Sicilija – gastronomski vodič
AktuelnostiPutovanja
Autor: Marina
Sicilija je divno ostrvo u srcu mediterana, veoma burne istorije. Vekovima su ga naseljavali Stari Grci, osvajali Arapi, vladli njime Španci. Svaki narod je ostavio svoj autentični trag u arhitekturi i običajima. Ostrvo ima mnoge znamenitosti koje treba posetiti, ali ako niste avanturističkog duha ili ste radiji da istoriju naroda i kulturu naroda istražujete kroz hranu, Sicilija odlična destinacija. Svaki od osvajača je sa sobom doneo specifične začine i recepte a opet su svi sasvim prilagođeni klasičnom evropskom ukusu.
Slatkiši
Njima će retko ko odoleti. Najpoznatija poslatičara ili gelateria je Duomo u gradiću Ćefalu a najomoljeniji slatkiši su sladoled i kanoli. U Italiji obavezno probajte sladoled od pistaća a sami Sicilijanci su poznati po sladoledu od crnog duda. Ko odoli sladoledu, kanolima neće sigurno. To je predivan slatkiš koji se sastoji od krckave korice, slatkog belog krema i kandiranog voća.
Za kašiku
Povrće je osnovni sastojak u kuhinji Sicilijanaca. Paradajz, plavi platlidžan i tikvice će se naći na svakoj trpezi, u sosevima za testeninu, na pici ili kao prilog mesu ili ribi. Ako volite lagana jela i supe, obavezno probajte potaž od tikvica a zaone koji bi nešto pikantnije tu je ljutkasta čorba od sočiva.
Nešto “konkretno”
Ako biste pored čorbe i slatkiša pojeli nešto “konkretno”, tu su razna pečenja od kojih je najbolje jagnjeće. Obavezno probajte i sabljarku sa roštilja. Obično je spremaju tako što je prethodno mariniraju u maslinovom ulju i začinskim travama. Čak i oni koji nisu strastveni ljubitelji ribe neće naći zamerku.
Klasika
Ako biste radije jeli neku picu, tu je zaista teško dati dobar predlog. Obzirom da je Italija kolevka pice, ima toliko vrsta da će i najveći probirač naći nešto po svom ukusu. Moj favorit je bila pica sa parmezanom i plavim patlidžanom, definitivno dobar izbor za sve nas koji nismo ljubitelji mesa.
S nogu
Ono što je zaista inetresatno je da na Siciliji nećete naići na McDonad’s niti bilo koji drugi poznati lanac brze hrane. AKo biste baš da pojedete nešto s nogu, tu je domaća brza hrana a najpopularniji zalogaji su aranćini. To su loptice napravljene od pirinča punjenog raguom ili mocarelom, uvaljanog u prezle i pohovanog u ulju. Ime su dobile jer veličinom i oblikom podsćaju na grejpfruit.
Da se zalije
Gde se dobro rede, red je da se nečim i zalije. Sicilija ima vekovnu tradiciju vinarstva a podjednako su dobra i crna i bela vina. Od crnih vina je najpopularnije Nero D’Avola. Belo vino posebnog slatkog ukusa, Malvazija se pravi od prezrelog grožđa a najpoznatije je upravo sa malih vukanskih ostrva kod severa Sicilije.
Nadam se da smo vam otvorili apetit!
Slični postovi
Aktuelnosti
Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje
Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...
Autor: uzkafu
Aktuelnosti, Za bolji dan
Soda bikarbona
Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...
Autor: Lavanda
Aktuelnosti
Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine
Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...
Autor: uzkafu
Aktuelnosti
Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade
Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...
Autor: uzkafu
Aktuelnosti
Kako servisirati svoj automobil
Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...
Autor: uzkafu
Uf! I te kako si otvorila apetit 🙂 Zelja mi je da posetim Siciliju, nadam se da cu je uskoro ostvariti a kada se to desi sigurno cu probati mnoge djakonije lokalne kuhinje. To sto nemaju Mek i slicne lance brze hrane mi se jako svidja, jer je greh ici tamo i jesti hamburger. I da, poslasticara je pasticceria, a gelateria je mesto gde se prodaje sladoled 😉
Nisam bila sigurna pa sam pogresila :). Sledeci put se konsultujem sa poznavaocem 🙂
Divno! Sicilija je inače prelepa. Ono što Džejmi Oliver kaže je da su naročito ponosni što sve što im je potrebno za pripremu svih tih đakonija, sami gaje, što na ostrvima nije uvek slučaj. Oni su, po pitanju kuhinje, potpuno nezavisni, a to je velika stvar. Lično, toliko volim Siciliju, da bih najradije sutra pozvala medjunarodne selidbe ‘pro move’ i preselila se tamo. Nažalost, to su za sada samo pusti snovi, ali nikad se ne zna.