Uz Kafu logo

U pogrešnoj priči – Cvetka Sokolov

Da ti kažem

Autor: uzkafu

Roman za mlade U pogrešnoj priči Cvetke Sokolov govori o najosetljivijem periodu u životu svake mlade devojke – prvom seksualnom iskustvu.  Napisan je tako da impresionira snagom osećanja i prikazuje fatalnu zaljubljenost i njene posledice. 

Manca je šesnaestogodišnja devojka čiji izabranik nije njen vršnjak, već mnogo stariji, oženjeni muškarac – njen profesor. Da čitanje bude još interesantnije, odnos je obostran, fizički i psihički doživljen, protkan poezijom i muzikom. Ovom odnosu pridaje se značaj prave ljubavne priče, ne umanjujući snagu osećanja zbog toga što se radi o tinejdžerskoj zaljubljenosti.  Upravo ovakav stav pomaže tinejdžerima da se, čitajući ovaj roman, osete švaćeno. U isto vreme,  čitajući ovaj roman, oni uče mehanizme koji će im pomoći da razlikuju ljubav od zaljubljenosti i da se zaštite od osoba koje žele da ih ugroze.

U romanu U pogrešnoj priči, Cvetka Sokolov govori o teškoćama odrastanja i otkrivanja sveta seksualnosti. Uprkos tome, tekst ne deluje suvoparno, a obilje citata iz poezije i muzike daje mu dodatnu dinamiku. 

Uhvatila me je panika.

Izvinite, htela sam da kažem, ali sve ovo je velika greška. Zapravo bih volela da se sa svojim dečkom još neko vreme držim za ruke i grlim u tami bioskopa. Razumem da za vas, ovaj, za tebe to nije dovoljno, da ste – si – odrastao muškarac koji ima određena očekivanja od žene. Žao mi je što ne mogu da ih ispunim i što sam nepotrebno traćila vaše vreme…

Naravno, nisam rekla ništa od toga. Ne možeš da se predomisliš kad uđeš s nekim u stan, gde te vodi tačno s određenom namerom. Možda s drugom iz škole, ali s odraslim čovekom?

Jasno je kao dan da ću pristati na to što želi. Nadam se samo da će brzo proći kao i prvi put i da ćemo se nakon toga bar malo držati za ruke, grliti se i razgovarati. Nigde ne žuri do sutra ujutru…

Pritisnuo je jedan od prekidača na zidu i gurnuo me kroz najbliža vrata, u kupatilo. Počeo je da me svlači. Zapravo bih se radije još malo ljubila…

Cvetka Sokolov je slovenačka spisateljica za mlade, pesnikinja i univerzitetska profesorka. Njene priče, pesme i prikazi redovno se objavljuju u dečjim časopisima od 2003. Napisala je nekoliko scenarija za predstave za decu i mlade. Njen prvi omladinski roman Šta ne ubije, napisan 2013, nominovan je za nagradu Plava ptica. U romanima o problemima mladih, ona se fokusira na teme koje uzbuđuju i podstiču na razmišljanje.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Kada je dosta

Koliko smo samo puta čuli za izraze potrošačko društvo, konzumerizam, ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

„Za sat vreme idem na bas”

Ovo će biti jedan tekst o našem govoru, ali bez zaključka i bez uplitanja ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Bez saveta, molim!

Pripadam onoj grupi ljudi koja nespremno dočekuje svako godišnje doba i ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

U godini jedan dan

Prošle nedelje svi su pričali o Danu maternjeg jezika i isticali njegov ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Max Mara u smeću

Moja sestra mršava je dobrim delom i zbog genetskog nasleđa, ali ja ipak ...

Autor: uzkafu