Uz Kafu logo

Sve što treba i ne treba da radite prilikom renoviranja doma

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Da li ste konačno spremni da se pozabavite renoviranjem svog doma ili možda planirate preseljenje u prostor koji zahteva izvesne radove i izmene? Šta god da je u pitanju, projekat u koji ulazite je ozbiljan i zahteva pripreme i dobru organizaciju pre nego što počnete. U ovom tekstu navodimo najvažnije stvari koje treba da preduzmete pre renoviranja celog doma ili određenih delova. Na osnovu saveta iskusnih domaćina, koji su kroz renoviranje već prošli, ali i prema smernicama majstora i zanatlija, objedinili smo sve što vam je potrebno za početak velikog poduhvata. 

Napravite plan

Možda ovo zvuči kao kliše, jer se podrazumeva da svako ima plan pre renoviranja doma, ali bilo kakav plan nije pravi plan. Kada radite nešto ozbiljno i trajno, ne možete da za jedan dan napravite dobar plan. To ne rade čak i najiskusniji majstori, jer svaki prostor je specifičan i zahteva posebne provere i pripreme. U zavisnosti od toga šta radite, neophodni su vam saveti, konsultacije i istraživanje, kako materijala, tako i cena i načina rada. Čak i najosnovnije krečenje zahteva pripremu, plan i organizaciju. Ne možete samo da uđete u prostoriju i počnete krečenje. Potrebno je prvo da zaštitite stvari, nabavite dovoljno folije za prekrivanje, rebrasti karton za zaštitu podova, četke, razređivače, boje, merdevine. Mnogo toga vam je neophodno samo za krečenje, a zamislite kako je tek ako planirate da nešto dograđujete, bušite ili pravite druge izmene. 

Angažujte kvalifikovane ljude

Nema većeg stresa tokom renoviranja od onog kada masjtori ne rade dobro. U stvari, ima – veći stres je kada završe radove, a ispostavi se da ih nisu uradili dobro pa sve mora iznova. Zato ne štedite kada su u pitanju majstori. Bolje je da ih bude više i da platite više, nego da tražite nešto jeftinije, a da se kasnije ispostavi da ste skuplje prošli. Potražite preporuku za majstore i pre samog ugovaranja posla im dobro objasnite šta vam treba. Budite strpljivi ako su majstori zauzeti i sačekajte malo da završe radove u kojima su. Bolje je da odložite renoviranje, ako je moguće, nego da angažujete majstore koji će posao da razvuku duže nego što biste čekali one koji vam odgovaraju. 

Odredite budžet 

Veoma je važno da imate jasan budžet za renoviranje doma. Koliko će biti, zavisi od vaših mogućnosti i planova. Razmotrite da li ćete iskoristiti stari nameštaj i kuhinjske elemente ili ćete opremati dom potpuno novim stvarima. Takođe, kada je budžet u pitanju, uvek treba da imate na umu i skrivene troškove. Ne znate da li su sve cevi čitave, koliko je pod propao i koji deo će zahtevati dodatnu doradu. Zato treba da imate i plan B, odnosno da na vreme osigurate dodatni budžet, ukoliko to situacija bude nalagala. 

Izbegavanje “uradi sam” projekte

Ukoliko niste vični i stručni za neke majstorske radove u kući, bolje je da ih izbegnete, nego da napravite veću štetu. Možda u emisijama i tutorijalima gletovanje zidova deluje lako i brzo, ali u realnom životu nije baš tako. Ako niste sigurni u svoje majstorsko umeće i nemate pored sebe nekog iskusnog, ne upuštajte se u samostalno renoviranje kuće. Ovo se posebno odnosi na radove koji su u vezi sa bilo kakvom instalacijom. Suvišno je napominjati da svaka greška može da bude kobna i da nanese veliku štetu. 

Proverite dozvole

Ova stavka nije toliko važna ako radite samo unutrašnje radove kao što je krečenje, gletovanje, farbanje i slično. Međutim, ukoliko ste odlučili da menjate krov, podižete sprat ili proširujete kuću, obavezno proverite sve građevinske dozvole. Ne oslanjajte se na ono što komšije rade, jer to nije merodavno. Zakoni i dozvole se menjaju, tako da je najbolje da direktno od stručnih lica dobijete potvrdu ili proverite da li je dozvoljeno nadograđivanje, proširenje objekta ili ozbiljniji radovi. 

Sve u svemu, renoviranje kuće ili stana nije jednostavan posao. Zbog toga nije čudno što se neki ljudi teško odlučuju na ovaj korak, dok ga drugi planiraju dugo i detaljno. Ne prepuštajte slučaju ovaj ozbiljan posao. Potražite pomoć, savet i iskusne ljude za renoviranje doma i uživajte u stvaranju novog ambijenta. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija