Uz Kafu logo

Zuji vam bojler? Evo šta da uradite da ne bude toliko glasan

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Bojler je jedini aparat u kući, čiji nam je sistem rada nepoznat. Prosečna osoba ima puno pitanja u vezi sa bojlerom, a većina nas ne može da definiše zašto bojler šušti, pucketa ili zuji. Svi smo čuli strašne priče o tome, da bojler može da nas ubije, te da, ako se nepravilno koristi, može eksplodirati i dovesti do strujnog udara. Zato je važno, da na prvom mestu, znamo kako se bojler pravilno koristi i održava.

Svaki model bojlera ima neka svoja podešavanja, a ako niste sigurni, najbolje je da pozovete servis bojlera.

Serviser će doći na lice mesta i uraditi detekciju i pregled bojlera. Ukoliko vam se čini da bojler šušti, zuji ili pucketa, najverovatnije se radi i neispravnom grejaču, na kome su se nataložile velike količine kamenca. Stvar je u tome, da grejač ima ulogu da zagreva vodu, a ako se na njemu natalože debele naslage kamenca, on će morati da uloži dodatni napor, kako bi zagrejao vodu ispod naslaga kamenca, što uzrokuje pregrevanje bojlera, a to može biti jako opasno.

Ukoliko se ustanovi da je kamenac uzrok zujanja u bojleru, neophodno je da se uradi popravka bojlera, da se kamenac očisti, a ako je grejač, nakon čišćenja kamenca u dobrom stanju, bojler će nastaviti da radi kako bi trebalo.

Kamenac je nešto što se ne može izbeći i potrebno je da se redovno čisti, kako naslage ne bi bile suviše velike i ugrozile rad grejača. Kamenac je posledica tvrde vode u našem vodovodu, tako da ne postoji način da se izbegne njegovo taloženje. Ono što bi trebalo da uradite jeste da kamenac redovno uklanjate sa grejača, a to nikako ne bi trebalo da radite sami, već pozovite servis bojlera.

Morate biti svesni da je čišćenje kamenca veoma važno i presudno za rad celog bojlera. Grejač je glavni i vitalni deo bojlera, a ukoliko on ne radi, vi nećete imati toplu vodu za korišćenje, što je i osnovna funkcija bojlera. 

Servis bojlera je važan kako za domaćinstva, tako i za firme. Potrebno je da se radi minimum jednom u šest meseci, čak iako deluje da je sve u redu. Međutim, ukoliko primetite da se voda više ne zagreva kao ranije, da je potrebno puno vremena da se voda zagreje i čekate satima da se okupate, ili da je, sa druge strane kazan neobično vreo i čujete neprijatne zvuke, kazaljka na bojleru ne radii li prikazuje pogrešne podatke, to je siguran znak da vam je servis bojlera, neophodan odmah.

Nemojte rizikovati i paliti bojler, ukoliko ste primetili neke od ovih znakova. najbolje je da sačekate majstore i da utvrdite o kakvom se problem tačno radi i koje su vam opcije za popravku bojlera. Ponekad se dešavaju i oštećenja na kazanu, ali kazan je jedna od retkih delova, koji se ne može popraviti, već se mora kupiti novi i zameniti. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija