Uz Kafu logo

Sicilija – gastronomski vodič

AktuelnostiPutovanja

Autor: Marina

Sicilija je divno ostrvo u srcu mediterana, veoma burne istorije. Vekovima su ga naseljavali Stari Grci, osvajali Arapi, vladli njime Španci. Svaki narod je ostavio svoj autentični trag u arhitekturi i običajima. Ostrvo ima mnoge znamenitosti koje treba posetiti, ali ako niste avanturističkog duha ili ste radiji da istoriju naroda i kulturu naroda istražujete kroz hranu, Sicilija odlična destinacija. Svaki od osvajača je sa sobom doneo specifične začine i recepte a opet su svi sasvim prilagođeni klasičnom evropskom ukusu.

Slatkiši

Njima će retko ko odoleti. Najpoznatija poslatičara ili gelateria je Duomo u gradiću Ćefalu a najomoljeniji slatkiši su sladoled i kanoli. U Italiji obavezno probajte sladoled od pistaća a sami Sicilijanci su poznati po sladoledu od crnog duda. Ko odoli sladoledu, kanolima neće sigurno. To je predivan slatkiš koji se sastoji od krckave korice, slatkog belog krema i kandiranog voća.

Za kašiku

Povrće je osnovni sastojak u kuhinji Sicilijanaca. Paradajz, plavi platlidžan i tikvice će se naći na svakoj trpezi, u sosevima za testeninu, na pici ili kao prilog mesu ili ribi. Ako volite lagana jela i supe, obavezno probajte potaž od tikvica a zaone koji bi nešto pikantnije tu je ljutkasta čorba od sočiva.

Nešto “konkretno”

Ako biste pored čorbe i slatkiša pojeli nešto “konkretno”, tu su razna pečenja od kojih je najbolje jagnjeće. Obavezno probajte i sabljarku sa roštilja. Obično je spremaju tako što je prethodno mariniraju u maslinovom ulju i začinskim travama. Čak i oni koji nisu strastveni ljubitelji ribe neće naći zamerku.

Klasika

Ako biste radije jeli neku picu, tu je zaista teško dati dobar predlog. Obzirom da je Italija kolevka pice, ima toliko vrsta da će i najveći probirač naći nešto po svom ukusu. Moj favorit je bila pica sa parmezanom i plavim patlidžanom, definitivno dobar izbor za sve nas koji nismo ljubitelji mesa.

S nogu

Ono što je zaista inetresatno je da na Siciliji nećete naići na McDonad’s niti bilo koji drugi poznati lanac brze hrane. AKo biste baš da pojedete nešto s nogu, tu je domaća brza hrana a najpopularniji zalogaji su aranćini. To su loptice napravljene od pirinča punjenog raguom ili mocarelom, uvaljanog u prezle i pohovanog u ulju. Ime su dobile jer veličinom i oblikom podsćaju na grejpfruit.

Da se zalije

Gde se dobro rede, red je da se nečim i zalije. Sicilija ima vekovnu tradiciju vinarstva a podjednako su dobra i crna i bela vina. Od crnih vina je najpopularnije Nero D’Avola. Belo vino posebnog slatkog ukusa, Malvazija se pravi od prezrelog grožđa a najpoznatije je upravo sa malih vukanskih ostrva kod severa Sicilije.

Nadam se da smo vam otvorili apetit!


Pretplati me
Obavesti o
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
Jelena
10 godine ranije

Uf! I te kako si otvorila apetit 🙂 Zelja mi je da posetim Siciliju, nadam se da cu je uskoro ostvariti a kada se to desi sigurno cu probati mnoge djakonije lokalne kuhinje. To sto nemaju Mek i slicne lance brze hrane mi se jako svidja, jer je greh ici tamo i jesti hamburger. I da, poslasticara je pasticceria, a gelateria je mesto gde se prodaje sladoled 😉

Milica
Milica
1 godina ranije

Divno! Sicilija je inače prelepa. Ono što Džejmi Oliver kaže je da su naročito ponosni što sve što im je potrebno za pripremu svih tih đakonija, sami gaje, što na ostrvima nije uvek slučaj. Oni su, po pitanju kuhinje, potpuno nezavisni, a to je velika stvar. Lično, toliko volim Siciliju, da bih najradije sutra pozvala medjunarodne selidbe ‘pro move’ i preselila se tamo. Nažalost, to su za sada samo pusti snovi, ali nikad se ne zna.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu