Uz Kafu logo

Kako da odaberete najbolje ručice za nameštaj?

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Rešili ste da napravite nameštaj po meri kako biste na najbolji način iskoristili prostor u vašem stanu. Ukoliko imate netipične oblike zidova, kosine u potkrovlju ili kvadraturu koju pokušavate da prilagodite vašem načinu života, nema boljeg načina korišćenja prostora od nameštaja po meri.

Svi znamo da je odabir oblika i materijala ključno za estetiku i funkcionalnost ugradnih elemenata. Međutim, vrlo važne su i ručice za nameštaj koje mogu da daju završni izgled i dodaju vrednost kompletnom dizajnu nameštaja.

Koji oblik ručica da izaberete, koja boja odgovara vašem stilu enterijera? Koje sve ručice za nameštaj postoje i kako da napravite estetski sklad i ne uplovite u kič koji preplavljuje tržište? Možda vam ovaj tekst može pomoći.

1. Ručice obliku dugmeta

Ovo su jednostruke ručke, uglavnom simetrične. Podelili smo ih po veličini:

  • Male – do 20 mm u prečniku – Ove ručice za nameštaj su delikatne tačke koje su, poput minđuša, skromne, ali zanimljive. Međutim, ako želite da postavite takvu ručku na ormarić ili fioku, razmislite ko će je koristiti. Takav element treba da uhvatimo i povučemo, pa se ne preporučuje osobama sa problemima zglobova prstiju i maloj deci, čiji prsti i stisak mogu da se zamaraju i smetaju.
  • Srednje – prečnika preko 20 mm do 40 mm – Ovo je najčešći opseg dugmadi. Po veličini je uporediv sa čašom votke. Instinktivno hvatamo sa dva prsta, možemo da podržimo trećim, ne zahteva otvaranje ili stiskanje šake, pa je u ovom položaju lakše praviti pokrete ruku. Izgleda skromno i nezatrpano.
  • Velike – preko 40 mm – Sa veličinom preko 6 cm, to su već nekonvencionalna opcija za one koji vole smele dodatke. Ne izazivaju poteškoće u upotrebi, ponekad su čak i veoma udobne.

2. Duge ručice

Ovo je daleko najbrojnija grupa drški i po obliku su držači koji podsećaju na kvaku na vratima.  

Duge ručice su veoma udobne i univerzalne. Osim što povlače, guraju i podupiru, daju mogućnost kačenja, na primer, peškira, rukavica ili kišobrana. Koriste se na mnogim mestima: kupatilski nameštaj, zidovi, kuhinjski elementi, dečije sobe, stvaraju širok asortiman pogodan za sve potrebe. Mogu se montirati horizontalno, vertikalno ili dijagonalno.

Međutim, treba proveriti da li u ormanu sa vratima koja se otvaraju, data ručka nakon montaže neće ometati njeno otvaranje ili kuku i druge elemente okolo. 

Dobar način da proverite u praksi kako se ove ručke uklapaju u nameštaj je da napravite šablon sa dimenzijama drške i isečete ga od debljeg papira i lepite trakom na nameštaj. Ovo će nam dati pregled funkcionalnosti kao i stvarnu veličinu – možemo da proverimo da li su ručke predugačke i da li se slažu sa nameštajem.

3. T-ručice

Najuža grupa u kojoj se modernost susreće sa klasikom. Ručice u obliku slova T, odnosno T-oblika su ručice sa jednom ili dve tačke sa uzdužnim delom za hvatanje. Kombinuju minimalizam dugmadi sa funkcionalnošću dugih ručki. Dodatni drugi vijak ili igla sprečava klizanje. Takođe se mogu montirati horizontalno, vertikalno ili dijagonalno, a vertikalna montaža dodaje funkciju veoma zgodne vešalice. U ovoj kategoriji naći ćete i moderne, uglačane i lakirane, veoma dekorativne ručice, klasične skandinavske ili čak teške, sa karakterom potkrovlja, metalne sa žlebom sa strane.

4. Naglašene ivice

Ručice sa ivicama savršeno se uklapaju u minimalistički enterijer. Naglašavaju linearnost nameštaja, ističu njegovu liniju i nisu upadljivi. Ovo je široka grupa u kojoj možemo naći ručice pričvršćene za prednju ivicu. Odozgo ili sa strane. 

Ivične ručice se montiraju na ivici vrata. Ugradnju takvih ručica i pripremu nameštaja ispod njih treba da obavljaju iskusni ljudi sa preciznom opremom.

5. Ručice za nameštaj poput činija

Drške u obliku činija su vrlo klasične, karakteristične drške u skandinavskom stilu.

Obično se montiraju u tri, ponekad u dve tačke. Imaju posebno udubljenje, što ih čini udobnim za hvatanje, povlačenje i guranje. Kombinuju praktičnost rukohvata sa estetikom dugmadi. Montiraju se na nameštaj, bez ostavljanja prostora između frontova ili prednje strane i radne ploče. Potrebno im je manje prostora od uzdužnih ručki, jer naši prsti hvataju samo tanak komad metala ili plastike, koji je 2-4 mm. 

6. Uvučene ručice za nameštaj

Uvučene ručice se sastoje od elementa zaglavljenog u nameštaj i ukrasne oznake na prednjoj strani. Zahtevaju pravljenje rupe, u kojoj će deo drške biti sakriven. Najveća prednost ove vrste ručki je praktično ravna prednja površina, ostavljena bez izbočenih elemenata. 

Svaka uvučena ručica je pogodna za klizna vrata u ormaru. Da biste napravili rupu za uvučenu ručku, proverite dimenzije dela koji mora biti u nameštaju i dodajte malu količinu lepka. Preporučujemo da montažu obave profesionalci sa odgovarajućom opremom.

Kada uređujemo dom, trudimo se da pratimo trendove, ali i da sve uskladimo po sopstvenoj meri življenja. Obično se kaže da je đavo u detaljima, ali baš ti detalji daju autentičnost, orginalnost i autentičnost kojom ćemo oduševiti goste i učiniti dom prijatnim mestom u skladu sa našom ličnošću.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija