Uz Kafu logo

Selidba u Crnu Goru – prednosti i mane života u ovoj zemlji

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Mnogi sanjaju da jednoga dana žive na moru ili u njegovoj blizini i imaju priliku da se leti kupaju i uživaju tokom cele godine na plaži uz obalu.

Kada se malo bolje razmisli, iako Srbija nema izlaz na more, jedna od država koja vam može pružiti prijatan i miran život blizu mora definitivno jeste Crna Gora. Živećete praktično među svojim narodom, dok će vas svega nekoliko sati vožnje deliti od granice sa Srbijom.

Ništa vas ne košta da makar istražite ponudu nekretnina u Crnoj Gori i pogledate kako se kreću cene za kupovinu, pa možda baš za sebe online putem pronađete idealno novo mesto za život

Međutim, pre nego što pažnju usmerite na pronalazak novog doma, u nastavku pročitajte koje su to prednosti i mane života u Crnoj Gori.

Ekonomski uslovi i standard života

Troškovi života u Crnoj Gori znatno su niži u poređenju sa većinom država Zapadne Evrope, ali su zato i plate manje. Ovo je sličan trend koji karakteriše i druge države u našem regionu.

Ono što je pozitivno kada je u pitanju Crna Gora, jeste pozitivan trend rasta životnog standarda i povećanje plata, čija prosečna vrednost za 2022. godinu iznosi 785 evra.

Prosečne cene hrane u Crnoj Gori izražene u evrima:

 • jaja 10 komada – 1.5 evra;
 • 1 kg govedine – 6 evra;
 • 1 kg piletine – 3.5 evra;
 • 1 kg ribe – 8.5 evra;
 • 1 kg povrća – 1.5 evra;
 • 1 kg pirinča – 1.5 evra.

Pogledajte i cene drugih svakodnevnih potrepština:

 • javni prevoz – 3 evra;
 • parking po danu – 0.75 evra;
 • pasta za zube – 2 evra;
 • deterdžent – 1.75 evra;
 • cigarete – 1.75 evra;
 • patike – 85 evra.

Naveli smo prosečne cene samo nekih od proizvoda, kako biste i sami stekli utisak o cenama uopšteno i uporedili ih sa Beogradom.

Poslovi koji se najviše potražuju u Crnoj Gori

Crna Gora se kao priobalna zemlja najviše oslanja na turizam kao svoju privrednu granu, pa otuda ne čudi što se najviše posla nudi u sektoru ugostiteljstva i turizma.

Ukoliko vam je potreban sezonski ili stalan posao u ovom sektoru, uvek se potražuju konobari, kuvari, konobari, sobarice, vozači. Sa druge strane, ne manjka poslova ni za one u građevinarstvu, s obzirom da se gradi sve više novih zgrada, hotela i drugih objekata, kako uz priobalje, tako i u drugim delovima države.

Zbog toga svoju sreću ovde mogu potražiti instalateri, inženjeri, građevinari i drugi sa sličnim zanimanjima. Pored toga, i u Crnoj Gori jeste primetan trend rasta za zanimanjima iz oblasti IT industrije.

Najskuplje nekretnine su pored mora

Tržište nekretnina prati sličan trend karakterističan za ponudu poslova. Naime, cene nekretnina su znanto veće u oblastima pored mora, zbog toga što ovde dolazi najveći broj turista i lokacija je veoma atraktivna za život.

Evo i kakve su cene nekretnina za kupovinu u Crnoj Gori kada se uporede gradovi:

 • Podgorica – prosek za kvadratni metar stana u centralnom delu je 1.750 evra, dok je na periferiji 1.000 evra;
 • Budva – prosek za kvadratni metar u centru je 3.200 evra, dok je na obodu grada 1.800 evra;
 • Nikšić – prosek za kvadratni metar u centru grada je 700 evra, dok je na periferiji 550 evra.

Jasno se može videti trend rasta cene nekretnina za kupovinu, što se više približavamo obali.

Evo i kako se kreću cene nekretnina za izdavanje prema istom parametru:

 • Podgorica – prosečna cena stana za iznajmljivanje na mesečnom nivou je 300 evra za jednosoban stan i 500 evra za trosoban stan;
 • Budva – prosečna cena stana za iznajmljivanje na mesečnom nivou je 350 evra za jednosoban i 600 evra za trosoban stan;
 • Nikšić – prosečna cena stana za iznajmljivanje na mesečnom nivou je 150 evra za jednosoban stan i 200 evra za trosoban stan.

More je na najviše par sati vožnje

Jedna od najvećih prednosti života u Crnoj Gori jeste blaga mediteranska klima, neverovatna priroda i blizina mora. Čak i da ne živite u blizini priobalja, biće vam potrebno svega nekoliko sati vožnje da dođete do nekog od svojih omiljenih letovališta.

Samim tim, letovanje u Crnoj Gori sebi možete obezbediti maltene svakog vikenda.

Ukoliko želite kvalitetan provod na svetskom nivou i klubove u kojima gostuju najveće zvezde u regionu, savetujemo vam da posetite Budvu.

Za one koji žele mirnije letovanje sa porodicom, idealna opcija jeste zaliv Boka Kotorska, gde se kriju neki od najlepših gradova na celoj Jadranskoj obali – Kotor, Tivat, Herceg Novi.

Sa druge strane, južna obala Jadranskog mora u Crnoj Gori krije jedan od pravih bisera Mediterana – Adu Bojanu. Ovde ćete se osećati kao na nekoj od čuvenih tropskih destinacija.

Iako već solidno razvijen, turizam Crne Gore i dalje ima mesta za napredak, a sve je više stranih ulaganja koje imaju za cilj da pripomognu.

Nadamo se da smo uspeli da sažmemo najvažnije informacije u naš tekst, koji govori o prednostima i manama života u Crnoj Gori, najviše iz ekonomskog ugla. Verujemo da ste nakon čianja uspeli da stvorite okvirnu sliku i sami odlučite da li vam je ova država manje ili više privlačna za život. Srećno!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu