Uz Kafu logo

5 saveta za uređenje bašte

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Zimi se bliži kraj i polako nam dolazi toplije vreme. A toplije vreme znači da bi bilo poželjno da više vremena provodimo van kuće, zar ne? Pa da. Neki od nas će ići na putovanja, neki će češće u šetnje a neki imaju sreću pa imaju baštu ispred ili iza kuće… koja je skroz zapuštena i teško vam je da je gledate.

Da, znamo taj osećaj. Srećom, ne mora da bude tako. Toliko toga možete uraditi sa svojom baštom kako bi postala najlepši deo vaše kuće gde možete ponosno i udobno provoditi toplije sezone. Evo par jednostavnih saveta kako da uredite svoju baštu da izgleda kao iz bajke.  

Posadite cveće

Možda najočigledniji i najosnovniji savet za bilo koju baštu. Verovatno već razmišljate kako morate previše da se bahćete sa zalivanjem i brigom oko biljaka i već otpisujete ovu opciju, zar ne? 

Dozvolite da vas razuverimo. Cveće instantno ulepša, ne samo bašte, nego bilo koje prostorije. Nega o cveću nije toliko komplikovana. Dovoljno je samo da ne zaboravite da ih zalijete svaki dan i ono će vas nagraditi sa, možda najlepšom, dekoracijom vaše bašte.

Ako nikada niste gajili biljke, počnite od samo jednog, malog, kutka negde u bašti i samo zasadite par cvetova i vidite kako će proći. 

Mnogi cvetovi mogu da rastu tokom cele godine i dovoljno je zalivati ih svako jutro pre prvog sunca. Drugim rečima, briga o cveću će vam konačno dati razlog da rano ustanete ujutro.

Takođe, izbegavajte veštačko cveće. Iako može lepo da izgleda unutar kuće, veštačko cveće stvarno nije za bašte.

Vidite da ima gde da se sedne

Kad već imate lepu baštu na koju ste ponosni, vrlo je bitno da stanete, sednete i uživate u njoj. Iako sedenje (ili ležanje) na travi zvuči zabavno, bitno je da imate pravi nameštaj za baštu.

Klupe (drvene ili mermerne) kao i drveni stolovi i stolice su vrlo popularna vrsta nameštaja a slažu se u skoro svaku baštensku dekoraciju. Klupe je najlepšte postaviti negde pored putanje od kapije do kuće dok za stolove i stolice je potrebno izdvojiti posebno mesto. Pleteni stolovi i stolice uvek lepo izgledaju, iako možda nisu najudobniji. Naravno, možete dovući čak i neki stari sobni nameštaj ali gledajte da ima neki nadstrešnjak kako bi ga zaštitili od kiše i drugih nepogoda.

Najbitnije od svega je da vaša bašta viče Dobrodošli, a svaka dobrodošlica počne od finog mesta za sedenje.

Upotrebljiva dekoracija

Dekoracija ne mora biti samo za gledanje. Možemo svašta da stavimo u baštu što će lepo izgledati i imati svoju korist. Već smo napomenuli stolice i klupe ali dosta toga još možemo staviti u baštu. Recimo, roštilj! Zašto da ne? Ne samo što možete fino ispeći meso, nego čak i kada ga ne koristite, lepo će izgledati u pozadini (naročito ako je u nekom retro fazonu).

Tobogani ili ljuljaške za baštu (za decu i odrasle) su ne samo odlična aktivnost za najmlađe, nego sastavni deo svake porodične bašte.

Čak i motorna kosilica, parkirana negde u stranu, može da da vašoj bašti karakter.

Prirodna dekoracija

Ako ipak niste zainteresovani da imate cveće u bašti (ili želite još više od cveća) prirodna dekoracija će vam sigurno u tome pomoći. Prirodno kamenje ili čak mini-jezero (čak i veštačko) stvarno mogu da živnu bilo koju baštu.

Dekorativno kamenje je postalo dosta popularno kad je reč o kićenju bašta jer izgledaju lepo a dovoljno je samo da ih postavite na neko mesto i da ih… pa ostavite tamo (to je ipak kamenje, ha ha).

Što se tiče jezera, malo je teže za održavanje ali će definitivno dati vašoj bašti taj šmek. Ako imate višak sredstavam, možete čak i fontanu da ugradite. 

Nek se sija

Konačno, ako želite da vam bašta, bukvalno, zasija, možete uložiti u baštensko osvetljenje. Imate mnogo opcija na raspolaganju od podnog, ugradnog, visećeg osvetljenja do reflektora ili čak baštenskih lampiona ili pravih baštenskih stubova.

U zavisnosti od veličine vašeg dvorišta, budžeta i, naravno, vaših želja, možete mnogo toga da uradite da od vaše bašte napravite svoj lični park. U svako od vih lampi možete čak i da ugradite specijalne led sijalice i menjate im boju svetla.

Pro savet: Ako imate decu, izbegavajte podne lampione ili podne reflektore jer neće dugo potrajati ako mališani budu trčali.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu