Uz Kafu logo

Šta treba znati o raku grlića materice

MedicinaZa bolji dan

Autor: UzKafu

Devojka u bolniciZa nama je mesec borbe protiv raka dojke i mogle smo da čujemo dosta informacija o tome. Podjednako podmukla bolest i veliki ženski neprijatelj je rak grlića materice.
Poražavajuća je činjenica da je Srbija jedna od zemalja sa najvećom pojavom karcinoma grlića materice. Godišnje oboli 1500 do 2000 žena, a umire oko 500 žena od ove bolesti. Nema opravdanja ni za žene ni za ginekologe. Međutim, bitno je znati da je dug period razvoja bolesti od stadijuma kada je potpuno izlečiva do smrtonosnog stadijuma. Naime, maligni tumor se razvija iz premalignih lezija koje može uočiti ginekolog i čijim uklanjanjem prestaje progresija bolesti. Postavlja se pitanje da li se možemo, na neki način, zaštititi i prevenirati pojavu ovog tipa karcinoma. Odgovor je da, i ono što svaka žena može da učini za sebe jeste da izbegava činioce koji povećavaju rizik od nastanka bolesti.

Seksualne navike i reproduktivne karakteristike

 • Starost u vreme prvog seksualnog odnosa, broj partnera – Prema istraživanjima, u Srbiji mladići i devojke sve ranije postaju seksualno aktivni, pa je tako čak trećina 15-godišnjaka već imala seksualno iskustvo. Samo polovina anketiranih adolescenata potvrdila je da koristi zaštitna sredstva tokom seksualnog odnosa. Većina njih tvrdi da se seksualno edukuju uglavnom preko časopisa i televizije, dok je broj onih koji kažu da o tome razgovaraju sa roditeljima minimalan, tek desetina. Sa brojem partnera raste i rizik!
 • Lične navike vezane za higijenu polnih organa – tuširanje pre i posle seksualnog odnosa smanjuje dok odnos u vreme menstruacije povećava rizik
 • Veliki broj porođaja kao i prvi porođaj pre 18. godine
 • Faktori vezani za muškog partnera – broj prethodnih partnerki i da li je naka bolovala od te bolesti
 • Postojanje genitalnih infekcija naročito Humanog papiloma virusa tipa 16, 18, 45, 46, Herpes simplex virusa tip 2 i Citomegal virusa.

Na povećanje rizika utiču i sledeći faktori:

 • Nasledni faktor – ukoliko je neko u porodici bolovao od karcinoma grlića materice rizik se povećava 1,5 do 2 puta!
 • Način života i štetne navike – pušenje, konzumiranje alkohola
 • Ishrana – konzumiranje masne i prerađene hrane, bez unošenja dovoljno voća i povrća

Kako sprečiti?
Prevencija bolesti obuhvata sve aktivnosti koje se sprovode kako bi se sprečila pojava bolesti, rano otkrila hronična i maligna oboljenja i blagovremeno primenila odgovarajuća terapija. Danas, u svetu ali i kod nas, posebnu ulogu u ranom otkrivanju malignih oboljenja imaju tzv. skrining programi. Skrining je proces identifikacije neotkrivenih slučajeva bolesti primenom testova i drugih procedura koje se mogu primeniti jednostavno i bez velikih materijalnih troškova.

 • Papanikolau test (analiza čelija iz cervikalnog brisa) – je skrining test za otkrivanje raka grlića materice i predstavlja bezbolnu metodu koja se radi jednom godišnje. Najbolje je raditi 10-20 dana nakon početka menstruacije. Cilj testa je da se utvrdi da li postoje maligno izmenjene epitelne ćelije. Rezultat papanikolau testa je odvajanje sekreta po grupama: 1. i 2. grupa je normalan nalaz, 3. grupa znači da je prisutna infekcija sa normalnim epitelnim ćelijama, a 4. i 5. grupa ukazuju na prisustvo ćelija raka u brisu.
 • Kolposkopija – pregled grlića materice kolposkopom (aparat tipa mikroskopa koji ima uvećanje 40 puta). Na ovaj način se mogu uočiti promene koje nisu vidljive golim okom. Kada ginekolog nije siguran da li postoji neka promena vrši se Šilerov test.
 • Šilerov test – bojenje grlića rastvorom joda pri čemu se zdrave ćelije preboje braon bojom a izmenjene ostaju neobojene ili se slabije boje.
 • Biopsija – se vrši ukoliko su prethodni nalazi poitivni. Uzima se isečak grlića materice koji se šalje na patohistološku analizu kojom se postavlja definitivna dijagnoza.

Zbog svega ovoga potrebno je da odgovorne ustanove brinu o što boljoj edukaciji žena a ono što svaka od nas može da učini jeste da se na savestan način brine o svom zdravlju!


Ostavi komentar

avatar
  Pretplati me  
Obavesti o

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više i da to možda ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

MedicinaZa bolji dan

Sprečite šmrcanje

Kad više ne znamo kako da se izborimo sa prehladama, alergijama i ostalim ...

Autor: Ana