Uz Kafu logo

Selidba i adaptacija nakon kupovine stana

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Proces selidbe je jedna velika promena. U većini slučajeva promena i izlazak iz zone komfora je dobra stvar. Ali ponekad to može biti iznenadno i drastično, toliko da se osobe osećaju potpuno potišteno.

Selidba nije nimalo lak proces, ali čim uđete u svoj novi dom počinje proces prilagođavanja. Postoji nekoliko praktičnih saveta kako da se brzo i efikasno prilagodite novom okruženju. 

Koliko dugo traje adaptacija

Svaka osoba je drugačija, pa je tako i vreme koje će im trebati da se prilagode životu na novom mestu različito. Ukoliko kupujete novu nekretninu pre nego što se preselite, obavezno obratite pažnju na određene stvari.

Bilo da tražite prodaja stanova Beograd ili prodaja kuća Beograd, kada pronađete odgovarajuću nekretninu, obavezno je pogledajte pre useljenja.

Prilagođavanje novom rasporedu prostorija i nameštaja će verovatno trajati najkraće. Doduše, dosta će zavisiti od toga koliko ste organizovani, posebno oko pakovanja i raspakivanja. Ukoliko odmah po useljenju raspakujete stvari i nađete im odgovarajuće mesto, sigurno ćete se osećati kao kod kuće već posle mesec dana. 

Ukoliko se selite u drugi grad, pored prilagođavanja novom domu, moraćete se prilagoditi i potpuno novom mestu za život. Prilagođavanje će trajati nešto duže, ali pomoći će vam ako poznajete nekoga ko živi u istom mestu. Računajte da će vam za potpuno prilagođavanje na život u novom mestu trebati oko godinu dana.

Nemojte po ceo dan provoditi u svom novom domu

Ukoliko je okruženje u vašem novom mestu stanovanja nepoznato za vas, nemojte se sakrivati. U redu je da u početku više vremena provodite u svom novom domu, ali treba i da upoznate okruženje. Što pre se odlučite da prošetate po novom kvartu, istražite zanimljiva mesta, pre ćete se osećati kao da tu zaista i pripadate.   

Raspakujte svoje stvari što pre 

Raspakivanje stvari koje tako dobro poznajete osnažiće vam osećaj nečeg poznatog na mestu koje vam je još uvek potpuno novo. Sve upakovane kutije izgledaju isto i samo zauzimaju prostor. Sve dok ih ne otvorite i ne počnete da upotpunjujete prostor u domu u koji ste se upravo uselili. Naravno, ne treba ni prvi dan da se preforsirate i namestite sve, već se raspakujte ličnim tempom koji vam odgovara, da biste izbegli stres i iscrpljenost.

Napravite raspored koji vam odgovara

Proveren način da se najbrže moguće prilagodite na novi dom je da rasporedite sve komade nameštaja tačno onako kako su stajali u vašem prethodnom stanu ili kući. Na taj način možete uživati u poznatoj udobnosti svog sve dok se period adaptacije ne završi. Nakon toga, kada vam već dobro poznat raspored dosadi, osnažićete se da ga preuredite.

Detaljno očistite novu kuću ili stan 

Ne možete očekivati da ćete se brzo prilagoditi novom okruženju ukoliko on nije dovoljno sređen i čist. Zato, temeljno očistite prostor pre nego što u njega doneste svoje stvari i počnete sa raspakivanjem. Na taj način ćete se osećati kao da ste započeli nešto novo, a proces adaptaciije će biti nešto brži.

Uverite se da je vaše novo mesto bezbedno.

Nećete moći u potpunosti da se opustite u svom novom domu, osim ako niste sigurni da je dovoljno bezbedno. Ukoliko vam zaključavanje ne uliva poverenje, najbolje bi bilo da promenite brave na svim spoljnim vratima. Takođe, proverite da li postoji protivpožarni alarm. 

Proverite da li postoje neki kvarovi

Ukoliko ne kupujete nov stan, vrlo je moguće da postoje određene stvari koje treba popraviti. Čak i kod izdavanje stanova Beograd, odnosno kod iznajmljenih stanova se dešava ista stvar, pa je potrebno proveriti da li je sve u redu pre nego što se uselite. Pažljivo pregledajte ceo stan ili kuću, uočite sve vidljive znake oštećenja, proverite da li negde curi voda i da li je sve u redu sa osiguračima.

Novi dom prilagodite deci ili ljubimcima

Kada se preselite u novi dom, pored raspakivanja stvari i uređivanja prostora, bitno je da ga prilagodite deci ili ljubimcima. Novo i nepoznato okruženje gotovo uvek krije određene opasnosti za malu decu i kućne ljubimce. Vaš glavni zadatak je da pronađete sve moguće opasnosti za decu, pse ili mačke, i da ih otklonite. 

Kada se radi o deci, jako je bitno da stvorite okruženje koje će im biti komforno. Kada opremate dečju sobu, razmislite o njihovim potrebama i interesima i ostavite dovoljno prostora za igru. Takođe, obratite pažnju i na biljke koje stavljate u sobe, pošto određene vrste mogu biti otrovne za ljubimce i decu.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija