Uz Kafu logo

Stvari koje svaka devojka treba da zna o menstrualnom ciklusu

AktuelnostiZa bolji dan

Autor: uzkafu

Za svaku devojku i ženu je veoma važno da razume menstrualni ciklus, bilo da razmišlja o osnivanju porodice ili brine o svom reproduktivnom i opštem zdravlju. Zapravo, deluje poprilično neverovatno da čak i u savremenom dobu temu menstruacije i plodnih dana prati niz dezinformacija i nejasnoća.

Ako žena poznaje svoje telo, razume sve faze menstrualnog ciklusa, onda nema dilema oko ovulacije, plodnih dana i šanse za začeće. Takođe, manja je verovatnoća da će doći do neželjene trudnoće ili eventualne potrebe da se uradi kiretaža. Šta je i koliko traje menstrualni ciklus i koje stvari o menstruaciji svaka devojka treba da zna?

Šta je menstruacija?

Menstrualni ciklus je mesečni niz promena kroz koje ženski reproduktivni sistem prolazi u pripremi za potencijalnu trudnoću. Tokom svakog menstrualnog ciklusa, jajna ćelija se razvija i oslobađa iz jajnika. U međuvremenu, sluzokoža materice se zadebljava i priprema za oplođeno jaje. Ako se trudnoća ne dogodi, zid materice se “ljušti” tokom menstruacije i ciklus počinje ponovo. Ceo proces odvija se pod “upravom” hormona koje proizvode hipofiza i jajnici.

Menstrualna krv, koja je delom krv, a delom tkivo iz unutrašnjosti materice, teče iz materice kroz grlić materice i iz tela kroz vaginu. Tipičan ciklus traje između 24 i 38 dana, to je vreme od prvog dana menstruacije do prvog dana sledeće menstruacije. Iako je ciklus svake osobe malo drugačiji, sam proces je isti.

Većina žena ima menstruaciju, odnosno krvarenje između tri i sedam dana.

Koje su četiri faze menstrualnog ciklusa?

Porast i pad hormona pokreću korake u menstrualnom ciklusu. Upravo hormoni uzrokuju da organi reproduktivnog sistema reaguju na određene načine. Specifični faze koje se dešavaju tokom menstrualnog ciklusa su:

Faza menstruacije

Faza menstruacije traje obično od prvog do petog dana ciklusa obuhvata vreme kada se zid materice ljušti izliva u vidu krvarenja iz vagine, ako nije došlo do trudnoće. Većina žena krvari tri do pet dana, ali nije retkost da menstruacija traje i sedam dana. Lekari tolerišu ovu dužinu menstruacije kao normalnu pojavu i smatra se da u tom slučaju nema razloga za zabrinutost.

Folikularna faza

Folikularna faza se obično odvija od 6. do 14. dana. Tokom ovog vremena, nivo hormona estrogena raste, što uzrokuje da sluznica materice (endometrijuma) raste i zgušnjava se. Pored toga, drugi hormon folikulostimulirajući hormon (FSH) uzrokuje rast folikula u jajnicima. Tokom 10. do 14. dana, jedan od folikula u razvoju formiraće potpuno zrelo jaje, tj. jajnu ćeliju.

Ovulacija

Faza ovulacije se javlja otprilike oko 14. dana u menstrualnom ciklusu koji traje 28 dana (odnosno na polovini ciklusa). Naglo povećanje luteinizirajućeg hormona (LH) uzrokuje da jajnik oslobodi jaje u jajovod (ovulacija) i tada se kaže da žena ovulira. 

Lutealna faza

Lutealna faza traje otprilike od 15. do 28. dana ciklusa. Jaje napušta jajnik i počinje da putuje kroz jajovod do materice. Nakon što folikul oslobodi svoje jaje, ono se menja u žuto telo. Ova struktura oslobađa hormone, uglavnom progesteron i nešto estrogena. Nakon ovulacije nivoi estrogena opadaju, a nivo progesterona raste. Viši nivoi progesterona izazivaju fluktuaciju telesne temperature i ovaj porast telesne temperature u odnosu na folikularnu fazu je direktan rezultat ovulacije i može se koristiti kao pouzdan pokazatelj da je ovulacija nastupila. 

Ako je jajna ćelija oplođena, progesteron će nastaviti da raste, ako nije bilo oplodnje, progesteron će pasti, sluzokoža materice se odvaja i napušta telo kao menstruacija. Pred kraj lutealne faze, žene mogu iskusiti širok spektar simptoma uključujući osetljive grudi, zadržavanje tečnosti, žudnju za hranom, nadimanje, promene raspoloženja, razdražljivost i depresiju. Smatra se da čak 3 od 4 žene doživljavaju neke simptome PMS-a.

U kom uzrastu obično počinje, a kad prestaje menstruacija?

Devojčice uglavnom dobiju prvu menstruaciju sa 12 godina. Međutim, menstruacija se može javiti već sa 8 godina ili kasnije, sa 16. Smatra se da većina žena dobije menstruaciju u roku od nekoliko godina nakon porasta grudi i stidnih dlačica.

Potpuni izostanak menstrualnog krvarenja žena doživljava u menopauzi, koja se uglavnom javlja oko 50. godine kada žena prestaje sa ovulacijom, tj. proizvodnjom jajnih ćelija. Smatra se da je žena došla do menopauze ako nije dobila menstruaciju godinu dana.

Od trenutka svog prvog ciklusa do menopauze, žena će u proseku imati oko 450 menstruacija tokom svog života. Kada se sve objedini, to je oko 10 godina, odnosno 3.500 dana. Međutim, treba imati u vidu da na broj menstruacija mogu da utiču brojni faktori kao što su dužina ciklusa, porođaji, dojenje.

Koji su simptomi dobijanja menstruacije?

Zanimljivo je da neke žene imaju simptome menstruacije, a neke ne. Znaci koji prate menstrualno krvarenje različitog su intenziteta, a najčešći su grčevi u stomaku. Naime, grčevi u predelu karlice nastaju jer se materica skuplja da bi oslobodila sluznicu.

Neki od “simptoma” koji mogu da ukažu na to da ćete dobiti menstruaciju u danima koji slede su česte promene raspoloženja, glavobolje, nadimanje, problemi sa spavanjem, osetljivost grudi, pa čak i žudnja za određenom hranom. Kod nekih devojaka koža postaje naročito osetljiva, pa se usled promene nivoa hormona javljaju bubuljice na licu.

Naravno, kod nekih devojaka i žena prođe i bez ovih simptoma, ali pojedine, s druge strane, zaista mogu “odbolovati” grčenje u stomaku, jake bolove, pa čak i nesvestice kada dobiju menstrualno krvarenje.

PMS – velika ženska “misterija”

Jedna ili dve nedelje pre početka menstruacije može da se dogodi da se žena oseća tromo i naduto, da ima promene raspoloženja, žudi za nekom hranom. Iako lekari još ne znaju zašto se ovo događa, činjenica je da predmenstrualni sindrom (PMS) postoji. Usled hormonskih i hemijskih promena u mozgu, ali i drugih emocionalnih problema koje možete imati, poput depresije, na primer, simptomi PMS-a mogu biti izraženiji i intenziviniji.

Štaviše, kada dobijete mentruaciju, ovaj “rolerkoster” se ne zaustavlja. Sa bolovima u stomaku i leđima, grčevima, glavoboljama i nadimanjem, možete se osećati ošamućeno. Moguće je da vam bude teško da se fokusirate na zadatke i obaveze, tj. da vam treba više energije i truda da obavljate uobičajene svakdonevne stvari. 

Umesto zaključka

Uvek je dobra ideja pratiti svoj ciklus, i to ne samo kada želite da imate decu. Upoznajte svoje telo, naučite malo o biologiji stvaranja beba, menstruaciji, hormonima i ovulaciji. Ako ste spremni da pratite svoju plodnost u tome vam mogu pomoći i razne online aplikacije i menstrualni kalendari. Možete da imate uvid u to kada ste najplodniji, da li ste i kada ovulirali. Ako tačno znate kada ovulirate, lakše ćete planirati ili sprečiti trudnoću.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu