spoljnja oštećenja, rezove i grebanja. Kvarcne radne ploče su prvi izbor za one koji žele proverenu sigurnost u kombinaciji sa velikim izborom dezena. Za razliku od mermera ili granita, kvarcne ploče mogu da se prave u nebrojeno mnogo dezena, zbog čega su kuhinje raznovrsnije i bolje se uklapaju u vaš celokupni enterijer. Sa čvrstinom prirodnog kamena i mogućnostima koji prevazilaze sve nedostatke kamenih radnih površina, kvarc je materijal budućnosti i daje kuhinjama modernost i funkcionalnost.

Ormarići

Kako zauzimaju veći deo kuhinje, veoma je važna njihova organizacija i definisanje boja. Uglavnom sadrže viseći deo koji je namenjen čašama i šoljama, i donji deo u kome se smešta teže posuđe i tanjiri. Frontove možete kreirati u istoj boji, ili kreirati u dve boje, što već neko vreme postoji kao dominantni trend. Kombinacija jednobojnih elemenata sa drvetom daje izvanredne efekte i čest je izbor za uređenje kuhinje.

Ako želite da kuhinja ima skladan izgled, kombinujte ormariće po meri sa ugradnim kuhinjskim aparatima kao što su rerna, kuhinjska ploča za spremanje jela, mašina za suđe, frižider. Ormarići danas zamenjuju ono što je u nekadašnjoj kulturi življenja bio špajz i zato je bitno da imate dovoljno prostora da tu smestite sve što je potrebno.

Sudopere i slavine

Ovo je deo kuhinje koji je neizostavan i često se koristi. Zato je potrebno dobro proveriti priključak i ventile kako ne bi dolazilo do curenja i dodatne vlage koja može da ozbiljno ošteti zidove i kuhinjske delove. Osim toga na vlažne površine često se skuplja buđ, pa kuhinje zbog toga mogu da izgledaju neuredno.

Današnje slavine i sudopere se proizvode kako u standardnim veličinama, tako i u podesvim dimenzijama koje možete uklapati u skladu sa vašim prostorom. Ako ne štedite ne dimenzijama, dvostruke sudopere su vrlo praktične i predstavljaju pravo olakšanje i tokom pripreme obroka, ali i posle obroka kada je potrebno raščistiti sudove. 

Slavine mogu biti elegantne i sasvim jednostavne, ali su najpraktičnije one sa pokretnim delom, kako bi mlaz vode mogao da dođe i do delova posuđa koji nisu lako pristupačni. Sjajne ili mat, zlatne ili metalik, četvrtaste, okrugle ili zaobljene – odvojte vreme za odabir sudopere i slavine koje će se savršeno uklopiti u vaš stil.

Osvetljenje

Na kraju, osvetljenje daje završni izgled vašoj kuhinji. Uz brojne inovacije i široki izbor dezena, mogućnosti za kombinovanje osvetljenja su gotovo neograničene. Osnovno centralno osvetljenje danas je upotpunjeno brojnim dodacima u vidu halogenih sijalica ili led traka, koje dodatno oplemenjuju prostor. Spušteni plafoni, kombinacija sa trpezarijom, svetlo u boji, šank – daće vašoj kuhinji specifičnu boju i originalnost. Vodite računa da bela svetla daju eleganciju, a da žuta ističu toplinu, pa ih koristite u skladu sa tim koje efekte želite da proizvedete. Spuštene lampe iskoristite ako imate šank, dok su led sijalice idealne za osvetljavanje radne ploče za koju nam dodatno svetlo uvek dobro dođe.

Svi želimo da kuhinje budu ogledalo našeg stila i karaktera, da imaju lični pečat i da budu prilagođene našem načinu života. Bitno nam je da budu funkcionalne i da budu mesto okupljanja cele porodice. Tako da osim što je bitno da lepo izgleda, za kuhinju je još bitnije da fino miriše. Pa ako ste u potrazi za tim „mirisnim“ dodatkom, možete na stranici ovde da dobijete inspiraciju. Uz savršenu kuhinju, priprema obroka će biti pravo zadovoljstvo.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija