Uz Kafu logo

Sejšeli – oaza mira i harmonije u netaknutoj prirodi

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Sejšeli se svrstavaju u jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija na svetu. Bez obzira na to što je u pitanju mala država, zahvaljujući razuđenom arhipelagu njeno prostranstvo je veliko. Sejšeli se sastoje od 115 ostrva od kojih su 33 naseljena. Smešteni su u trouglu između kopnenog dela Afrike, Madagaskara i Azije. 

Ova država broji preko 90.000 stanovnika a njen glavni grad je Viktorija, smešten na ostrvu Mahe u kome živi čak oko 80% stanovništva Sejšela. 

Istorija Sejšela 

Nenaseljene Sejšele su najpre ugledali arapski trgovci, a prvi Evropljani koji su stupili na ova ostrva bili su Portugalci 1505. godine. Kasnije tokom 1756. godine Francuzi su preuzeli kontrolu nad Sejšelima i dali im ime po tadašnjem francuskom ministru finansija (Jean Moreau de Sechellesu). 

Zatim, Britanci 1814. godine preuzimaju kontrolu nad ostrvima, tako da su tek 1976. godine Sejšeli postali nezavisna država.

Nakon sticanja nezavisnosti dolazi do ubrzanog razvoja Sejšela, posebno na polju turizma. Krajem sedamdesetih godina 20. veka je počeo sa radom internacionalni aerodrom na ostrvu Mahe, tako da su Sejšelska ostrva postepeno otvarala vrata turistima iz celog sveta.

Među stanovništvom dominiraju katolički hrišćani, a sem kreolskog jezika, koji je najzastupljeniji, govori se engleski i francuski. Zajedničko za sve meštane je da su srdačni, gostoprimljivi i uvek raspoloženi za razgovor.

Legenda o piratskom blagu 

Ukoliko budete imali prilike da pričate sa lokalnim stanovništvom, a sigurno je da hoćete, jer su svi neposredni i ljubazni, od njih ćete čuti legendu koja datira od davnina.

Priča vas vraća u daleku 1721. godinu, u vreme kada je Francuz Oliver Levasseur sa svojih 750 gusara naišao na portugalsku galiju. Ubili su posadu a tamo su našli „plutajuću kuću sa blagom“ koja se sastojala od mnoštva zlatnih predmeta, bisera, dijamanata i dragog kamenja. Svo blago su odneli na Madagaskar, a zatim su deo blaga gusari podelili međusobno. Svako od njih je prema legendi dobio 5.000 novčića i 42 dijamanta. Ostatak je zadržao Levasseur, ali nakon toga mu se gubi svaki trag. S obzirom na to da je često boravio na Sejšelima kojima je bio opčinjen, veruje se da je svoje blago sakrio negde na ostrvu Mahe. Blago ni do danas nije pronađeno, mada je bilo mnogo pokušaja.

Zašto se Sejšeli smatraju veoma popularnom destinacijom?

Najpopularnije ostrva na Sejšelima  su Mahe, Praslin i La Dige koji su poznati po fantastičnim plažama. Na području ovih ostrva nalazi se veliki broj kako luksuznih hotela tako i drugih luksuznih građevina. Samo mesto odiše opuštajućom i prijatnom atmosferom koja predstavlja idealnu destinaciju za mlade bračne parove koji bi da provedu medeni mesec na Sejšelima.

Na Sejšelima tokom čitave godine vlada topla klima tako da dnevne temperature ne prelaze 32 stepena, a tokom noći 25 stepeni. Svakako Sejšeli imaju toplije i hladnije periode. Razlika je u tome što su tokom hladnijih perioda češće kiše, ali u pitanju su kratkotrajni pljuskovi. Ovo se najčešće dešava u periodu od decembra do marta. Period od juna do septembra se smatra suvljom i toplijom sezonom, dok su ostali meseci smatraju najpogodnijima za posetu Sejšelima.

Više o klimi, sezonama, kako i kada otići na Sejšele, možete pročitati ovde.

Kako odabrati idealno ostrvo na Sejšelima?

Bez obzira na to da li ćete odabrati Mahe, Praslin ili La Dig,  nećete pogrešiti, jer svako od ovih ostrva raspiruje maštu, isijava lepotu i krije tajnu skrivenog piratskog blaga. 

Ostrvo Mahe najveće ostrvo na Sejšelima

Ukoliko vaš izbor bude ostrvo Mahe uživaćete u divni plažama kao što su: Beau Vallon, Anse Intendance, Anse Royale, Kempinski (Baie Lazare).

Beau Vallon je najduža i najpopularnija plaža na ostrvu. Bogata je podvodnim svetom i gotovo da ne postoje morske struje. Zalak sunca na ovoj plaži je nešto nezaboravno za svakog ko je imao prilike da ga vidi.

Anse Intendance važi za najlepšu plažu Indijskog okeana, mada se ovde ne preporučuje kupanje u periodu od juna do septembra zbog jakih morskih struja. Između ostalog ova fantastična plaža je poznata i kao mesto na kome kornjače polažu jaja.

Anse Royale je pravi raj ukoliko na letovanje krenete sa decom. Poznata je zbog plitke i mirne vode i, što je veoma bitno, ima dosta prirodnog hlada.

Kempinski (Baie Lazare) ova fantastična plaža sa čistim peskom i toplim morem je poznata po čestim talasima. Ovde ćete pronaći neobične školjke, dok u neposrednoj blizini možete videti džinovske kornjače.

Praslin ostrvo za kompletan užitak 

 Ukoliko odaberete Praslin plaže poput Anse Lazio, Anse Georgette, Anse Boudin, Petit Anse Kerlan i Anse Petite Cour će ostaviti snažan utisak na vas.

Anse Lazio je nesumnjivo najlepša plaža na Praslinu i veoma visoko kotirana među najlepšim svetskim plažama. Sem što ćete uživati u tirkiznoj vodi ovde ćete imati prilike da vidite najspektakularnije izlaske i zalaske sunca. Osim toga, ova plaža je popularna za ljubitelje ronjenja.

Anse Georgette predstavlja miks belog peska i čiste tirkizne vode, tako da ukoliko vas put nanese u Praslin ne propustite da je posetite.

Anse Boudin se nalazi na severoistoku ostrva i predstavlja miks zanimljivih aktivnosti kao i uživanje od koga zastaje dah. Smatra se veoma popularnom destinacijom tokom čitave godine.

Petit Anse Kerlan iako mala plaža, vrlo je posećena, jer se odlikuje mirnom vodom koja je idealna za kupanje i plivanje.

Anse Petite Cour je odlična plaža za sve ljubitelje ronjenja, jer ima veoma bogat podvodni svet. 

La Dig  bajkovito ostrvo sa najlepšim plažama sveta

La Dig ostrvo važi za ostrvo sa najboljim plažama i to ne samo na Sejšelima, već u čitavom svetu. Najlepše plaže ovog bajkovitog ostrva su:  Anse Source d Argent, Anse Coco, Anse Gaulettes, Anse La Reunion, Grande Anse.

Anse Source d Argent se smatra najpoznatijom plažom na Sejšelima a istovremeno se ubraja u 10 najpoznatijih plaža na celom svetu. Za posetioce predstavlja pravi tropski raj.

Anse Coco važi za najizolovaniju plažu na celom ostrvu. Idealna je za odmor, relaksaciju i uživanje u tišini. Odlikuje se kristalno čistom vodom i belom pesku.

Anse Gaulettes je poznata po pogledu na četiri ostrva koja se pružaju ispred nje. Bez obzira na to što nije najidealnija za plivanje, pruža pravi užitak sa opuštanje na savršenom pesku.

Anse La Reunion je plaža poznata po mnogobrojnim sadržajima. Najveći broj hotela je lociran upravo ovde.

Grande Anse vam pruža neverovatan užitak. Sem zlatnog peska bićete fascinirani stenama čudnih oblika.

Bilo koje ostrvo da odaberete, sigurno je da ćete biti fascinirani i da ćete imati odmor za pamćenje. Istina, noćnog provoda na Sejšelima skoro i da nema, jer zabava i muzika prestaju nešto pre ponoći. Ali svakako možete uživati u plivanju, ronjenju, jedrenju, surfingu i šetnji. I što je veoma bitno, upoznaćete jednu novu kulturu i doživećete spoj sa čistom prirodom.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu