Uz Kafu logo

Štitna žlezda (vrlo bitan organ u našem telu)

Medicina

Autor: Milena

Štitna žlezdaDa li vam je poznat podatak da preko 200 miliona ljudi u svetu ima neki oblik poremećaja štitne (štitaste) žlezde?

Podaci kao podaci možda ne znače mnogo, ali ova žlezda, zbog koje mnogi piju razne čajeve i rakije „na svoju ruku”, bez saveta lekara, predstavlja jedan od najbitnijih organa.

Nisam lekar i ono što ću napisati su činjenice koje sam saznala i upamtila u periodu kada sam sasvim slučajno saznala da imam problem sa štitnom žlezdom.

Iskustva i simptomi su različiti, tako da ja o svojima ovde neću pistati, ali ako bilo ko želi da prekontroliše rad svoje štitne žlezde ili ako sumnja da ima problem, najbolji način da sve reši je da se odmah obrati lekaru. Verujte mi, imamo izuzetne endokrinologe i veliki broj ljudi, posebno iz Rusije, dolazi na Zlatibor, u Specijalnu bolnicu Čigota, jer tamo rade izvrsni endokrinolozi, ali i u drugim delovima Srbije možete naći dobre lekare.

Dakle, vađenje krvi nije strašno, ultrazvuk nije strašan, a to su dve osnovne stvari koje treba uraditi ako želimo da saznamo da li je sa našom štitnom žlezdom sve u redu, a u daljem tekstu ćete, na malo uprošćen način, saznati šta je štitna žlezda i koji su simptomi njenog poremećaja.

 

Štitna žlezda je najveća endokrina žlezda u našem organizmu i proizvodi hormone koji kontrolišu brzinu našeg metabolizma. Svaka ćelija i tkivo u našem organizmu zavisi od tiroidnih hormona, odnosno hormona štitne žlezde. Postoje brojni simptomi koji pokazuju visok ili nizak nivo hormona štitne žlezde u telu.

 

Gojenje ili mršavljenje

Neobjašnjiva promena u telesnoj težini jedan je od najčešćih znakova poremećaja štitne žlezde. Gojenje može biti signal niskog nivoa tiroidnih hormona, stanja koje se zove hipotireoidizam.

Nasuprot tome, ako se proizvodi više tiroidnih hormona nego što je telu potrebno, možete neočekivano izgubiti na težini. Ovo stanje je poznato kao hipertireoza.

 

Otok u vratu

Otok ili proširenje u vratu je vidljiv znak koji može da ukazuje da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom. Ova pojava se može javiti i kod hipotireoze i hipertireoze.

Drugi simptomi poremećaja u radu štitne žlezde mogu biti i:

  • promene u energiji i raspoloženju;
  • gubitak kose;
  • promene u pulsu;
  • preosetljivost na toplotu ili hladnoću;
  • suva koža i osetljivi nokti;
  • poremećaj menstruacije;
  • slabost mišića ili drhtanje ruku.

 

Uzroci oboljenja štitne žlezde mogu biti brojni, jedan od njih je nasledni faktor, ali i stres i zračenje kojim smo danas okruženi sa svih strana. Dokazano je da žene češće pate od poremećaja štitne žlezde.

U svakom slučaju, ako do poremećaja dođe, ne treba tražiti uzroke, već sprečavati posledice i biti veoma odgovoran, jer problem sa štitnom žlezdom ne smemo zapostaviti.

         Najbitnije je da je svaki poremećaj ove žlezde lečiv i izlečiv, pa i kada se radi o karcinomu štitne žlezde. Do ozbiljnih posledica dolazi samo u slučajevima kada se problem godinama zapostavlja, a simptomi su više nego vidljivi.
Danas postoje tabletice koje savršeno regulišu lučenje hormona štitne žlezde u slučaju da do poremećaja dođe, a u slučajevima kada treba odstraniti celu žlezdu (a to je bio moj slučaj), određena doza tih tableta organizam vraća u normalu.Dakle, nije teško proveriti, nije strašno ako neko ima ovaj poremećaj, moguće je sve vratiti u normalu, pa bi bilo jako lepo i korisno da povedemo računa o svom zdravlju i zdravlju naših najbližih.

Pretplati me
Obavesti o
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
boba
boba
11 godine ranije

:sick: slucajno otkriveno da imam hipotireozu tj.strumu tj.gusavost.Nemam nikakve simptome,tumori nisu maligni,manja odstupanja u radu ft4,i,uopste se nisam ugojila.Tableta koju sam dobila ne prija mi,tako da sam jedna u milion kada je u pitanju ova vrsta bolesti.Svi predlazu da se ukloni cela zlezda,ja se oduvek odlicno osecala.tako,………..sta da vam kazem………svaki organizam je druga prica i prica za sebe.ImJTE I TO U VIDU. :unsure:

boban
boban
11 godine ranije
Reply to  boba

posle stitne zletde nisam pio 4 god tablete, i imam u licu sam izgubio boju i ispod ociju jos imam nako bjelo sta ja znam a bvec pijem 5 tablete dal ce se to vratiti u normalu :ermm:

boban
boban
11 godine ranije

dal ce se to vratiti u normalu, pijem vec 5 meseci tablete od kada sam bio presto

Milena
Milena
11 godine ranije

Dijagnozu postavljaju lekari i to samo kada su svi rezultati gotovi i nikada preko interneta.
Ako imate zdravstveni problem, pronađite dobrog lekara. Forumi i tekstovi na internetu neće vam pomoći.
Autor ovog teksta ni u jednom trenutku nije želeo da postavlja dijagnozu, već samo da kaže kako nije teško otići lekaru i na pravi način rešiti porblem.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Priručna apoteka za more

Pored sve ludnice oko pripreme za more u poslednjem trenutku se setimo i lekova ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Mitovi o zdravlju

Sigurna sam da ste kad-tad bili u prilici da čujete od osoba u svojoj okolini ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Oktobar – mesec borbe protiv raka dojke

U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, oko 1.500 svake ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Rekreacija, Za bolji dan

Ravan stomak bez gladovanja i vežbanja

Stomak je mesto na kojem se zadržava najveći broj masnih ćelija zbog čega ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Rotkvom protiv suvog kaslja

Ukoliko imate problema sa suvim kašljem evo jednog zlatnog domaćeg recepta. ...

Autor: uzkafu